Hei alle sammen,
Da står mitt første brygg i gjæringskaret. Det måtte selvfølgelig bli noen ting jeg gjerne skulle ha gjort annerledes kunne jeg skrudd tiden tilbake noen timer, men sånn er det å være nybegynner....
Den absolutt største feilen var at jeg glemte å fylle gjæringskaret med vann før jeg begynte vørter-avkjølingen. Vannet jeg fylte var altfor kaldt, og det resulterte i at temperaturen kom ned i 16-17 grader når vann og vørter var ferdigbladet.
For å kompensere koke jeg et par liter vann i vannkokeren, og tilsatte dette. OG ble da 1.045, istedet for 1.055 som oppskriften oppgav. Er litt bekymra for at jeg ikke har nok gjær nå, i og med at total væskemengde er 3 liter mer enn oppskriften tilsier. (Hadde en pakke Nottingham tørrgjær tilgjengelig)
Noe jeg burde gjort annerledes der? Hvis det skulle vise seg at det blir for lite gjær, vil det være smart å tilsette vingjær i ettertid? Dårlig med butikker som selger ølgjær her i distriktet, så vingjær er alt jeg kan håpe å oppdrive innen rimelig tid.
Jeg var også lovlig sen med å rehydrere gjæren, så vørteren måtte stå ca 5 min etter den var ferdig bladet med vannet før jeg fikk tilsatt gjæren.
Ellers tror jeg det gikk tålig greit. Vasking, desinfisering og ikke minst skylling tok endel lengre tid enn først beregnet, men regner med at etter hvert som en opparbeider seg litt rutine går sånn seg til.
Så nå er det vel bare å smøre seg med tålmodighet. Merker det kan bli 4 lange uker mens prosessen går sin gang...
Da står mitt første brygg i gjæringskaret. Det måtte selvfølgelig bli noen ting jeg gjerne skulle ha gjort annerledes kunne jeg skrudd tiden tilbake noen timer, men sånn er det å være nybegynner....
Den absolutt største feilen var at jeg glemte å fylle gjæringskaret med vann før jeg begynte vørter-avkjølingen. Vannet jeg fylte var altfor kaldt, og det resulterte i at temperaturen kom ned i 16-17 grader når vann og vørter var ferdigbladet.
For å kompensere koke jeg et par liter vann i vannkokeren, og tilsatte dette. OG ble da 1.045, istedet for 1.055 som oppskriften oppgav. Er litt bekymra for at jeg ikke har nok gjær nå, i og med at total væskemengde er 3 liter mer enn oppskriften tilsier. (Hadde en pakke Nottingham tørrgjær tilgjengelig)
Noe jeg burde gjort annerledes der? Hvis det skulle vise seg at det blir for lite gjær, vil det være smart å tilsette vingjær i ettertid? Dårlig med butikker som selger ølgjær her i distriktet, så vingjær er alt jeg kan håpe å oppdrive innen rimelig tid.
Jeg var også lovlig sen med å rehydrere gjæren, så vørteren måtte stå ca 5 min etter den var ferdig bladet med vannet før jeg fikk tilsatt gjæren.
Ellers tror jeg det gikk tålig greit. Vasking, desinfisering og ikke minst skylling tok endel lengre tid enn først beregnet, men regner med at etter hvert som en opparbeider seg litt rutine går sånn seg til.
Så nå er det vel bare å smøre seg med tålmodighet. Merker det kan bli 4 lange uker mens prosessen går sin gang...