1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Forslag til SMASH?

En tråd i 'Oppskrifter generelt' startet av john petter, 29 Okt 2018.

  1. john petter

    john petter
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo - Holmlia
    Hei,
    jeg har WLP001 på røreren og 237 gram Cascade humleblomster fra egen hage i fryseren.
    Tenkte å brygge et lyst øl med disse to ingrediensene, og da går det vel mot APA-land...
    Jeg lurer på hvilken maltsammensetning jeg skal gå for.

    Har sett at noen bruker Maris Otter med Cascade. Det er sikkert godt, men Maris Otter er vel engelsk?

    Maltsammensetningen til Lucky Jack er 4,1 kg Pilsen malt 3,5 EBC, 310 g Caramel Hell 30 EBC og 310 g Caramel Munich II 120 EBC.
    Til 25 liter.
    Humlene er Perle (bitter), Cascade, Chinook/Citra og Citra (tørr).

    En annen øl jeg brygget (25 liter) hadde 5 kg Pale 5 EBC og 250 g Caramel Munich II 120 EBC.
    Chinook (bitter), ellers 50/50 Cascade/Centennial på 15, 0 og tørr.

    Tenker jeg må legge til en 40% ekstra humle i forhold til pellets da jeg er usikker på hvor kraftig aroma mine kongler fikk. Da må jeg kanskje supplere med Cascade pellets.

    Malten må balansere med humlen og gjæren jeg har. (25 liter i gjæringskaret.)
    Hva sier dere?
     
    #1 john petter, 29 Okt 2018
    Sist redigert: 29 Okt 2018
  2. loebrygg

    loebrygg
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Hva var spørsmålet igjen? ;)
     
  3. john petter

    john petter
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo - Holmlia
    :) Ser jeg var litt uklar.
    Hvilken maltsammensetning vil dere foreslå?
     
  4. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Tenker du en SMASH, ville jeg sagt MO, men om det egentlig bare er å teste ut humla for seg du er ute etter, ville jeg lagt inn 20% lyst münchner. Og gjerne bare vanlig pale malt. 5% hvetemalt kan også ha noe for seg. Altså 75% pale, 20% lyst münchner og 5% hvete. Det skulle gi en gylden farge, og litt god maltdybde/kjeks og rista brød.

    Jeg har en APA stående til gjæring sjøl nå, med denne oppskrifta (til 25 liter, 5%). Jeg har lagt til litt mer kjeks/nøtter med Special roast. Ølet er ferdig gjæret, men skal ha fire dager til med tørrhumle i. Det smaker veldig lovende så langt.

    3,5 kg Pale malt
    1,0 kg Lyst münchner
    0,5 kg Hvetemalt
    0,3 kg Special Roast 100 EBC

    Beregnet OG var 1.049, FG 1.011. Jeg bruker wlp013.
     
    john petter liker dette.
  5. loebrygg

    loebrygg
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Hvorfor ikke prøve noe helt nøytralt som 90/10 pale/hvete
     
    john petter liker dette.
  6. john petter

    john petter
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo - Holmlia
    Takk for forslag. :)
    Jeg _må_ ikke ha single malt. Viktigst at det blir godt.
     
  7. LarsUlv

    LarsUlv
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Nesttun, Bergen
    Dersom du skal ha SMASH (Single Malt Singel Hop), så _må_ du ha ha single malt.

    @Miguel har postet en maltbase han mener er den ultimate maltbasen for en APA der humlen skal komme frem, men allikevel balansere.
    Men jeg er ikke kar om å finne den posten. @Miguel , kan du hjelpe?
     
    john petter og Ekornskurken liker dette.
  8. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hamar
    Ultimat og ultimat, det blir iallefall øl av det.Men det er egentlig bare single hop, ikke smash.

    https://forum.norbrygg.no/threads/skal-du-brygge-single-hop-look-no-further.37928/
     
    john petter og LarsUlv liker dette.
  9. LarsUlv

    LarsUlv
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Nesttun, Bergen
  10. loebrygg

    loebrygg
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Det var igrunn akkurat det jeg tenkte selv, et par % CaraPils og Crystal 120
     
  11. john petter

    john petter
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo - Holmlia
    Ypperlig! Det blir single hop, ikke SMASH.
     
    LarsUlv liker dette.
  12. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Bra for å teste humla, kanskje - men jeg synes ølet blir bedre med litt mer smak fra malten. Og da syns jeg münchner eller vienna, og lette varianter av roasted, er bedre enn krystall-/karamellmalt.
     
    john petter liker dette.
  13. john petter

    john petter
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo - Holmlia
    Da blir det til 25 l i gjæringskaret:

    5,2 kg Maris otter
    170 g Premium English 60 EBC
    170 g Special W 300 EBC
    (Hadde tenkt amerikansk malt, men ILA hjemmebrygg påvirket meg til denne miksen... ;-) Var det noen som nevnte kjeks og brød....?)

    Rikelig mengde WLP001 fra starter.
    Gjæring på 18 grader. (?)

    Cascade single hop.
    15 g @ 60 min
    25 g @ 10 min
    50 g @ 0 min / whirlpool
    75 g @ tørrhumling
    Da jeg har humle fra egen hage med ukjent styrke og ikke pellets, ganger jeg vekten med 1,4. 15 g pellets blir 21 g blomst.

    Har problemer med å få tallene for de to mørke maltene inn i kalkulatoren til Brewer's Friend (hjelp!), men OG blir ca. 1.054, FG 1.011, ABV 5,5, IBU 33,25. Beregnet 78% brew house effektivitet.
    Eller det blir det det blir...

    Hva slags øl blir dette? Single hop engelsk APA?
     
  14. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hamar
    Ser du har brukt 1-2-3 på humlinga. Sikkert litt flisespikker, men det skal være være riktig :)

    Skal det bli 1-2-3 så må du ha riktig mengde gram humle ifht mengde vørter på det stadiet du er på i prosessen..

    F.eks hvis du har 25 L i bøtta så er jo 25x3g greit nok. Men hvis du legger igjen trub i kokekjelen, la oss si tre liter, så må du gange opp wp og 10min humla med 28L, da du ville hatt 28L vørter etter koking.
     
    john petter liker dette.
  15. loebrygg

    loebrygg
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Det var vel litt vel mørk Cara/krystalmalt?
    jeg ville delt EBC verdien på 3
     
    john petter liker dette.
  16. john petter

    john petter
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo - Holmlia
    Mulig den var litt mørk. Men nå er alt i en pose. Kunne jaktet på mørke korn... ;-)
    EBC delt på 3 blir Lovi? Ok, takk.
     
  17. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hamar
    Lovibond verdien er ikke linjær ifht EBC verdien. Han mente nok en 20 og ca 100. Men det blir nok finfint uansett.
     
  18. john petter

    john petter
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo - Holmlia
    Selvfølgelig ja. Da blir det enten mer humle (har ikke mer blomst) eller lavere IBU.
     
  19. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hamar
    Eller drit i det hvis du ikke har mer humle. Det er ikke mange gram forskjell med en ukjent humle.. Ville latt bitterheten være.
     
    john petter liker dette.
  20. john petter

    john petter
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo - Holmlia
    Er ny på kalkisen til brewersfriend.
    Kan sette batch size til 28 l og target kettle. Da blir vel IBU beregnet riktig? Med samme mengde humle dropper den til 29.
    OG synker litt og.
     

Del denne siden