1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Fruktpurè

En tråd i 'Råvarer' startet av VegardNO, 5 Mar 2019.

  1. VegardNO

    VegardNO
    Expand Collapse
    Registrert bruker

  2. joikakaka

    joikakaka
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Molde
    Ikke testet, men pratet endel med han som vant PF`n i Oslo, han brukte av bryggselv sine og da brukte han 600g på 1 batch
     
  3. EirikA

    EirikA
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Kan ikke helt forstå at det skal være et problem. Det eneste som er i den er jo mango purè, sukker og sitron syre. Usikker om sitron syren vil gjøre noe, men sukker vil jo selvsagt bidra til høyere alkoholprosent. Men frukt inneholder jo sukker (fruktsukker) uansett som sannsynligvis vil bli spist av gjær eller bakterier.

    Ser at noen produsenter av fruktpurè skriver at de har 90 % frukt og 10% sukker. Litt rart når jeg samtidig ser at de står 20% karbohydrater. Men regner med at det er tilsatt lite sukker og at det meste er nedkokt fruktkjøtt.

    Det jeg egentlig var på vei for å spørre om her inne, var om noen har prøvd kompott i stede. Dette har enda litt mer sukker (og er derfor enda billige).
    Kom over kirsebær og aprikos kompott for en ganske billig penge på min lokale matvarebutikk. Produsenten Nora sin kompott inneholder 32% sukker. Men inneholder litt mer koserveringsmiddel (se under).

    Regner med at ved å tilsette noe annet enn puré så vil det smake veldig likt, men at jeg må tilsette mer for å like mye smak. Sukker vil også trekke opp alkoholprosent. Noen som har prøvd kompott og har erfaringer å dele ang dette?


    Ingredienser Vann, kirsebær, sukker, fortykningsmiddel(guarkjernemel, johannesbrødkjernemel), surhetsregulerende middel (sitronsyre) og konserveringsmiddel (kaliumsorbat)
     
  4. Thornbridge

    Thornbridge
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Kjøp mango og lag purre selv.
     
  5. YngveKL

    YngveKL
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Hvordan i all verden får man til det...? :rolleyes::)
     
    erikraude liker dette.
  6. erikraude

    erikraude
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    "I'll get a sheep, and a cow and breed horses."
     
    YngveKL liker dette.
  7. VenndØL

    VenndØL
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Kjøp moden mango. Kutt opp mango, fjern alt skall og stein. Sleng fruktkjøttet i frysen. Hiv frossen mango i gjærkaret etter stormgjæring. Fungerer utmerket på IPA og NEIPA
     
  8. EirikA

    EirikA
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Usikker hva som er best metode mtp brygging, men vet kona laget all slags puré til kiden. Lett oppkok og mosing med stavmilser skal vel funke for det aller meste. Får da drept eventuelle bakterier etc som kan gi infeksjon.

    Littt tynn på tynn is her, men mener jeg nylig leste at noen bakterier vil overleve frysing.

    Men litt 'funk' kan vel alltids gjøre øl bedre ...
     
  9. YngveKL

    YngveKL
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Hehe, ja er med på det å lage puré, det var hvordan man kunne lage purre av mango jeg lurte på :D
     
  10. Thornbridge

    Thornbridge
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Spikk litt mer på den flisa da!
     
    YngveKL liker dette.
  11. VegardNO

    VegardNO
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Har vurdert å lage selv. Ut i fra det jeg har lest om dette: Frysing dreper ikke alt og koking fjerner smak / aroma.
    Men de bryggselv er jo så himla dyra, så spørs om jeg bare bør prøve meg på noe hjemmelaget opplegg ja :)
     
  12. Thornbridge

    Thornbridge
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Vakumpakk ferdig puré, frys, pasteuriser på 80 grader før bruk. Sikkert som banken.
     
  13. VegardNO

    VegardNO
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Hva trenger jeg for å vakumpakke? Tips? :)
     
  14. Thornbridge

    Thornbridge
    Expand Collapse
    Registrert bruker

  15. Anders90

    Anders90
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Jeg utfører en batch med Australian Pale Ale nå med mango. Var på en lokal innvandrersjappe, og kjøpte hermetisert mango. Fant også en mango-nektar på boks som jeg skulle drikke i bilen. Denne nektaren hadde en kraftig mangosmak, og tenkte at denne kunne nok brukes. Kjørte en boks med hermetisert mango (fjernet laken grunnet sukkerinnhold), og spedde på med 2 dl nektar. Kjørte dette med en stavmikser, og ga det et oppkok. Silte den, og hadde det i spannet. I tillegg brukte jeg 150g tørket mango som jeg la i en boks med kokende vann. Denne ble liggende i 1 døgn, noe som er for lenge, da mesteparten av smakene går i vannet jeg helte i vasken. Tilsatte kun frukten.
    Foreløpig har dette stått på spannet i 4 døgn, og smaken av mango er tilstede. SG ble ikke noe særlig forhøyet, ennå pureen jeg tilsatte inneholder endel sukker. Tapper dette i kommende helg. Neste gang lar jeg tørket mango kun ligge i 20-30 minutter for mer mango-smak. Prismessig kostet dette ca 60 kroner.
     

Del denne siden