For høy FG, bryggetabbe..

Lars Grepstad

Norbrygg-medlem
Har endelig gjort en kjempetabbe, på 300 liter! Kom for høyt med temp under innmesk. Var sikker på at tempen kom til å falle ned på 65, men slik gikk det nok ikke.
Alfa amylasen kom nok igang for fullt med en gang.. Gjæra med WLP566 slurry i trygg mengde, aldri vært redd for overpitch. Pitch på 18 grader, lot den gå opp til 22 (god aktivitet ved sjekk etter ca 8 timer), senere 24, 26 og 28 grader. Stoppa på SG 1035 ser det ut til. Har stått i 14 dager. OG 1091.
Noen erfaringer med å få slikt til å gjære videre? Brett? I tilfelle brett, tidsperspektiv?
 
Belle saison er jo kjent for å spise det som er av sukker. Men da kan man fort risikere å få en for lav OG igjen.
 
Den har nå jobba seg ned til 1030. (1035 var målt for 1 uke siden.) Fremdeles mye for høyt.

Den kan holde på lenge, den der - men det er vel kanskje ikke så mye mer å hente. 65% utgjæring er jo ikke så mye. Jeg regner med at det er en saison/golden ale, og altså ikke store mengder spesialmalt?

Men hvordan smaker det? Du har et øl på 8%, og sjøl om utgjæringsgraden ikke er så høy, så er jo det en hel del. Og det er smaken som teller:).
 
Å tilsette brettanomyces kan jo funke fint det, passer bra i en denne typen øl. Om du vil få det til å gå fort ville jeg satt en starter og pitchet en solid mengde aktiv gjær. Å estimere hvor lang tid det tar før du når en faktisk FG er vanskelig å si, dessverre. Kan ta flere måneder. Om du først går for brettanomyces må du også la den stå en god stund, ellers risikerer du flaskebomber. Brett B. kan jo være en fin kandidat? Bruker den i saison selv.
 
Den kan holde på lenge, den der - men det er vel kanskje ikke så mye mer å hente. 65% utgjæring er jo ikke så mye. Jeg regner med at det er en saison/golden ale, og altså ikke store mengder spesialmalt?

Men hvordan smaker det? Du har et øl på 8%, og sjøl om utgjæringsgraden ikke er så høy, så er jo det en hel del. Og det er smaken som teller:).
Smaker veldig godt, men altfor søtt. Dette er en belgisk mørk sterk. Mye kandis, og endel Special B og Torrified hvete. Ingen krystall eller noe slikt. Burde gå langt ned. Har kommet helt til 1008 med ikke så ulik mix.
 
Det blei Brett Clausenii. Den har nå tygd seg ned til 1020. Smaker veldig bra, men håper å få den ned litt til. Har tatt prøver jevnlig, og sett den gå ned ca 2p pr uke. Har klarna ei prøve pr uke i kjøleskapet for prøvesmaking. Det har blitt jevnt bedre og bedre. Utrolig fruktig smak, svisker, rosiner, fersken og mye mer.
 
Tilbake
Topp