Første gangs (jule)øl noensinne.

Hei alle sammen,  :) tenkte jeg skulle prøve meg på litt brygging. Noe jeg er veldig lite kjent med.

Jeg tenkte å sette juleøl av sånn derre liten tomtebrygg flaske en før kjøpt på de fleste butikker. Men litt modifisert.

Jeg har tenkt til å lage 20L juleøl.

Utstyr:
3kg sukker (farin)
1 flaske "tomtebrygg" konsentrat
1 pose med hetvinsgjær fra Europris.
Kar + gjærlås.
Hydrometer.

Nå det jeg lurer på:

1) Hvilken temperatur bør juleøl stå på?

2) Hvor lenge bør det stå i gjæringskar før flaskning?

3) Leste noe om at FG på hydrometeret bør være under 1006 for å unngå at flaskene sprenger.

4) Trenger gjæren å drepes før flasking?

5) Stemmer utregningene om m% av alkoholer i brygget mitt?

C22H22O11 + H20 = 2(C6h12o6)
Mm(C22H22O11) = 22(12.01)+22(1.008)+11(16) =264.22+22.176+176=462.396u (g/mol)

3000/462.369=6,4879453974515350478810370331923mol farin
=>> 12,975890794903070095762074066385mol monosakkarid. (Glukose + fruktose)

Mm(c2H5OH)= 2(12.01)+5(1.008)+16+1.008= 44.068u (g/mol)
c6h12o6 -->  2(C2H5OH) + 2(co2) + energi
C 6  6
H 12 12
O 6  6

25,95178158980614019152414813276mol etanol dannes optimalt.
Dette har en vekt på: 1143,5393039732177613993200633219g -> 1.144kg

Så kommer 20L vann i tillegg
Masse prosenten av brygget vil da være: 1.144kg/21.144kg =0,05410..--> ca 5.4 m% Alko

Tar imot alt av tips og svar med et smil :D
 
Hei og velkommen til forumet!

Hvis du lar dette "ølet" gjære helt ut, kommer du til å få et heller tynt og surt brygg. Tomtebrygg-essensen er ment for tomtebrygg, hvor man kun lar det gjære lenge nok til at det blir kullsyre i brygget. Deretter setter man det kaldt for å stagge gjæringen. (Og så ma det drikkes relativt raskt før det gjærer for langt ut.). Skal du ha et rimelig godt juleøl, vil jeg heller anbefale et ølsett med betydelig større mengder ekstrakt og en skikkelig ølgjær. Her er et tips til et fint ekstraktøl: http://vinogbar.no/product_info.php?cPath=198_199_311&products_id=2297
Ang. alkoholberegningene: Siden man på forhånd ikke vet nøyaktig hvor langt ølet vil gjære ut (siden forskjellige gjærtyper git forskjellig utgjæring, og siden malt gir en del sukkertyper til vørteren som ikke er gjærbare), er det best å måle oechsle før gjæring (OG-original gravity) og etter endt gjæring (FG-final gravity) og beregne alkoholinnholdet utifra disse målingene. Differansen mellom målingene deler man på 7,5 (denne konstanten vil variere alt etter hvilken brygger du spør, men siden det likevel kun er snakk om en beregning, funker den fint), så får man et tall for alkoholinnholdet som er nært nok. Formelen blir altså (OG-FG)/7,5. Kan godt hende utregningene dine stemmer, men det var en smule komplisert i forhold til hvordan man vanligvis gjør det! ;)

FG målingen trenger ikke være under 1006. Hvor lav den blir vil være avhengig av hvor mye gjærbart sukker som er i vøreteren. La ølet gjære ut til det stopper helt. Den heftigste aktiviteten er som regel over i løpet av to-fire dager, men det er vanlig å la ølet stå til gjæring i 10-14 dager før tapping, så man er sikker på at gjæren har fått "ryddet opp" i en del smaksstoffer. Når målingeneer stabile, er det ferdig.

Ikke drep gjæren. Den beskytter mot infeksjoner, oksidasjon, og om du vil ettergjære på flaskene for å få kullyre, er du avhengig av at den er i live. Men jeg ville altså ha kjøpt en skikkelig ølgjær. Hvis du skal bruke tørrgjær, anbefalser jeg Fermentis Safale S-05 eller S-04.

Du bør gjære ølet på rundt 20 °C. Husk at temperaturen i ølet fort kan bli 5 °C høyere enn i omgivelsene rundt i den mest aktive fasen av gjæringen. Det er temperaturen i selve ølet dom er den viktige å kontrollere. Lag en "lomme" av bobleplast, avispapir e.l. utenpå gjæringsdunken og stikk et termometer nedi dette. Da leser du relativt nøyaktig temp i ølet og ikke kun i rommet. Prøv å regulere tempen i rommet slik at du får en jevn gjæringstemp i ølet. Om dette blir vanskelig å gjennomføre i praksis, anbefaler jeg at du setter det til gjæring i kjølig romtemperatur.

Hvis du er interessert i å lære mer om denne fantastiske hobbyen, anbefaler jeg deg følgende bøker: "Moderne Hjemmebrygging" av Lars Bjørnstad og Espen Haavardsholm og "How to Brew, 3rd. ed." av John Palmer.

Happy brewing!
 
Takk for svar! :D

Jeg skal nok prøve ut det øl settet du anbefaler, men det blir desverre ikke til jul :S
Det modifiserte tomtebrygget blir nok et eksprementalt brygg kan du si, før jeg eventuelt prøver på noe ordentlige saker
Er nok ikke fryktlig lenge til heller, før jeg prøver meg på noe mer avansert og kanskje jeg til og anskaffer en bok eller to om brygging ;)
 
Tilbake
Topp