Hei!
Jeg har tatt utgangspunkt i en oppskrift, men byttet ut gjæren. La oss si at jeg bytter ut s-189 med utgjæring 80-85% til wlp830 m utgjæring 70-76%, bør jeg kompensere i oppskriften på andre måter? Forandre OG?
Slik eg ser spørsmålet må det være mesketemptur du tenker på å justere ?
Sent from my iPhone using Tapatalk
Men er ikke den antakeligvis allerede justert for å gi optimal gjærbarhet - sånn at det kanskje ikke er noe å gå på.
@Õllekaru Jeg synes, for å være ærlig, at du bør revurdere prosjektet ditt. Vitsen ved å ha to gjærstammer som har forkskjellige egenskaper, må være å bruke hver av dem til de øltypene den passer til. Nå gjør du jo det motsatte, og kan ikke få det resultatet du egentlig er ute etter.
Er vel mange profesjonelle bryggerier som kjører med veldig få gjærstammer. 2 - 3 stk
Sent from my iPhone using Tapatalk
Ja, men da bruker de dem til det de passer til. Her ble det litt bakvendt, for trådstarter ville bruke den gjæren som egentlig ikke passet til dette ølet til å brygge det - og dermed forsvinner vel poenget med å ha to stammer?
Er vel muligt å lage godt øl sjølv om ein ikkje har rett gjær.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Når jeg er på bryggebutikken spør og graver jeg om alt mulig rart. Sist var om gjær. Ble fortalt av han bak disken at han anså Kinn for å være det beste bryggeriet i Norge, med en fantastisk kontroll på gjæringen sin. Han fortalte at Kinn typisk bruke 2 "hus-stammer" på det meste av ølet de lagde (sikkert utenom spesial øl da), og at det var de forskjellige gjæringstemperaturene og kontrollen over denne som kunne gi vidt forskjellige øl. Jeg er fortsatt novise (i mange år til sikkert), men litt kult å høre om slikt. Skikkelig håndverk
Jeg sier da ikke at det ikke er mulig? Men det er liksom en slags grunn til at Espen Lothe ikke brygger engelsk bitter med den belgiske klostergjæren (Wyeast 3787), sjøl om det sikkert ikke hadde blitt vondt.
Men er ikke den antakeligvis allerede justert for å gi optimal gjærbarhet - sånn at det kanskje ikke er noe å gå på.
@Õllekaru Jeg synes, for å være ærlig, at du bør revurdere prosjektet ditt. Vitsen ved å ha to gjærstammer som har forkskjellige egenskaper, må være å bruke hver av dem til de øltypene den passer til. Nå gjør du jo det motsatte, og kan ikke få det resultatet du egentlig er ute etter.
Artig med engasjement!
Det er vel å ta litt hardt i? For å sitere fra butikken "Dette er en meget anvendelig lager- gjær – som Whitelabs skriver; den er så velbalansert at den har oppnådd enorm popularitet i klassiske amerikanske lyse lager- øl." Jeg har som sagt dessuten lest at andre har brukt den i meksikansk lager med hell. Så helt galt kan det vel ikke gå...
Spørsmålet jeg prøver å finne ut av er hvilke følger byttet mitt får. Noe mere fylde? Sødme? Lavere alkoholhalt? Og er det noe av dette jeg kan/bør gjøre noe med?
Det andre gjæret jeg har tenkt til å bruke i vår er WLP095 Burlington ale (jeg følger ikke dette helt slavisk og kommer for eksempel blant annet bruke WLP530 Abbey ale).
Jeg hadde akkurat en attenuasjon på WLP833 på ca. 84%. Gikk fra oe på 54 til 8-9 (var litt vanskelig å se ). Dette er imidlertid 1 av 2 testbatcher som ble mesket lavt i 1,5 time. Den andre skal gjæres med WLP001. Bare for at jeg skal kunne lære meg litt forskjeller på gjær, temperatur etc. Jeg aner ikke om det blir drikkbart. 2,5 kg Best Pale, 250g Best Vienna, 100g flaket havre, Humlet med Centennial og Cascade til ca. 26-27 IBU tror jeg det var. 10 liter på flaske
Takk, vi får satse på detDet der blir to gode øl - forutsatt at du har skikkelig styr på temperaturen, vel å merke