Hei!
Første gang jeg skriver her på forumet, men har vært aktiv leser
Problemet mitt er at gjæringen alltid stopper for tidlig. Når gjæringen er "ferdig", som oftest etter en 2-3, dager så viser Oeschlevekten 1020. Ved noen anledninger har jeg ventet opptil 2 uker, uten at brygget gjærer ytterligere. Jeg brygger ales, med en OG på mellom 40 og 60. Noen ganger har jeg brykt flytende Wyeast, andre ganger tørrgjær fra Nottingham. Brygget stopper på 1020 okke som.
I den grad man kan være sikker på noe, så tror jeg ikke problemet har noe med selve bryggingen å gjøre (tenker på renhold, kjøing o.l.). Uten at jeg skal påberope meg noen som helst ekspertise, så tror jeg problemet enten skyldes
1. Jeg lager ikke gjærstarter. Verken med tørr- eller flytende gjær. På den andre side brygger jeg kun 25 liter, med absolutt levelige sukkerverdier.
2. Jeg klarer ikke å få nok luft inn i vørteren før gjæring. De siste gangene har jeg likevel sittet og rørt/pisket i 10-15 minutter, omtrent til skummet står i taket.
Jeg syntes det er "feil" å tilsette enzymer i ølet hver gang, bare fordi jeg ikke gjør noe riktig et eller annet sted :'( (Når jeg bruker enzymer gjærer ølet til jeg tapper det på flasker)
Er det noen som kan hjelpe meg med å gjære ut ølet skikkelig? :amen:
Mvh,
Mads
Første gang jeg skriver her på forumet, men har vært aktiv leser
Problemet mitt er at gjæringen alltid stopper for tidlig. Når gjæringen er "ferdig", som oftest etter en 2-3, dager så viser Oeschlevekten 1020. Ved noen anledninger har jeg ventet opptil 2 uker, uten at brygget gjærer ytterligere. Jeg brygger ales, med en OG på mellom 40 og 60. Noen ganger har jeg brykt flytende Wyeast, andre ganger tørrgjær fra Nottingham. Brygget stopper på 1020 okke som.
I den grad man kan være sikker på noe, så tror jeg ikke problemet har noe med selve bryggingen å gjøre (tenker på renhold, kjøing o.l.). Uten at jeg skal påberope meg noen som helst ekspertise, så tror jeg problemet enten skyldes
1. Jeg lager ikke gjærstarter. Verken med tørr- eller flytende gjær. På den andre side brygger jeg kun 25 liter, med absolutt levelige sukkerverdier.
2. Jeg klarer ikke å få nok luft inn i vørteren før gjæring. De siste gangene har jeg likevel sittet og rørt/pisket i 10-15 minutter, omtrent til skummet står i taket.
Jeg syntes det er "feil" å tilsette enzymer i ølet hver gang, bare fordi jeg ikke gjør noe riktig et eller annet sted :'( (Når jeg bruker enzymer gjærer ølet til jeg tapper det på flasker)
Er det noen som kan hjelpe meg med å gjære ut ølet skikkelig? :amen:
Mvh,
Mads