Slettet innlegg. Nytt forsøk:
I "Yeast" av White og Zainasheff sies det følgende om gjærnæring i startere: Til en 2 liters starter, som brukes som eksempel, skal du tlsette 1/8 ts gjærnæring (s.134). Det er vel mulig det ble snakket om en annen type næringstilsetting når det ble anbefalt å tilsette 1 ts pr. liter?
Gjærnæring og startere er ellers ikke alltid svaret. Hvis du trenger å bedre helsa til gammel gjær som du ellers har nok av, anbefaler White/Zainasheff i "Yeast" denne fremgangsmåten: Tilsett 0,5 milliliter 1.080 vørter til hver 10 milliliter gjær ("slurry"). Temperaturen skal ligge mellom 21 og 24 grader. Dette - som jo blir ei rimelig tjukk suppe - lar du stå uten risting eller oksygentilsetting i fra 4 til 24 timer. Levende, aktiv gjær farger suppa melkehvit, og på bunnen legger det seg et lag av død gjær og annet avfall, som du lar være igjen der når du tilsetter suppa til satsen din. (s.167/167)
Jeg har ikke prøvd det, men det virker som et godt knep for en hjemmebrygger som vel ofte lar det gå litt tid mellom hver gang høstet gjær blir brukt. (White/Zainasheff sier ellers at dette ikke er ideelt, dvs. at det ideelle er å skaffe ny gjær når den gamle er så sliten at den må vitaliseres før bruk - men at det er en løsning for hjemmebryggere som kan godta "less than ideal results".)