Hei på dere!
Jeg er en nybegynner, 30 år fra Lørenskog. Snuset på dette med hjemme - brygging i et drøyt år.
Sett mye utstyr på nettet og besøkt bryggeland sin butikk i Strømmen et par ganger.
Jeg er litt for mye reodor felgen og for glad i å fikse ting selv, til å kjøpe en ferdigmaskin til 6 000 - 8000.- og oppover. Derfor tenkte jeg dele mine erfaringer med hjemme mekka brygger. Jeg mener å lage maskinen selv, er en del av brygge hobbyen Den ble nødvendigvis ikke så mye billigere, men det er gøy å lage.
Jeg vil si den er litt hybrid, mellom brew in bag og en automaskin
For å fikse denne trenger du 3 venner:
Finn.no, Jula og Biltema.
Finn.no har en del gamle pølsekokere til salgs.
Jula og biltema har resten
Kjele: Jeg startet med å skaffe meg en pølsekoker og en 30L rustfri kjele. Demonterte pølsekokeren og flyttet varme elementet over i bunn på kjelen, og termostaten over i en koblingsboks som jeg festet til kjelen, og samtidig laget hull til connectorene på elementet slik at de blir isolert fra omverdenen, du vil ikke komme borti de, og du vil heller ikke ha vann i det området Kuleventilen monterte jeg rett i kjelen med 1/2" mutter innv. kjele og gjengeteip. Kjøp et rustfritt dørslag og klipp til så det passer over varmeelementet, slik at ikke meskeposen ligger rett på elementet.
Sirkulasjon: Pentrypumpe på Biltema og 10mm slanger. Bøyde til en "kobberkrok" stump, slik at man kan henge sirkulasjons slangen på kanten av kjelen.
Kjøling: 5m isolert 10mm kobberrør, som jeg bøyde til og skar av isolasjonen med olfakniv etter at rørene er tilpasset kjele. Koblet på overgang 10mm- 3-kvartom hageslage uttak slik at jeg får på vann. Husk overgang fra blandebatteri til 3-kvart hageslange.
Strøm til pentrypumpe: Omformer 230v-12v DC, og et par bananplugger til tilkobling.
Husk! Etter at alle gjennomføringer i kjelen er gjort så fyll den med vann og la den stå 1 time eller 2 for å se om noe lekker, da får man "trykktestet" kjelen. Stålet kan også noen ganger trekke seg litt når man kommer til koketemp. slik at det kan være lurt å prøve 1 time kok også for å forsikre seg om at den holder tett. Har du 30 liter brygg på gang, og plutselig utett kjele midt i koken, blir det ikke så gøy å være mannen på kjøkkenet lenger
I korte trekk er dette en enkel maskin og bygge, og den blir rimeligere enn en ferdigkjøpt, om ikke så mye, så litt. Varme elementet mitt er 1500W, og kunne med fordel vært 3000W. Den koker som juling, men det tar litt tid Men så skal man ikke stresse når man brygger.
Jeg har laget min første ladning med Wiessbier, fikk 20L ferdig vørter og den står i kjelleren og bobler.
Så får vi se hva den smaker til slutt, men den ser lovende ut på både målinger og farge.
Kan jeg være til hjelp, så spør meg gjerne. Legger ved noen bilder av tjafset jeg har satt sammen
Jeg er en nybegynner, 30 år fra Lørenskog. Snuset på dette med hjemme - brygging i et drøyt år.
Sett mye utstyr på nettet og besøkt bryggeland sin butikk i Strømmen et par ganger.
Jeg er litt for mye reodor felgen og for glad i å fikse ting selv, til å kjøpe en ferdigmaskin til 6 000 - 8000.- og oppover. Derfor tenkte jeg dele mine erfaringer med hjemme mekka brygger. Jeg mener å lage maskinen selv, er en del av brygge hobbyen Den ble nødvendigvis ikke så mye billigere, men det er gøy å lage.
Jeg vil si den er litt hybrid, mellom brew in bag og en automaskin
For å fikse denne trenger du 3 venner:
Finn.no, Jula og Biltema.
Finn.no har en del gamle pølsekokere til salgs.
Jula og biltema har resten
Kjele: Jeg startet med å skaffe meg en pølsekoker og en 30L rustfri kjele. Demonterte pølsekokeren og flyttet varme elementet over i bunn på kjelen, og termostaten over i en koblingsboks som jeg festet til kjelen, og samtidig laget hull til connectorene på elementet slik at de blir isolert fra omverdenen, du vil ikke komme borti de, og du vil heller ikke ha vann i det området Kuleventilen monterte jeg rett i kjelen med 1/2" mutter innv. kjele og gjengeteip. Kjøp et rustfritt dørslag og klipp til så det passer over varmeelementet, slik at ikke meskeposen ligger rett på elementet.
Sirkulasjon: Pentrypumpe på Biltema og 10mm slanger. Bøyde til en "kobberkrok" stump, slik at man kan henge sirkulasjons slangen på kanten av kjelen.
Kjøling: 5m isolert 10mm kobberrør, som jeg bøyde til og skar av isolasjonen med olfakniv etter at rørene er tilpasset kjele. Koblet på overgang 10mm- 3-kvartom hageslage uttak slik at jeg får på vann. Husk overgang fra blandebatteri til 3-kvart hageslange.
Strøm til pentrypumpe: Omformer 230v-12v DC, og et par bananplugger til tilkobling.
Husk! Etter at alle gjennomføringer i kjelen er gjort så fyll den med vann og la den stå 1 time eller 2 for å se om noe lekker, da får man "trykktestet" kjelen. Stålet kan også noen ganger trekke seg litt når man kommer til koketemp. slik at det kan være lurt å prøve 1 time kok også for å forsikre seg om at den holder tett. Har du 30 liter brygg på gang, og plutselig utett kjele midt i koken, blir det ikke så gøy å være mannen på kjøkkenet lenger
I korte trekk er dette en enkel maskin og bygge, og den blir rimeligere enn en ferdigkjøpt, om ikke så mye, så litt. Varme elementet mitt er 1500W, og kunne med fordel vært 3000W. Den koker som juling, men det tar litt tid Men så skal man ikke stresse når man brygger.
Jeg har laget min første ladning med Wiessbier, fikk 20L ferdig vørter og den står i kjelleren og bobler.
Så får vi se hva den smaker til slutt, men den ser lovende ut på både målinger og farge.
Kan jeg være til hjelp, så spør meg gjerne. Legger ved noen bilder av tjafset jeg har satt sammen