Du kan bruke en kalkulator på nettet til å regne ut dette.
Jeg bruker den som ligger på
BrewersFriend. Det finnes flere andre.
De nye rørene fra White Labs heter PurePitch og skal ha 6 måneders holdbarhet, mot 4 måneder på de gamle.
Kalkulatoren jeg har linket til tar ikke hensyn til denne nye, forbedrede holdbarheten. Den regner med at etter 4 måneder så er 100% av gjæren i røret død.
La oss anta at røret du kjøpte var 14 dager gammelt. Regner vi det om til "4 måneders holdbarhet" blir det: 14 dager * (4/6) = 9 dager gammelt.
Legger du inn en dato som er 9 dager tilbake i tid og velger "Liquid Packs/Vials" for gjærtype i "Part 1" i kalkulatoren og så finner du ut at du har ca 94 milliarder gjærceller i røret.
Fyller du ut resten av Part 1 også, får du vite hvor mange gjærceller du trenger til ditt brygg (OG, Volum, Target Pitch Rate).
I "Part 2" fyller du ut startantallet gjærceller (som du kan hente fra Part 1), 2 liter vørter, OG 1.040 og velger en av Vekstmetode/modell som har magnetrører ("Braukauser - Stirplate" eller "C. White Stir Plate").
Da får du opp et estimat på hvor mange gjærceller du ender opp med. C. White: 295 milliarder, Braukauser: 413 milliarder celler.
Forskjellen på de ulike Vekstmodellene kan du lese om nederst på siden under overskriften
How the calculator works: ;-)
Dersom dette ikke er nok gjær til ditt brygg, kan du "steppe" starteren med lage ekstra vørter og kjøre starteren en gang til.
"Starter size" som du angir da for Step 2, skal være TOTALvolumet på det som er i den første starteren etter du eventuelt har tømt av litt av det første ølet starteren laget (det kommer jo an på om du har tid til å la den bunnfelle skikkelig først) + den nye vørteren du lager nå. Hvor mange gram DME du skal bruke for å få rett OG på starterne får du også opplyst.
Lykke til med gjæringen.
PS
Det kan være lurt å ta vare på gjærpakken, i alle fall til ølet er ferdig gjæret.
Der finner du produksjondato, best før dato samt lotnummer.
Det lotnummeret kan du legge inn på
yeastman.com og få en rapport over gjærkvaliteten på akkurat den gjæren du har.