oeng
Norbrygg-medlem
Ser det er mange her inne som bruker Foam Control (FermCap S). Tenkte bare å få folk her inne litt oppmerksom på hva dette er for et stoff og hvordan dette virker.
Det er litt kontroversielt å bruke dette i drikke, og bruken av dette har blitt debattert i mange år på øl-forum i USA som ProBrewer og HomeBrewTalk.
Fermcap S er en silikon emulsjon som blander seg i væske og bryter ned overflatespenningen. Dermed forhindrer det at det dannes bobler og skum.
Dette er vel og bra, men problemet er at man ønsker silikonen vekk før man drikker ølet.
Det man frykter er at silikonen skal filtreres i nyrene og tette de til, eller at den kommer seg inn i leveren.
I bryggeprossessen vil silikonen delvis klebe seg til sedimenter som trub og gjærkake, men noe kommer i gjennom til ølet uansett.
Derfor har FDA (Food and Drug Administration - USA) bestemt at hvis kommersielle bryggerier ønsker å bruke silikonbasert skumdemper, kan de ikke bruke mer enn 10 ppm (parts-per-million) og at de må fjerne silikonen før tapping på beholder. Dette skal gjøres enten ved filtrering eller sentrifugering.
Dette har gjort at mange kommersielle (mico-)bryggerier enten lar vær å bruke Fermcap S, eller bruker andre alternativer.
Det skal være en annen silikon emulsjon, Fermcap AT, som skal være så god til å klebe seg til trub og filterkake at det med 10 ppm bruk, er neglisjerbar mengde silikon som kommer gjennom. Dessverre selges denne visstnok kun til profesjonelle i større kvanta.
Er selv blitt litt tilbakeholden med å bruke Fermcap S etter å ha fulgt debatten i flere år.
Ikke det at jeg er "avholds" fra å bruke det, men tenker meg litt om og overdriver ikke bruken.
Det er litt kontroversielt å bruke dette i drikke, og bruken av dette har blitt debattert i mange år på øl-forum i USA som ProBrewer og HomeBrewTalk.
Fermcap S er en silikon emulsjon som blander seg i væske og bryter ned overflatespenningen. Dermed forhindrer det at det dannes bobler og skum.
Dette er vel og bra, men problemet er at man ønsker silikonen vekk før man drikker ølet.
Det man frykter er at silikonen skal filtreres i nyrene og tette de til, eller at den kommer seg inn i leveren.
I bryggeprossessen vil silikonen delvis klebe seg til sedimenter som trub og gjærkake, men noe kommer i gjennom til ølet uansett.
Derfor har FDA (Food and Drug Administration - USA) bestemt at hvis kommersielle bryggerier ønsker å bruke silikonbasert skumdemper, kan de ikke bruke mer enn 10 ppm (parts-per-million) og at de må fjerne silikonen før tapping på beholder. Dette skal gjøres enten ved filtrering eller sentrifugering.
Dette har gjort at mange kommersielle (mico-)bryggerier enten lar vær å bruke Fermcap S, eller bruker andre alternativer.
Det skal være en annen silikon emulsjon, Fermcap AT, som skal være så god til å klebe seg til trub og filterkake at det med 10 ppm bruk, er neglisjerbar mengde silikon som kommer gjennom. Dessverre selges denne visstnok kun til profesjonelle i større kvanta.
Er selv blitt litt tilbakeholden med å bruke Fermcap S etter å ha fulgt debatten i flere år.
Ikke det at jeg er "avholds" fra å bruke det, men tenker meg litt om og overdriver ikke bruken.