Heisann! Jeg er helt fersk i ølbrygging og søndag 17/01 satte jeg mitt aller første brygg til gjæring. Det er blonde ale fra bryggselv. I den forbindelse har jeg mange spørsmål jeg håper å få svar på her, og her kommer de:
1) Da jeg satt vørteret til gjæring begynnte det å boble i gjærlåsen etter ca 10-12 timer. Nå, tre dager etter er jeg heldig om jeg ser aktivitet en gang i minuttet. Jeg målte OG 1050 og i går var den på 1020 så noe har jo skjedd. Jeg skal måle på nytt i morgen tenkte jeg, for å se. Er det slik at det gjærer til tross for liten aktivitet i gjærlåsen?
2) Mesking. Jeg har en vanlig induksjonstopp og en 30-liters kjele. Jeg fulgte oppskriften til bryggselv så godt jeg kunne, men slet etterhvert veldig med temperatur i mesken. Jeg brukte to termometer for sikkerhets skyld, men temperaturen svingte noe innmari avhengig av hvor i kjelen jeg målte, samt hvor dypt jeg målte. Jeg vendte på mesken for å prøve å fordele varmen, men da det gjensto ca 50 min dro jeg alt av plata fordi jeg måtte senke temperaturen. På det meste, det vil si helt i bunnen av kjelen kunne jeg måle nesten 80 grader, mens "midten" målte de korrekte 66-67 grader. Her er mitt spørsmål så enkelt som: hvordan i granskauen skal jeg måle i kjelen for å finne en troverdig temperatur?
3) Ellers gikk alt veldig bra og jeg følte jeg hadde kontroll. OG i oppskriften sa 0,43-47 og jeg endte opp med 1050(med kalibrert hydrometer). Masse aktivitet i gjæringskaret de første dagene, men svært lav nå. Temperatur inne er ca 20 grader. Spørsmål: Hvis jeg i morgen igjen måler 1020(som i går), hva bør jeg gjøre videre? At det er ferdig gjæra etter 4 dager virker usannsynlig.
4) Flasking. Jeg har anskaffet vanlige 0,33 ringnes-flasker og bestemte meg for å bruke sukkerdrops(coopers). Ett drops per flaske, ikke sant? På hydrometeret(fra europris) sto det at jeg ikke måtte flaske før jeg måler 1006, hvis ikke kan flaskene eksplodere. Hva er riktig her? Finnes det en magisk grense på hydrometeret som sikrer at jeg ikke lager flaskebomber?
Håper noen her kan være behjelpelige. Tok som sagt en prøce i går og det luktet herlig, smakte bra og det gjærer jo. Jeg er vel bare ganske usikker da det er mitt første brygg!
Hilsen Simen
Sent from my iPhone using Tapatalk
1) Da jeg satt vørteret til gjæring begynnte det å boble i gjærlåsen etter ca 10-12 timer. Nå, tre dager etter er jeg heldig om jeg ser aktivitet en gang i minuttet. Jeg målte OG 1050 og i går var den på 1020 så noe har jo skjedd. Jeg skal måle på nytt i morgen tenkte jeg, for å se. Er det slik at det gjærer til tross for liten aktivitet i gjærlåsen?
2) Mesking. Jeg har en vanlig induksjonstopp og en 30-liters kjele. Jeg fulgte oppskriften til bryggselv så godt jeg kunne, men slet etterhvert veldig med temperatur i mesken. Jeg brukte to termometer for sikkerhets skyld, men temperaturen svingte noe innmari avhengig av hvor i kjelen jeg målte, samt hvor dypt jeg målte. Jeg vendte på mesken for å prøve å fordele varmen, men da det gjensto ca 50 min dro jeg alt av plata fordi jeg måtte senke temperaturen. På det meste, det vil si helt i bunnen av kjelen kunne jeg måle nesten 80 grader, mens "midten" målte de korrekte 66-67 grader. Her er mitt spørsmål så enkelt som: hvordan i granskauen skal jeg måle i kjelen for å finne en troverdig temperatur?
3) Ellers gikk alt veldig bra og jeg følte jeg hadde kontroll. OG i oppskriften sa 0,43-47 og jeg endte opp med 1050(med kalibrert hydrometer). Masse aktivitet i gjæringskaret de første dagene, men svært lav nå. Temperatur inne er ca 20 grader. Spørsmål: Hvis jeg i morgen igjen måler 1020(som i går), hva bør jeg gjøre videre? At det er ferdig gjæra etter 4 dager virker usannsynlig.
4) Flasking. Jeg har anskaffet vanlige 0,33 ringnes-flasker og bestemte meg for å bruke sukkerdrops(coopers). Ett drops per flaske, ikke sant? På hydrometeret(fra europris) sto det at jeg ikke måtte flaske før jeg måler 1006, hvis ikke kan flaskene eksplodere. Hva er riktig her? Finnes det en magisk grense på hydrometeret som sikrer at jeg ikke lager flaskebomber?
Håper noen her kan være behjelpelige. Tok som sagt en prøce i går og det luktet herlig, smakte bra og det gjærer jo. Jeg er vel bare ganske usikker da det er mitt første brygg!
Hilsen Simen
Sent from my iPhone using Tapatalk