Jeg "røk på en smell" utpå kvelden i går og bestilte en Protagonist Fresh Wort Kit.
Aldri i verden om jeg hadde forsøkt meg på et slikt øl på konvensjonelt vis, så dette blir jo litt artig.
... bare å tilsette gjær? Oppskrift på 8 sider! Men her anbefales det rehydrering av tørrgjærene;-)Jeg "røk på en smell" utpå kvelden i går og bestilte en Protagonist Fresh Wort Kit.
Jeg "røk på en smell" utpå kvelden i går og bestilte en Protagonist Fresh Wort Kit.
Aldri i verden om jeg hadde forsøkt meg på et slikt øl på konvensjonelt vis, så dette blir jo litt artig.
Er faktisk ikke så ille. Jeg er tydeligvis glad i selvpining siden jeg den 9. april i år brukte haugevis med rug og sikta på høyere OG fra malt enn Dark Horizon, men det gikk det også. Stikke om med tilsetning av sukker og hive på champagnegjær gikk også ganske fint. De fleste som smaker på "Ragnarok" som kona døpte ølet, smiler bredt ganske fort. Kjenner mestringsfølelse hver gang jeg tar ei flaske fra beholdningen.Aldri i verden om jeg hadde forsøkt meg på et slikt øl på konvensjonelt vis, så dette blir jo litt artig.
Hvis du bruker amigase må du mette ølet med sukker til gjæra dauer. Og da funker det ganske dårlig med naturlig karbonering. Hvis du ikke bruker amigase, holder det sikkert med en pakke sukker, men naturlig karbonering kan ta sin tid. Om ølet er 14 eller 16 prosent så kan jeg skrive under på at man blir akkurat like tullete når innfallet om å smake på den utpå kvelden kommer over en. Go big or go home.Jeg tror jeg dropper den siste sukkertilsettningen på den her.
Holder lenge med 12 -14% for min del. Da trenger jeg kanskje heller ikke begge pakkene med vingjærene, eller hva tror du?
Om ølet er 14 eller 16 prosent så kan jeg skrive under på at man blir akkurat like tullete når innfallet om å smake på den utpå kvelden kommer over en. Go big or go home.
Hvis du bruker amigase må du mette ølet med sukker til gjæra dauer.
Amigase gjør alt gjærbart så ølet gjærer til 1.000. Så med mindre du vil ha en brut imperial så må du mate med sukker til gjæra dør, så fylle på til du har FG du vil ha..Amigase er et enzym som spalter mer komplekse sukkerarter til enklere sukker. Skjønner ikke helt hva du mener med; Hvis du bruker amigase må du mette ølet med sukker til gjæra dauer..?
Amigase gjør alt gjærbart så ølet gjærer til 1.000. Så med mindre du vil ha en brut imperial så må du mate med sukker til gjæra dør, så fylle på til du har FG du vil ha..
Det var hva jeg gjorde på "Ragnarok". Brygga vørter til 1.120, så brukte jeg 2.5 kg belgisk kandis til 50 liter øl.Sånn å forstå ja, nå ble jeg litt skeptisk til om jeg vil bruke amigase
men det betyr jo ikke at man ikke kan skrenke inn på sukkermengden
Det var hva jeg gjorde på "Ragnarok". Brygga vørter til 1.120, så brukte jeg 2.5 kg belgisk kandis til 50 liter øl.
S-04 til den gav seg på rundt 1.052. Ølet var da utregnet til drøyt 12% abv. Stakk om til fermzillaen, hadde varm sukkerlake ned i gjæringsbøtta, rehydrerte EC-1118 og tilsatte. Det ble action ganske fort. Ølet stod da i romtemp 22-24C i to uker til det var stabilt på 1.030 og jeg tappa til fat.Så du gjæra med us-05? først også tilsatte sukker uten vingjær eller amigase?
S-04 til den gav seg på rundt 1.052. Ølet var da utregnet til drøyt 12% abv. Stakk om til fermzillaen, hadde varm sukkerlake ned i gjæringsbøtta, rehydrerte EC-1118 og tilsatte. Det ble action ganske fort. Ølet stod da i romtemp 22-24C i to uker til det var stabilt på 1.030 og jeg tappa til fat.
Ølet ble bra ja, selv om jeg ikke har noe anna erfaring med øl i denne alkohol klassen. Jeg liker bedre 04 i mørke øl, utgjæringa brydde jeg meg ikke om siden det var bestemt på forhånd med 1118 og sukker. Brukte to poser på 50 liter.Og smakte bra? Tror jeg gjør noe lignende. Us-05 skulle vel takle den jobben like bra som 04
Hvor mye ec-1118 brukte du?
Ølet ble bra ja, selv om jeg ikke har noe anna erfaring med øl i denne alkohol klassen. Jeg liker bedre 04 i mørke øl, utgjæringa brydde jeg meg ikke om siden det var bestemt på forhånd med 1118 og sukker. Brukte to poser på 50 liter.
Jeg har huska litt feil tall. Her er skjermbilde fra Brewfather, når jeg somla meg til å sjekke fakta.1118 spiser vel ikke maltodekstrin så da blir vel utgjæringa litt bestemt av primærgjæra
Siden det bare er Protagonist som er fresh wort kit, kunne en egen tråd kanskje være en idé, tilsv. Dark Horizon. Hva tenker du, @Finn Berger ?Lage en egen Protagonist-tråd? Evt. flytte til en av Dark Horizon-trådene? Disse ølene er ganske likt bygd opp, siden opphavsmannen er den samme...
Du og?Jeg "røk på en smell" utpå kvelden i går og bestilte en Protagonist Fresh Wort Kit.
Aldri i verden om jeg hadde forsøkt meg på et slikt øl på konvensjonelt vis, så dette blir jo litt artig.