1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
 2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
  Fjern notisen

Gjæringsskap

En tråd i 'Utstyr' startet av Frank-Andre, 26 Nov 2011.

 1. Frank-Andre

  Frank-Andre
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Svelvik
  Har et gammelt kjøleskap med liten fryser under, som jeg tenkte å bruke til gjæring. endelig mulighet til å lage pils, kanskje ;)

  men sprøsmålet er:
  Hva trenger jeg av utstyr og evt hvordan "bygger" jeg det om uten mye avansert mikk makk.

  Noen som kan hjelpe, som kanskje har gjort dette før?
   
 2. Bjarte H

  Bjarte H
  Expand Collapse
  Dommer

  Bosted:
  Stavanger
  Heisann. Du trenger en temperaturstyring (ikke PID). Det vanligste er å sette kjøleskapet på fullt (kaldt) og koble temperaturstyringen mellom støpselet til kjøleskapet og stikkontakten. Den vil da kutte og slutte strømmen til kjøleskapet etter hva temperaturen i kjøleskapet er og det den skal være.

  Hvis du kun trenger en funksjon, kjøling eller varming, er UT-200 som bla. Bryggselv.no selger det enkleste. Hvis du har behov for både kjøling og varming samtidig er en STC-1000 fra ebay til ca. 200 NOK et godt valg. Den trenger litt kobling, men det er rimelig enkelt og det finnes god hjelp på det her på forumet. Varming og kjøling tilkoblet samtidig kan være greit hvis kjøleskapet står et sted der temperaturen svinger mye (feks. garasjen), hvor du vil ha varme når det er kuldegrader ute og kjøling når det er varmt, uten å måtte koble om.
   
 3. Tor Gilje

  Tor Gilje
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Bosted:
  Stavanger
  Slenger meg på med et spm jeg, kan vi bruke UT-200 på en fryseboks også og hvordan gjør man det da.
   
 4. Bjarte H

  Bjarte H
  Expand Collapse
  Dommer

  Bosted:
  Stavanger
  Ja. Man setter opp av/på slik at den slår på ved feks. 10.2C og av ved 9.8C. Når man bruker kjøleskap og fryseboks er det en fordel å ha noe hysterese, temperaturområdet det svinger mellom før kjølingen startes, for å unngå at kompressoren slites ut for raskt. Man finner raskt ut hva som passer eksperimentelt.
   
 5. Frank-Andre

  Frank-Andre
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Svelvik

  tusen takk for raskt svar.
  Sjekket på ebay og STC-1000 for 230v er under annløp KR 184 inkl frakt.
   
 6. Bjarte H

  Bjarte H
  Expand Collapse
  Dommer

  Bosted:
  Stavanger
  Da er det bare å finne seg en egnet boks og kjøpe inn 2 stikkontakter (en til varme og en til kjøling), et støpsel og litt ledning så er du i mål :biersmile:
   
 7. Lars K.

  Lars K.
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Bosted:
  Søfteland
  Har noen erfaring med frakobling av termostaten ved konvertering av kjøleskap til gjæringsskap?
  Jeg har et kombiskap som er litt for ustabilt når temperaturkontrollen er satt til maks og trenger råd om dette.
  Har ikke gravd meg helt inn til kompressoren men har en ide om at det bør gå an å koble kjøleutgangen fra en STC-1000 direkte på kompressorens strømtilførsel.

  Vil gjerne høre om andres erfaringer med dette før jeg begynner å plukke ting fra hverandre. :help:

  Lars K.
   
 8. Jan-Ingvar

  Jan-Ingvar
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Bosted:
  Ålgård
  Hei!

  Jeg bruker ei fryseboks for gjæring og der koblet jeg bort den originale termostaten og har nå koblet kjøleutgangen fra STC-1000 direkte mot kompressoren. Dette fungerer i alle fall helt fint.

  Det er da viktig å sette opp at STC-1000 skal vente lenge nok mellom hver gang den kjører kompressoren. Jeg hadde satt opp 3 minutter, men dette var for lite. Denne dødtida er vel ment for å ikke slite ut kompressoren, men jeg opplevde at den ikke klarte å starte uten pause. Kompressoren bygger opp trykk og dersom den stoppes og startes igjen med kort mellomrom klarer den ikke å starte igjen. Det blir som å starte en bil i for bratt bakke. Den bare summer og ingenting skjer. Etter å ha satt opp STC-1000 til å vente i 5 minutter gikk det fint.
   
 9. Krille

  Krille
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Bønes, Bergen
  Eg har en STC-1000 som eg tenkte å lage en boks til (av tre). Hvordan er varmeutviklingen til STC-1000? Går det greit å lage en liten boks, eller bør den være litt romslig?
   
 10. Bård

  Bård
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Gamlebyen, Oslo
  Det er ikke mye varmeutvikling å snakke om, så tre vil sikkert gå bra. Hva plass angår vil jeg anbefale 2 cm på hver side, og minst 5-6 cm i bakkant.  Du skal jo ha plass til 2 stikkontakter på utsiden, så plassen gir seg selv litt.
   
 11. Krille

  Krille
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Bønes, Bergen
  Takker, da har eg et nytt prosjekt på gang  ;D
   

Del denne siden