Hei folkens
Jeg skal straks til å brygge min første lager og er litt usikker på en del ting, og håper derfor på litt hjelp.
Oppskriften er egenkomponert og jeg ønsker derfor ikke å dele den med andre før resultatet foreligger i tilfelle jeg har "bæsja på leggen" og bommet totalt....
)
Det jeg er litt usikker på er gjæring og modning/lagring.
Det er litt forskjellig informasjon å finne så dersom jeg får konkret svar her hos eksperter har jeg noe å forholde meg til.
Jeg har planer om å brygge en 25 liters Lager og å bruke en Wyeast 2042 Danish lager gjær (lager selvsagt gjærstarter).
Planen min er å sette dette til primærgjering i kjelleren (hvor forhåpentligvis tempen holder seg under 15 grader) i to-tre uker. Deretter kommer dilemma. Skal jeg tappe om for sekundærgjæring, og eventuelt hvor lenge bør det stå? Kan jeg gjøre sekundærgjæring på corneliusfat? (akkurat bestilt mine første... :skitbra
og i så fall hvordan blir det da med trykket? er jo ikke plass til gjærlås på et slikt fat.
Jeg har også planer om å filtrere ølet... noen som har noen formening om det? Har bestilt filterhus og patron (0,5 micron) fra Petit-agentur.
Så for å gjøre en lang historie kort, kan noen gi meg en fornuftig fremgangsmåte med varighet på diverse stadium fra primærgjæring til servering?
F.eks. Primærgjæring ved X grader i X-antal uker, sekundærgjæring på gjæringskar eller corneliusfat ved X grader i X uker, eventuelt droppe dette trinnet og tappe rett på corneliusfat etter primærgjæring for så å lagres ved X grader i X uker. Deretter filtrere over på nytt corneliusfat for kunstig karbonisering og konsumering eventuelt lenger lagring.
Dette ble himla mye på en gang og sikkert mye repetisjon av det samme, men jeg håper noen tar seg tid til å hjelpe meg litt.
Takker for all hjelp.... :help:
Jeg skal straks til å brygge min første lager og er litt usikker på en del ting, og håper derfor på litt hjelp.
Oppskriften er egenkomponert og jeg ønsker derfor ikke å dele den med andre før resultatet foreligger i tilfelle jeg har "bæsja på leggen" og bommet totalt....
Det jeg er litt usikker på er gjæring og modning/lagring.
Det er litt forskjellig informasjon å finne så dersom jeg får konkret svar her hos eksperter har jeg noe å forholde meg til.
Jeg har planer om å brygge en 25 liters Lager og å bruke en Wyeast 2042 Danish lager gjær (lager selvsagt gjærstarter).
Planen min er å sette dette til primærgjering i kjelleren (hvor forhåpentligvis tempen holder seg under 15 grader) i to-tre uker. Deretter kommer dilemma. Skal jeg tappe om for sekundærgjæring, og eventuelt hvor lenge bør det stå? Kan jeg gjøre sekundærgjæring på corneliusfat? (akkurat bestilt mine første... :skitbra
Jeg har også planer om å filtrere ølet... noen som har noen formening om det? Har bestilt filterhus og patron (0,5 micron) fra Petit-agentur.
Så for å gjøre en lang historie kort, kan noen gi meg en fornuftig fremgangsmåte med varighet på diverse stadium fra primærgjæring til servering?
F.eks. Primærgjæring ved X grader i X-antal uker, sekundærgjæring på gjæringskar eller corneliusfat ved X grader i X uker, eventuelt droppe dette trinnet og tappe rett på corneliusfat etter primærgjæring for så å lagres ved X grader i X uker. Deretter filtrere over på nytt corneliusfat for kunstig karbonisering og konsumering eventuelt lenger lagring.
Dette ble himla mye på en gang og sikkert mye repetisjon av det samme, men jeg håper noen tar seg tid til å hjelpe meg litt.
Takker for all hjelp.... :help: