Gjæring

Hei. Er ganske så fersk i ølbrygging. Vi har den 3. Til gjæring nå. Det er en pils. Den har gjæret først i to uker på ca 10 grader, og vi har nå øket temperaturen gradvis til 17 grader. Vi målte i kveld oechselsvekten til 0,11. Det er det den skal ned på, etter oppskriften. Kan den da stå lengre, eller bør den da tappes på flasker straks?
 
Den kan stå lengre uten problemer, men virker som den har nådd FG, og da er det også trygt å flaske.
Karboner flaskene i romtemperatur i noen uker, og sett de deretter til lagering på lav temperatur (eks. 2 C). i 4 uker.

Alternativt kan du lagre i bøtta først og deretter flaske og sette i romtemperatur. Rekkefølgen skal visstnok ikke ha noe å si, men det er kanskje lettere å holde en gjæringsbøtte til rett temperatur, enn en drøss med flasker.
 
Hei. Er ganske så fersk i ølbrygging. Vi har den 3. Til gjæring nå. Det er en pils. Den har gjæret først i to uker på ca 10 grader, og vi har nå øket temperaturen gradvis til 17 grader. Vi målte i kveld oechselsvekten til 0,11. Det er det den skal ned på, etter oppskriften. Kan den da stå lengre, eller bør den da tappes på flasker straks?
Den kan stå lengre uten problemer, men virker som den har nådd FG, og da er det også trygt å flaske.
Karboner flaskene i romtemperatur i noen uker, og sett de deretter til lagering på lav temperatur (eks. 2 C). i 4 uker.

Alternativt kan du lagre i bøtta først og deretter flaske og sette i romtemperatur. Rekkefølgen skal visstnok ikke ha noe å si, men det er kanskje lettere å holde en gjæringsbøtte til rett temperatur, enn en drøss med flasker.
takk for svar. Du skriver at det kan lagres i bøtta? Tenker du da på, at man tapper den om først? Hvilken tempratur lagres det på da? Jeg trodde det var viktig å få det på flaske, og komme i gang med karboneringa, så snart gjæringa var ferdig.
 
Det er smak og behag. Noen tapper over på sekundærkar for lagring, fordi de er redd at gjæren skal sette usmaker på ølen.
Andre lar det bare stå i primærkaret, og sier at det går helt fint.

Om du karbonerer før eller etter lagring, har i grunn ikke så mye å si. Der velger du selv hva som er mest praktisk.
Det viktigste er at du lagrer på så lav temperatur som mulig (men fortsatt plussgrader).
Her kan du lese litt om temperaturer ifbm. lagring: http://www.howtobrew.com/section1/chapter10-5.html
 
Tilbake
Topp