1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Gjærstarter med beer enhancer

En tråd i 'Generelt og nybegynnerspørsmål' startet av Thornbridge, 8 Mar 2019.

  1. Thornbridge

    Thornbridge
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Har ikke spraymalt her på bygda, men vi har europris!

    Kan jeg sette en starter på beer enhancer fra europris?
    Smaksforsterker
     
  2. Rune Kallhovd

    Rune Kallhovd
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Kongsberg
    Sett starter på en 6-pack vørterøl fra nærbutikken. (Rist ut kullsyra først)
     
    Thornbridge liker dette.
  3. Thornbridge

    Thornbridge
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Når jeg tenker meg om, så har jeg masse, relativ fersk slurry. Trenger kanskje ikke starter hvis jeg bruker alt?
     
  4. Rune Kallhovd

    Rune Kallhovd
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Kongsberg
    Det bør gå helt fint.
     
    Thornbridge liker dette.
  5. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Enhancer er vel 50/50 spraymalt og druesukker. Litt tvilsomt å bruke det, antakelig.

    Har du malt og kvern, kan du jo lage startervørter. Det blir det billigste, også.
     
  6. Thornbridge

    Thornbridge
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Smart!
    Bare å la maltet trekke en times tid?
     
  7. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    66 grader i en time. Så må det kokes et kvarter, og kjøles ned.

    Det blir i og for seg som vanlig mesking. Men så trenger du ikke noen lang kok, bare nok til å sterilisere vørteren.

    Du kan lage mye eller lite. Jeg lagde opp 25 liter her om dagen. OG 1.056, så blandes det ut 2:1 med vann, og du får 1.036.
     
  8. Holmentoppen

    Holmentoppen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Ski
    Ta vare på litt vørter neste gang du brygger. Blandes ut til 1.035-40 før bruk. Jeg pleier å ta vare på et par halvannetliters brusflasker i fryseren. Perfekt til startere og karbonering.
     
    Thornbridge liker dette.
  9. Thornbridge

    Thornbridge
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Men da blir det jo mindre øl!
     
    Janea liker dette.
  10. Holmentoppen

    Holmentoppen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Ski
    Ikke hvis vørteren brukes til karbonering :) Dette er uansett den siste skvetten i kokekaret som ofte ellers går til spille.
     
    Daggis og Thornbridge liker dette.
  11. Thornbridge

    Thornbridge
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Du tynner det bare ut med springvann? Hvor stor lager du starteren?
     
  12. Holmentoppen

    Holmentoppen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Ski
    Ja, jeg tømmer over på erlenmeyerkolbe og setter den i vannbad. Varmer opp til 80 grader ca 15 minutter. Styrken og størrelsen på batchen bestemmer jo starterstørrelsen. Lager alltid en litt større starter enn jeg trenger - og tar vare på ekstragjæren til neste korsvei.
     
    Thornbridge liker dette.
  13. Holmentoppen

    Holmentoppen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Ski
    Ville ikke brukt alle typer vørtere til dette, altså. Den bør være lett gjærbar, ellers kan det bli mindre gjær enn man tenkte. ( Lys DME i startere går ned til ca.1006.)
     
  14. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Hvis du ikke hiver hele koken over i gjæringskaret, men satser på rein vørter, får du noen liter med avfall på bunnen av kjelen. Ta vare på det og la det stå noen timer, eller til dagen etter, og så kan du dekantere fin og rein vørter.

    Jeg får fire liter avfall, og litt etter som hvor mye humle jeg har brukt, kan jeg utvinne halvannen til to liter vørter av det.
     
    Thornbridge liker dette.

Del denne siden