Hei!
Fikk en S40 i julegave av lyset i mitt liv, og 1.januar satte jeg mitt første brygg; en Vic Secret singlehop IPA, et sett fra en nettbutikk. Jeg gjorde det så nøyaktig jeg kunne, men likevel endte jeg opp med for høy OG og for lav FG, så den ble vel omlag 7.6% til slutt, årsaken var nok at jeg hadde beregnet for lite skyllevann. For å bøte på dette tilsatte jeg 1 liter sukkerlake på omlag 14 liter vørter på fat, resten flasket jeg uten uttynning, jeg endte vel opp med litt over 18 liter totalt, det skulle ha vært 20. Jeg må si at ølet på fat ble egentlig veldig bra! Overraskende bra, jeg har drukket mye øl som har vært mye dårligere. På flaske ble det en litt underlig karamellsmak, som jeg ikke helt klarer å definere, jeg trodde det måtte være diacetyl en stund, men ølet på fat har ikke denne karakteren. Nå brukte jeg brusflasker siden jeg ikke hadde annet, og smaken var mest fremtredende på flaskene det hadde vært cola på, og langt mindre der det hadde vært bare vann, så jeg tilskriver smaken flaskene foreløpig. Kan det være mulig?
Uansett, jeg synes ølet ble bra, og det luktet bra under hele prosessen, det var i det hele tatt en veldig fin opplevelse som fikk hjernekverna til å gå enda mere.
Neste helg satte jeg brygg #2, også et sett, det skulle være en lys og lett Pale ale, tanken var at det skulle være en lettere og mer drikkbar tørsteslukker, der traff jeg OG bra, FG ble litt lavere en foreskrevet, satt igjen med litt over 23 liter i bøtta, og her var jeg veldig forsiktig med å ikke få med alt rasket fra kok over i bøtta, og så lite bunnfall som mulig fra bøtta og over på fat når den tid kom. Denne lukter gjær. Den smaker også gjær. Jeg tørrhumlet forsiktig med litt ekstra galaxy og el dorado da jeg syntes vørteren ellers var tynn og pregløs, og etter tre dager tørrhumling kjørte jeg den på fat, brukte tilogmed sil, og lot den stå en stund før jeg tappet ut litt for å sjekke slanger og koblinger og generell tilstand. Det var mye grums ja, så jeg tappet litt til, da gikk det selvsagt tett. På med Co2 på øl inn, satte fatet kaldt, ca 4-5 grader, der har det stått i to døgn og det er fortsatt mye grums og utpreget gjærsmak. Jeg vet ikke helt hva jeg har gjort galt her, annet enn å være utålmodig, så jeg skal gi fatet en uke til, men så langt er jeg misfornøyd. Er det noe poeng i å gi den tid, eller er det bare å ofre til dodraugen? Skulle jeg investert i slik flyteball og slange som pickup på fatet istedenfor røret som er der nå?
Batch #3 ble satt forrige helg, en hjemmesnekret NEIPA. Den fikk siste runde med tørrhumling i morges, så skal den krasjes på onsdag og på fat kanskje fredag. Der traff jeg OG beregnet i Grainfatherappen ganske bra, 1053 mot 1051, og FG endte på 1008 mot beregnet 1006. Det hørtes jo lavt ut for en Neipa, kanskje, så kanskje det ikke blir en Neipa likevel, men det var nå sånn det ble. Bryggeprosessen foregikk ikke uten uhell, jeg har kjøpt en lengre silikonslange som jeg bruker til å få til en slags whirlpool, og da jeg måtte forlate kjelen en stund hadde den selvsagt forskjøvet seg slik at den pumpet vørter utover kjøkkengulvet. Jaja. Heldigvis løsnet slangen til spiralkjøleren senere, så da ble noe av vørteren erstattet med kaldt vann...og det nyvaskede gulvet, veggene og taket fikk seg også en skylling. Man lærer så lenge man har lever. Her er vi imidlertid tilbake til en velsmakende og velduftende vørter, og fargen ser nokså fin ut foreløpig. Jeg tenker å tappe med gravitasjonens hjelp på fat, ofrer den første og de siste literne til et par flasker sannsynligvis, og så får fatet stå og tvangskarboneres. Men når den skal krasjes, burde jeg fulle en ballong med co2 og sette på gjærlåsslangen kanskje, slik at ikke den flatbunnede fermzillaen eller hva den kalles imploderer? Hva når man overfører til fat, er det nok co2 i headspace til å ligge som lokk over ølet etterhvert som øl erstattes med luft, eller bør jeg kjøre co2 inn i fermzillaen mens jeg tapper...?
Fikk en S40 i julegave av lyset i mitt liv, og 1.januar satte jeg mitt første brygg; en Vic Secret singlehop IPA, et sett fra en nettbutikk. Jeg gjorde det så nøyaktig jeg kunne, men likevel endte jeg opp med for høy OG og for lav FG, så den ble vel omlag 7.6% til slutt, årsaken var nok at jeg hadde beregnet for lite skyllevann. For å bøte på dette tilsatte jeg 1 liter sukkerlake på omlag 14 liter vørter på fat, resten flasket jeg uten uttynning, jeg endte vel opp med litt over 18 liter totalt, det skulle ha vært 20. Jeg må si at ølet på fat ble egentlig veldig bra! Overraskende bra, jeg har drukket mye øl som har vært mye dårligere. På flaske ble det en litt underlig karamellsmak, som jeg ikke helt klarer å definere, jeg trodde det måtte være diacetyl en stund, men ølet på fat har ikke denne karakteren. Nå brukte jeg brusflasker siden jeg ikke hadde annet, og smaken var mest fremtredende på flaskene det hadde vært cola på, og langt mindre der det hadde vært bare vann, så jeg tilskriver smaken flaskene foreløpig. Kan det være mulig?
Uansett, jeg synes ølet ble bra, og det luktet bra under hele prosessen, det var i det hele tatt en veldig fin opplevelse som fikk hjernekverna til å gå enda mere.
Neste helg satte jeg brygg #2, også et sett, det skulle være en lys og lett Pale ale, tanken var at det skulle være en lettere og mer drikkbar tørsteslukker, der traff jeg OG bra, FG ble litt lavere en foreskrevet, satt igjen med litt over 23 liter i bøtta, og her var jeg veldig forsiktig med å ikke få med alt rasket fra kok over i bøtta, og så lite bunnfall som mulig fra bøtta og over på fat når den tid kom. Denne lukter gjær. Den smaker også gjær. Jeg tørrhumlet forsiktig med litt ekstra galaxy og el dorado da jeg syntes vørteren ellers var tynn og pregløs, og etter tre dager tørrhumling kjørte jeg den på fat, brukte tilogmed sil, og lot den stå en stund før jeg tappet ut litt for å sjekke slanger og koblinger og generell tilstand. Det var mye grums ja, så jeg tappet litt til, da gikk det selvsagt tett. På med Co2 på øl inn, satte fatet kaldt, ca 4-5 grader, der har det stått i to døgn og det er fortsatt mye grums og utpreget gjærsmak. Jeg vet ikke helt hva jeg har gjort galt her, annet enn å være utålmodig, så jeg skal gi fatet en uke til, men så langt er jeg misfornøyd. Er det noe poeng i å gi den tid, eller er det bare å ofre til dodraugen? Skulle jeg investert i slik flyteball og slange som pickup på fatet istedenfor røret som er der nå?
Batch #3 ble satt forrige helg, en hjemmesnekret NEIPA. Den fikk siste runde med tørrhumling i morges, så skal den krasjes på onsdag og på fat kanskje fredag. Der traff jeg OG beregnet i Grainfatherappen ganske bra, 1053 mot 1051, og FG endte på 1008 mot beregnet 1006. Det hørtes jo lavt ut for en Neipa, kanskje, så kanskje det ikke blir en Neipa likevel, men det var nå sånn det ble. Bryggeprosessen foregikk ikke uten uhell, jeg har kjøpt en lengre silikonslange som jeg bruker til å få til en slags whirlpool, og da jeg måtte forlate kjelen en stund hadde den selvsagt forskjøvet seg slik at den pumpet vørter utover kjøkkengulvet. Jaja. Heldigvis løsnet slangen til spiralkjøleren senere, så da ble noe av vørteren erstattet med kaldt vann...og det nyvaskede gulvet, veggene og taket fikk seg også en skylling. Man lærer så lenge man har lever. Her er vi imidlertid tilbake til en velsmakende og velduftende vørter, og fargen ser nokså fin ut foreløpig. Jeg tenker å tappe med gravitasjonens hjelp på fat, ofrer den første og de siste literne til et par flasker sannsynligvis, og så får fatet stå og tvangskarboneres. Men når den skal krasjes, burde jeg fulle en ballong med co2 og sette på gjærlåsslangen kanskje, slik at ikke den flatbunnede fermzillaen eller hva den kalles imploderer? Hva når man overfører til fat, er det nok co2 i headspace til å ligge som lokk over ølet etterhvert som øl erstattes med luft, eller bør jeg kjøre co2 inn i fermzillaen mens jeg tapper...?