Jeg bruker Europris sine gjæringskar til 28 liters batcher. Men ville ikke anbefalt noe mer enn det, da gjærlåsen potensielt sett kan drukne i vørter.
Syns forøvrig at europris kara er overlegne i forhold til bryggselv sine "standard" bøtter, som jeg også har noen av.. Ikke no kran (mindre vasking), lokket sitter bedre og de virker som de tåler en del mer juling.
Koster 120kr, som er ca halvparten av bryggselv sine
Du får Europrisbøttene med kran, også. Jeg vasker heller krana enn å styre med en hevert - som vel også må vaskes. Og så er det veldig lett å ta en prøve for å sjekke hvordan det går med gjæringa.
Men helt enig; disse bøttene er klart bedre enn bryggselvbøttene. Men 28 liter tar jeg ikke sjansen på å gjære i dem. Jeg synes 24 er maks. 25, og jeg begynner å få angst.
@Endred Jeg har lett en del, og tror ikke det finnes noe brukbart. Underlig, egentlig, for det er mange som ville kjøpt dem. tror jeg. 36-37 liter totalvolum hadde vært passe.
Nei det er litt snålt @Finn Berger ! Brygger på en speidel 20 pluss og har jobbet litt med å få opp volumet til maks. Er jo like mye arbeid å få 20 liter øl som 30;-) Sist fikk jeg ut ca 31 liter og vil helst gjære alt i en beholder... 36-37 liter hadde vært topp!
Hvordan er det å gjære øl med halve karet i head space da? Har det noen betydning? Kan jo være ok med den ekstra plassen en får med 30 liter i et 60 literskar. Slipper å tenke på at gjæren tyter ut gjærlåsen..
Hvordan er det å gjære øl med halve karet i head space da? Har det noen betydning? Kan jo være ok med den ekstra plassen en får med 30 liter i et 60 literskar. Slipper å tenke på at gjæren tyter ut gjærlåsen..
Sikkert noen som har noe vitenskapelig å si om det, men sjøl syns jeg det er greit med litt headspace.. Spesielt hvis man skal brygge en wit eller noe sånt som blåser ut no grulig..
Nå veit ikke jeg åssen type utstyr du har, og hvor du setter gjæringskara osv.. Men desverre er det sånn at det meste av bryggeutstyr, tørrgjær osv er retta mot 19L(5gallon), 25L(bryggselv standarden) eller 50L(dobbel batch).. Sjøl ville jeg heller investert i en fryser som tar 2 kar til gjæringa og heller brygget 40-50L i slengen hvis det er mest øl per bryggedag du er ute etter.. Kara er vesentlig billigere og det er letter å regne ut skalering (ja jeg veit en del bryggeprogrammer støtter dette, men blir ofte på bærtur i forhold til mengden humle du må kjøpe inn osv.)..
Mitt resonement er sånn, spesielt hvis det er tynnøl det snakk om: Brygg med dobbel OG, bruk mere humle.. Fordel vørter på 2 kar etter kjøling og vann ut til riktig mengde på hver av de.
Det eneste som stopper deg her er egentlig meskekapasitet og kapasitet i kjøleskap/fryser du gjærer i.. Men er du som meg så går tynnølen raskt og sterkølen sakte (konsum), så da er det kanskje en grei løsning..
Det der med å sitte igjen med rett antall liter vørter til gjæring etter kok ga jeg beng i for lenge siden. Det viktigste er at du får resultatet du forventer deg, og utvanning er helt greit i min bok så lenge du oppnår ønsket resultat når ølen skal drikkes
Jeg tester ut for å få mest mulig øl PR batch i min 20 l speidel. Maltmengde er den største begrensningen i denne. 25-32 liter er realistisk så langt i eksperimentet. Skalerer oppskrifter etter total maltmengde og bruker fersk gjær og starter.
Gjærer i et kjøleskap med plass til kun en dunk så det setter sine begrensinger. Får dog fint plass til en 60l dunk, men den tar jo unødvendig mye plass når den ikke er i bruk.
Vurderer å kjøpe en 30 liter og heller bare teste litt evt bruke blow off.
Ja gitt de bregrensningene det gir høres det ut som en god ide
Spesielt hvis du bare flasker, så er det jo ikke no stress å ha noen liter "for mye".. Med fat er det annerledes så klart