Gjæring stoppet tidlig

Vi har satt en IPA med pale malt, hvetemalt og krysallmalt, tilsammen ca 6500 gram. Etter koking og kjøling målte vi en OG på 1060, noe som ligger et stykke under det vi hadde forventet.

Vi glemte helt å ta gjær ut av kjøleskapet, så den fikk kun en knapp time i romtemperatur før vi slo den i vørteren. Vi brukte to glass WLP001 på en 25 liters batch. Den kom greit i gang med gjæringen, men stanset etter 4-5 dager. Virker helt ferdig nå. Tenker måle gravity igjen, men har ikke gjort det ennå. Spørsmålet er; vil det være noe å hente på å gjære den på nytt i sekundærkar? Eller vil det bare gi ølet gjærsmak? Vil ikke tilførsel av ny gjør kreve at det finnes mer gjærbart sukker igjen i ølet? Hvordan måler jeg i så fall det? Eller kan det være at den bare ble så fort ferdig?
 
Den har nok gjæret ferdig. Mål SG så vet du. La den uansett stå 2 uker.

Sekundær har ingenting for seg, men det har ikkje noe å si med tanke på gjærsmak.

Ka gjærtype og temperatur har den stått på?
 
Det har stoppet å pluppe i gjærlåsen, Sotrajohnny. Jeg antar det innebærer at gjæringen har stoppet...

Gjæra på 21 grader omtrent, WLP001 ferskgjær, SvErD
 
Satte også en APA for 9 dager siden som endte 1.048 (for lavt) og nå har den stått på 1.014 i 3 dager, 20c. Planen var OG 1.055 og FG 1.012 Idag vendte jeg litt forsiktig på dunkene for å forsøke vekke gjæra til livet igjen. Bør jeg tilsette mer gjær for å få den lavere?
 
Tilbake
Topp