Fordamping og evt. etterfylling (Ekstraktbrygg)

Hallo

Hva er normal praksis i forhold til fordamping under tilbereding av vørter.
Hvis man skal lage 20L, er det da vanlig å koke opp x antall liter extra som kan fordampe?
Eller byner man med 20L for så å etterfylle mot slutten av koketiden evt. under kjøling?

Trenger i tillegg ett godt tips om hva vi kan bruke til å lese av antall liter vørter som er igjen i kjelen?

Takker på forhånd for hjelpen.
 
Det enkleste og vanligste er å starte kokingen med et større volum, og koke inn til riktig sluttvolum. Etter noen brygg vet du hvor mye som fordamper i løpet av en time.

Det finnes mange muligheter. Du kan merke av på en pinne, sleiv eller tilsvarende. En annen muliget er å bruke en målestokk og måle fra kanten og ned til vørteren. Du kan enkelt finne ut hvor mange liter som går på en cm, eller hvor mange cm som tilsvarer en liter.

Håper dette hjalp :)
 
Hvis du ikke vet hvor mye fordamping du har kan du regne ca 10%.
Start da med 22 liter væske, da burde du havne på rundt 20 liter, hvis du koker 1 time  :skitbra:
 
Er uansett heller ikke noe problem å "vanne ut" etter ferdig kok og nedkjøling. Norsk springvann er stort sett meget rent og du vil også dra nytten av at det kalde vannet kjøler ned vørteren ytterligere.
Når det gjelder å lese av antall liter kan jeg anbefaler å skaffe deg feks en linjal i stål og notere deg hvor på linjalen literene med vann havner på forhånd. Du kan deretter benytte denne videre i bryggingen (desinfiser denne selvføgelig etter kok)
 
Tilbake
Topp