Hei,
Jeg har i den siste tiden slitt med for lav OG, og mener selv at problemet mest sannsynlig ligger i skyllingen. For å identifisere årsaken måler jeg SG både før og etter skylling, både med refraktometer og hydrometer. Det viser et forholdsvis markant fall - men så vet jeg jo da heller ikke hva «normalt» fall er. Derfor tenkte jeg å spørre her.
Jeg kan ta det siste brygget som eksempel. Dette var en batch med Weissbier, brygget på en B80, hvor jeg brukte 11,22 kg hvetemalt og 9,18 kg pilsmalt (kvernet selv på 1,2 mm, vals kontrollmålt rett før maling) som skulle meskes i 56,3 liter vann, og deretter skylles med 39,43 liter vann som var forvarmet til ca 75 grader. Dette skulle gi 76,4 liter til kok med en SG på 1.066, som skulle kokes ned til 71,9 liter med en SG på 1.071. Deretter skulle det toppes opp med 20 liter vann, som skulle gi ca 82 liter med en OG på 1.054.
SG-prøven ved avsluttet mesking viste i overkant av 1.070 ifølge hydrometeret (høyere, ifølge refraktometeret). Etter skylling, hvor jeg endte med 77 liter til kok i stedet for 76,4, var SG redusert til 1.050. Den økte deretter kun til 1.052 etter 90 minutters koking, etter at volumet var redusert fra 77 liter til ca 70 (koking under dampkondensator). Dermed ble det ikke noe top-up.
Dette mønsteret har vært «normalen» for meg under de siste bryggene. De aller første bryggene, som stort sett var doble ølsett (dvs ca 50 liter), gav i stor grad OG som forventet. Etter at jeg begynte å brygge 80 liters brygg (som presser maltrøret og meskevolumet helt til maks), har jeg imidlertid slitt med at OG blir betydelig lavere enn forventet etter skylling, og heller ikke stiger nevneverdig under kok (mindre enn jeg ville antatt, gitt volumreduksjonen).
Jeg spurte for moro skyld ChatGPT, som mente at effektivitetstapet mitt under skylling var «noe høyere enn normalt». Er dette riktig? Eller er det mye høyere enn normalt? Hva slags SG burde jeg siktet på etter endt mesking, for å ende opp med 1.066 etter skylling?
For øvrig, når det gjelder selve skylleprosessen, så har jeg gjennomgått den forholdsvis nøye etter å ha opplevd denne problematikken på flere brygg. Jeg dobbeltsjekker alltid at ventiler står riktig (og har også dobbeltsjekket høyden på overløpsrøret, som mistanken min var rettet mot). Jeg pleier å røre lett i maltrøret rett før skylling, og før jeg løfter maltrøret opp resirkulerer jeg vørteren over, så det alltid står et par cm væske over maltsenga. Dette gjør jeg hele tiden mens maltrøret løftes, og så sjalter jeg over til skyllevann når maltrøret er i skylleposisjon. Så holder jeg vannivået ca 3-4 cm over maltsenga helt til det er tomt for skyllevann. Avslutter når volum til kok er nådd.
Jeg har i den siste tiden slitt med for lav OG, og mener selv at problemet mest sannsynlig ligger i skyllingen. For å identifisere årsaken måler jeg SG både før og etter skylling, både med refraktometer og hydrometer. Det viser et forholdsvis markant fall - men så vet jeg jo da heller ikke hva «normalt» fall er. Derfor tenkte jeg å spørre her.
Jeg kan ta det siste brygget som eksempel. Dette var en batch med Weissbier, brygget på en B80, hvor jeg brukte 11,22 kg hvetemalt og 9,18 kg pilsmalt (kvernet selv på 1,2 mm, vals kontrollmålt rett før maling) som skulle meskes i 56,3 liter vann, og deretter skylles med 39,43 liter vann som var forvarmet til ca 75 grader. Dette skulle gi 76,4 liter til kok med en SG på 1.066, som skulle kokes ned til 71,9 liter med en SG på 1.071. Deretter skulle det toppes opp med 20 liter vann, som skulle gi ca 82 liter med en OG på 1.054.
SG-prøven ved avsluttet mesking viste i overkant av 1.070 ifølge hydrometeret (høyere, ifølge refraktometeret). Etter skylling, hvor jeg endte med 77 liter til kok i stedet for 76,4, var SG redusert til 1.050. Den økte deretter kun til 1.052 etter 90 minutters koking, etter at volumet var redusert fra 77 liter til ca 70 (koking under dampkondensator). Dermed ble det ikke noe top-up.
Dette mønsteret har vært «normalen» for meg under de siste bryggene. De aller første bryggene, som stort sett var doble ølsett (dvs ca 50 liter), gav i stor grad OG som forventet. Etter at jeg begynte å brygge 80 liters brygg (som presser maltrøret og meskevolumet helt til maks), har jeg imidlertid slitt med at OG blir betydelig lavere enn forventet etter skylling, og heller ikke stiger nevneverdig under kok (mindre enn jeg ville antatt, gitt volumreduksjonen).
Jeg spurte for moro skyld ChatGPT, som mente at effektivitetstapet mitt under skylling var «noe høyere enn normalt». Er dette riktig? Eller er det mye høyere enn normalt? Hva slags SG burde jeg siktet på etter endt mesking, for å ende opp med 1.066 etter skylling?
For øvrig, når det gjelder selve skylleprosessen, så har jeg gjennomgått den forholdsvis nøye etter å ha opplevd denne problematikken på flere brygg. Jeg dobbeltsjekker alltid at ventiler står riktig (og har også dobbeltsjekket høyden på overløpsrøret, som mistanken min var rettet mot). Jeg pleier å røre lett i maltrøret rett før skylling, og før jeg løfter maltrøret opp resirkulerer jeg vørteren over, så det alltid står et par cm væske over maltsenga. Dette gjør jeg hele tiden mens maltrøret løftes, og så sjalter jeg over til skyllevann når maltrøret er i skylleposisjon. Så holder jeg vannivået ca 3-4 cm over maltsenga helt til det er tomt for skyllevann. Avslutter når volum til kok er nådd.