1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Gammelt brød som råstoff i øl

En tråd i 'Oppskrifter generelt' startet av Holmentoppen, 5 Jan 2019.

  1. loebrygg

    loebrygg
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    eller det vil si det gjærer vel ikke på samme måte som øl
    Det er vel riktig å annta at det er litt sukker tilgjengelig for gjæren så den kan produsere CO2 så brødet hever
    og ja det er små mengder alkohol i brød
     
  2. LarsUlv

    LarsUlv
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Nesttun, Bergen
    JO, det gjærer på mye samme måte som i øl.
    Men alkoholen fordamper under stekeprosessen
     
    Ole Mørkved og TorfinnS liker dette.
  3. loebrygg

    loebrygg
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Klønete formulert, det gjærer på samme måte, men ikke i samme grad
    så mye alkohol er det vel ikke i brøddeigen
     
    LarsUlv liker dette.
  4. LarsUlv

    LarsUlv
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Nesttun, Bergen
    Det er rett. Vi som spiser brødet skal ha det meste av næringen, ikke gjæren.
     
  5. beefeater

    beefeater
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    "Jailhouse Hooch"
    Brødrester, frukt og vann som gjærer i en plastpose under madrassen. Blir sikkert en sikker hit hos hipsterne bare det er dyrt nok

    Angående bygging med brød som du vet hva inneholder (hjemmebakt uten fett) burde jo det funke fint. Hvis du betrakter helt tørt brød som umaltet hvete burde du vel treffe ganske bra på utbytteberegninger?
     
  6. Holmentoppen

    Holmentoppen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Ski
    God idé, umaltet hvete er sikkert det nærmeste vi kommer brødsmuler.
     
  7. msevland

    msevland
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Jepp - hadde blitt et veldig luftig brød om det hadde gjæret som øl :)
     
    loebrygg liker dette.
  8. Holmentoppen

    Holmentoppen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Ski
    Da snurrer WLP590 på røreren og første runde med tørking av krutonger er i gang. Et brett med brødterninger veier ca 400 g etter tørking.

    IMG_0869.jpg
     
    RealGone, 1Morten, Jørgen O og 2 andre liker dette.
  9. YngveKL

    YngveKL
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Kult! Hold oss jevnlig oppdatert :)
     
  10. Holmentoppen

    Holmentoppen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Ski
    Det skal jeg. :) Det eneste problemet så langt er at vi kaster mindre brød enn jeg trodde...
     
    msevland, Ekornskurken, YngveKL og 2 andre liker dette.
  11. 1Morten

    1Morten
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Bergen
    Flinke folk å spise opp maten sin. Kudos!
     
  12. YngveKL

    YngveKL
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    For testens skyld kan du jo "glemme" de nyinnkjøpte brødene i åpen pose fremme på benken :rolleyes:
     
  13. msevland

    msevland
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Ta kontakt med en nærliggende kantine el.l
     
  14. 1Morten

    1Morten
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Bergen
    Min gamle far går på butikken og tømmer brødskjæremaskinen for skalker han gir til duene i parken. Fuglene skal vel ikke ha loff, så å ta det til brygging er vel et godt alternativ.
     
  15. LarsUlv

    LarsUlv
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Nesttun, Bergen
    Så det er HAN som mater alle rottene i by'n?
    :)
     
    1Morten liker dette.
  16. Holmentoppen

    Holmentoppen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Ski
    Da er meskingen unnagjort. Traff OG perfekt, så det var godt med tilgjengelig stivelse i brødet. Meskedagen forløp uten dramatikk. Brukte litt mer meskevann – og tilsvarende mindre skyllevann. Effektiviteten var 78 %, som er noe lavere enn jeg vanligvis får. Satt til gjæring med WLP590 (diastaticus) – det blir spennende å se hvor dette ender.

    IMG_0873.jpg IMG_0874.jpg
     
  17. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Hamar
    Hva var utbyttet fra brødet? Iom at du sa du traff OG men hadde lavere utbytte enn vanlig?
     
  18. Holmentoppen

    Holmentoppen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Ski
    Jeg laget en egen oppskrift med brød, så jeg mente egentlig at jeg traff OG i forhold til den. Satte PPG til 30: Bière de Garde Recipe - Fallen Madonna with bread | Brewgr
     
    RealGone liker dette.
  19. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Hamar
  20. Amarillo

    Amarillo
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oppdal
    Imponerende høy ppg til å være utgjæret brøddeig.

    Brødgjær (Idun blå) er ellers i stand til å gjære ut vørter, (brukes ofte i stjørdalsøl) og skulle vel kunne klare å gjære ut en brøddeig også. Men en brøddeig rekker kanskje ikke å gjære helt ut før den blir stekt?
     

Del denne siden