Fersk i gamet og har noen spm.

Nøkleby

Norbrygg-medlem
Ja så var det min tur til å spørre litt. Etter et relativt vellykket eksraktbrygg vil jeg gjerne ta et steg videre og meske selv, og det er her jeg lurer litt.
Litt om utstyret jeg har liggende:
Hyttekjele på 27 liter med kran.
En bøtte på drøyt 15 liter i rustfritt stål
Finmasket sil som er laget av et stekepannelogg i fra Ikea. Denne er klippet til så den passer i bøtta.
Varmeelement i fra en gammel vaskemaskin.
Stekeovn....

Jeg hadde tenkt å bruke bøtta som et silkar da den passer ganske godt i hyttekjelen. Jeg skal borre hull i bunn av den så væsken kan renne igjennom, sila skal ligge i bunn.
Første spørsmål: Kanskje jeg skal satse på å borre en mengde med små hull i bøtta så jeg slipper selve sila? Hvor små hull kan jeg bruke uten at malten forsvinner ut av silkaret? Er dette en god ide eller kjører jeg bare større hull og sila som ligger i bunn?

Tåler en hyttekjele dette? Noen som har erfaring?

Jeg vurdere å få ta i en sånn løs stekeplate og supplere med vaskemaskin elementet mitt. Håpløst projekt eller noe som kan gå? Et alternativ er jo en gassplate(krabbekoker).

Kjøler tenke jeg å lage selv med kopperrør og hageslange så det skal være grei tror jeg.

Så noen spørsmål om selve bryggingen:
Når jeg mesker tenkte jeg å ha på litt varme og droppe å pakke inn kjelen noe særlig, Er dette en grei løsning eller bør jeg pakke inn kjelen på et vis? ( jeg tenker på å stå ute i kald garasje.)

Når mesken er ferdig og jeg skal skylle. Bruker jeg nytt vann da eller bruker jeg vørteren og heller den igjennom mesken flere ganger?
Har jeg forstått riktig hvis man bruker ochelsvekta og heller på vann til man får riktig OG?

Selve kokinga er forsåvidt grei men har forstått at humlen kan tette krana mi, kan jeg bruke en sånn BH pose eller lignende eller er det ikke finmasket nok? Andre løsninger?


Oppskrift på IPA? om at jeg har en kjele på 27 liter så må jeg ha en oppskrift som passer til kjelen. Hvordan vet jeg det?

Dette var et lang innlegg og mange spørsmål, håper at noen er villeige til å ta seg tid i julestria.
 
Ojda masse spørsmål....

La oss ta spannet først. Lag mange Ø 5-7,5mm hull i bunn samt opp til ca halve spannet. Bruk et klede på innsiden (gammelt putevar etc) som en "sperre" for malten din.
Hyttekjelen har krane og du "resirkulererer" vørten ved å tappe av og tømme over i spannet (som står i hyttekjelen) beregn ca 2-2,5L pr kg malt.
Dropping av isolasjon på kjelen er ingen god ide. Under resirkulasjon av vørter bør du kunne holde en konstant temperatur (+/- 1 grad) i opptil 90 minutter.
Å få en kokeplate til å holde jevn temp er vanskelig, så jo mer du isolerer (gaml. ullpledd, badehåndkle etc) jo bedre holder du best mesketemperatur!

Når så meskingen er ferdig trenger du en separat kjele med vann som holder 75 (max 78) grader for å skylle ut alt søtstoffet fra malten din. Skyll gjerne ut med vann tilsvarende
den mengde vørter du ønsker å koke. Husk at utskyllingen bør ta tid! Benytt f.eks en alufolie som du bretter lik diameter av spannet og perforerer med mange små hull
slik at skyllevannet fordeles jevnt over malten og det ikke dannes "baner" hvor vannet finner en rask veg gjennom. Når du skyller ut av spannet kan du også gradvis heve det
(tau+trinse event) slik at bare nedre del av spannet er i kontakt med vørter i kjele.

Hvilken humle vil du benytte? Pellets består av små biter av humlen og er derfor mer egnelig for tetting av kranen, så bruk av hel blomst er nok det beste  ;)
Da kan jo en "bh" vaskepose benyttes :ilike: Du kan starte oppkok av vørter allerede under skyllingen, forutsatt at malt ikke er "nedi gryta" og blir over 78 grader  :)

Oppskrifter finnes det mengder av her http://norbrygg.no/forum/index.php?board=22.0 og her http://www.haandbryg.dk/cgi-bin/beercalc.cgi
Koking og kjøling ser det ut til at du har god styring på.... Så lykke til :skaal:
 
Tilbake
Topp