1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Første brygg. IPA fra Europris

En tråd i 'Mjøsregionen Bryggerlaug' startet av Kjettur, 18 Nov 2014.

  1. TorsteinO

    TorsteinO
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Nesodden
    Har ikke så mye med mengden å gjøre, mer at det er praktisk hvis man brygger allgrain. En annen populær variant er å meske i pose i den samme kjelen du koker i, altså BIAB

    Derimot - så lenge du bare bruker ekstrakt trenger du ikke noe meskekar i det hele tatt, bare en kjele som er stor nok :)
     
  2. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Hamar
    IPAer og lignende er artige.

    Det er bare å drite i balansen, maltsødme? Pøh. De skal jo være humledomimerte. BU:GU på over 2.5 er artig :)
     
  3. Tjønnetrollet

    Tjønnetrollet
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Søgne
    Hei sveis! Jeg prøver meg med et innlegg her. Jeg satte nemlig en bøtte Saga Captains IPA i går kveld og fulgte instruksjonene til punkt og prikke. Jeg er nemlig rykende fersk på ølbrygging (men har dog lagt noen omganger vin) og var opptatt av å gjøre alt riktig. Nå viser det seg jo tydeligvis, etter å ha lest både denne tråden og en annen, at det blir feil å gjøre alt riktig (!). I dag morges stod jeg opp, sommerfuglene flakset spent rundt i magen, for å kikke til ølet. Stor var denne mannens skuffelse da det ikke fantes tegn til gjæring. Er det noe jeg kan gjøre for å redde denne bøtten, eller er alt tapt?

    Et par spørsmål til:
    1) Hva er karbonering av gjæren?
    2) Jeg ser at noen sier det er viktig å riste oksygen inn i ølet før gjæring. Er det bare å riste på/røre i bøtta?
     
  4. Ørnegård

    Ørnegård
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Bergen
    At det ikke er liv ennå trenger du ikke å bekymre deg for. Kan fort vekk ta 24-36 timer før den kommer igang.

    Mener du rehydrering av gjæren? Kok og kjøl ned 1-2 dl vann (ca. 25 grader) og ha gjæren oppi. Rlr det ut og la det stå (rør gjerne av og til) til du skal bruke den. Gjerne 30-60 minutter.

    Risting: Ja det bør du gjøre neste gang. Hiv gjæren oppi, sett på lokket uten gjærlås og hold en ren tommel over hullet og rist det du klarer i 2-3 minutter (gjerne lengre). Husk å ikke riste bøtten etter at gjæringen er kommet i gang. Oksygen før gjæring er bra. Oksygen etter/under gjæring er ikke bra.

    Trøsten er at det blir øl uten risting også. Gjæren kommer kanskje senere i gang, gjærer kanskje ikke like godt ut og produserer kanskje litt mer smaker som ikke burde være der. I en IPA er det ikke sikkert du kjenner så mye til dette likevel. Mye humle kamuflerer en del :)

    Tipper du blir bra fornøyd!
     
  5. Tom Nordstrand

    Tom Nordstrand
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Les denne tråden: https://forum.norbrygg.no/threads/hjelp-det-plopper-ikke-i-gjaerlasen-er-noe-galt.24200/

    1) mener du rehydrering?
    2) en ønsker mye oksygen før en tilsetter gjæren, derfor risting av gjæringskaret.
     
  6. Tjønnetrollet

    Tjønnetrollet
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Søgne
    Takker for raske og informative svar! Kan jeg nå riste oksygen inn i ølet, ca 30 timer etter at gjæren ble lagt i, men før det har begynt gjære (gjæringskaret mitt er rimelig tett, erfart fra vinlegging), eller er det et fatalt feilskjær?

    Og selvfølgelig mener jeg rehydrering... ;)
     
  7. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Hamar
    Det er ikke å anbefale pga risk for oksidering.
     
  8. Tjønnetrollet

    Tjønnetrollet
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Søgne
    Den er grei! Da lar jeg brygget være, legger en god dose is i magen og lar naturen gå sin gang!
    (Hva gjorde vi før forum på nettet, mon tro?)
     
  9. Håvard Skjevling

    Håvard Skjevling
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Kongsberg
    De lærde strides litt her, men de fleste er enige om at det er en dårlig idé å lufte vørteren senere i prosessen et 12 timer etter gjæren er tilsatt.
    Noen større øltyper tøyer disse grensene, men vanligvis bør man la karet stå etter gjæret er tilsatt og luft er tilført på bryggedagen.

    Før i tiden leste vi bøker (noen av oss gjør det faktisk ennå).
    Før det derimot... Eldre guder osv.
     
  10. Tjønnetrollet

    Tjønnetrollet
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Søgne
    Spørsmålet var vel egentlig retorisk... Selv leser jeg mye bøker, blant annet en rasende festlig en om vinlegging fra litt etter forrige århundreskifte. Forfatteren hadde mange bitre kommentarer om det mulige forestående alkoholforbudet i Norge.
    Men det er nå uansett en unik situasjon at så mye kunnskap er samlet på samme sted på denne måten her. Nesten som et slags råd av Eldre som vi noviser kan komme med spørsmål og problemstillinger til.
     
    Håvard Skjevling liker dette.
  11. Putre

    Putre
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Sigdal
    Jeg har prøvd det samme settet, og fulgte til punkt og prikke bruksanvisningen. Brukte medfølgende gjær, og det var tilsynelatende veldig liten aktivitet i gjærlåsen. Men SG gikk jevnt og trutt nedover, så er nok en treg gjær dette. Bare gi den litt tid så ordner det seg nok. Sånn bortsett fra at jeg ikke syntes det ferdig ølet ble godt i heletatt....
     

Del denne siden