Fryse ned gjær?

Det dreier seg om typen wlp001. Hvor mye bør man fryse, og hvor lenge kan gjæren evt lagres på denne måten før den må brukes?
 
Det er ikke bare å hive det i fryseren.

http://www.homebrewtalk.com/entries/freezing-yeast.html
 
LasseO skrev:
http://shop.humle.se/jast/jast-pa-agar/kryo-steril-glycerol-15-ml Fant kryo kun hos humlegården. Veit at petit har hatt den inne før. eventuelt høyre med bryggselv. Slik fryse en ned gjær  :)

45kr hos bryggselv. Vil nå si det er kraftig overpriset for et lite syltetøyglas med 15ml glyserol. Næringsmiddelgodkjent(food grade) glyserol får man grisebillig på ebay;
http://www.ebay.com/itm/161112924693
Om vi deler denne literen opp i 15ml enheter så koster det vel litt over 2 kr per gang. ikke minst er den spart inn etter 3. gang.
Jeg ser at kryo er angitt å være steril. Vel, om noen skulle være nervøse for om annen glyserol er ren nok, så har den et kokepunkt på 290C, så det skulle ikke være så vanskelig å sterilisere på kokeplata.
 
Øystein skrev:
LasseO skrev:
http://shop.humle.se/jast/jast-pa-agar/kryo-steril-glycerol-15-ml Fant kryo kun hos humlegården. Veit at petit har hatt den inne før. eventuelt høyre med bryggselv. Slik fryse en ned gjær  :)

45kr hos bryggselv. Vil nå si det er kraftig overpriset for et lite syltetøyglas med 15ml glyserol. Næringsmiddelgodkjent(food grade) glyserol får man grisebillig på ebay;
http://www.ebay.com/itm/161112924693
Om vi deler denne literen opp i 15ml enheter så koster det vel litt over 2 kr per gang. ikke minst er den spart inn etter 3. gang.
Jeg ser at kryo er angitt å være steril. Vel, om noen skulle være nervøse for om annen glyserol er ren nok, så har den et kokepunkt på 290C, så det skulle ikke være så vanskelig å sterilisere på kokeplata.

Har aldri påstått det var billig hos norske butikker ;) Men so leve vi i et høgkostland også!
 
Glyserol av matkvalitet for man kjøpt på apoteket. Ikke billig akkurat men 100 kr for 100 ml. Bedre enn 45 kroner for 15 ml. Når jeg fryser gjære bruker jeg 5-6 ml til ett rør fra wlp med litt mer gjær i enn det som kommer fra wlp. 5-6 kroner røret.

edit:  GJær skal etter sigende kunne holde i mer enn to år i hjemmefryser uten at jeg noen gang akter å teste dette.

mvh

Bård
 
Kan man fryse ned uåpnede gjærrør rett fra fabrikanten (tenkte på om produsenten tilsetter glycerol under produksjon?) eller må man tilsette glycerol?
 
Tipper du må tilsette. Noen gjærceller overlever uansett 10-20% men dette er absolutt ikke å anbefale. Hvorfor skal du fryse et nykjøpt rør.
mvh
bårdd
 
Jeg hadde tenkt å sette en batch i disse dager men pga. jobb ble det plutselig andre planer. Får nok ikke brygget på flere måneder. :( Man kan vel si det blir en tørkeperiode nå framover på ølfronten :p Men er absolutt fristende å få tak i glycerol og prøve dette!
 
Er dette et alternativ for Glycerol?
http://www.ebay.com/itm/PURE-GLYCERINE-250-ML-VEGETABLE-GRADE-BP-99-5-PURE-GLYCEROL-/160950605587?pt=UK_Health_Beauty_Skincare_PP&hash=item2579675713
 
Husk også at om du har en nyere fryser så har den sikkert en "antifrost" funksjon. Dette kan senke holdbarheten.
 
Jeg ser ikke poenget med å fryse ned en såpass vanlig gjær som WLP001. Da må du styre med glycerol og steppe opp startere osv. Det er jo bare å kjøpe ny hvis den er blitt for gammel, og WLP001 eller tilsvarende er jo tilgjengelig overalt.

Hvis du derimot har en sjelden gjær, som kun er sesongtilgjengelig, villgjær eller dyrket fram fra flaske, er det mye større poeng å ta vare på den.
 
Tenkte å kanskje lage en starter av ett rør og samle gjæret fra kolben på flere glass, som da fryses ned. Vil ikke dette gi den mest rene gjæra, i forhold til å høste den fra kjærkaka til en batch hvor man da får humlerester og annen grums med? Og når man er på siste glasset kan man jo bare sette en ny starter igjen og fryse ned på samme måte, så har man hele tiden gjær som kun har levd på spraymalt :p

Du har ett poeng der Petter F. Det blir selvfølgelig gjær som ikke er lett tilgjengelig. Det skal jo ikke bli mer stress og mer kostbart enn å gå en tur til den lokale ølbryggesjappa
 
Tilbake
Topp