Du har vel fått et par gode svar alleredeHvor lenge er en gjærstarter holdbar i kjøleskapet?
Lenge siden jeg har satt starter nå
Gjæren går etterhvert i dvale, da vil den trenge mer tid på å sette i gang enn gjær som nettopp er dyrket opp og er aktiv sulten.Jeg tenkte på ferdig oppdyrka gjær. Hvor lenge den kan stå før direkte bruk
Jeg tar alltid av slanten jeg skal spare før gjæren er helt ferdig.Du har vel fått et par gode svar allerede.
Et lite problem det kan være greit å være oppmerksom på dersom du sparer en del av en starter, er at du antakelig har rista inn godt med oksygen i den før du pitcher. Det er ikke gunstig for holdbarheta. En grei strategi er å ta av den delen du skal spare før starteren har gått helt ferdig. Da kan du sette den rolig til side uten oksygentilgang så gjæren i den kan få optimale forhold for oppbygging av glykogenlagere.
Skal du spare hele starteren gjelder det samme, altså å la den stå i ro mens den tar ut de siste par poengene.
Forøvrig er spørsmålet nokså umulig å svare generelt på, som allerede påpekt. En grunn til det er at ulike gjærtyper har veldig ulik holdbarhet. Og jeg aner ikke hvilke som har god eller dårlig holdbarhet.
Nei, det virker normalt. Jeg vil alltid regne med litt lang lagtid når gjæren begynner å bli gammel. Så lenge du veit du har gode rutiner på reingjæring og desinfisering, ville jeg ikke være bekymra.Morn
Fikk en pakke wlp830 i posten her om dagen som trolig har fått litt hard medfart på sin vei med postnord. Sendt på tirsdag og ankomst mandag. Ikke nok med det så var best før dato 06.10.2025.
Satt en 4,5l starter mandag kveld, et døgn senere var det null tegn til liv. I morges, nærmere 36 timer etter pitch er den i full gang. Syntes det var grådig lang lag time. Er det grunn til å være bekymret her?
Skal etter planen gi den nye 4,5l når den er ferdig. Er det noe jeg kan gjøre da for å forsikre meg om at alt er good?
Effektivt nyord for rengjøring av beholder det skal gjær i....reingjæring...
Takk. Godt vasket kolbe før 40 minutt i ovnen på 150 grader bør være tilstrekkelig?Nei, det virker normalt. Jeg vil alltid regne med litt lang lagtid når gjæren begynner å bli gammel. Så lenge du veit du har gode rutiner på reingjæring og desinfisering, ville jeg ikke være bekymra.
Ja. Jeg er litt skeptisk til tørrvarmebehandling av glass, men det er mulig disse kolbene av herda glass tåler det godt. Skikkelig vasking, og så en god omgang med Starsan -eller tilsvarende - bør holde. Vaskinga er kanskje det viktigste der.Takk. Godt vasket kolbe før 40 minutt i ovnen på 150 grader bør være tilstrekkelig?
Er det Pyrex glass er ikke det no problem. Laget for slik behandlingJa. Jeg er litt skeptisk til tørrvarmebehandling av glass, men det er mulig disse kolbene av herda glass tåler det godt. Skikkelig vasking, og så en god omgang med Starsan -eller tilsvarende - bør holde. Vaskinga er kanskje det viktigste der.
Det går nok. Mulig du mister noe vekst, da. men ... .Litt i tidsklemma etter så lang lag time. Aktiviteten har avtatt veldig og det er såvidt jeg ser noen bobler når jeg skrur av magnetrøreren. Fin lys fargeendring på starteren også.
Går fint å sette kaldt i kveld før dekantering og nye 4,5 liter i morgen kveld? Eller bør den stå til i morgen tidlig?
Svært lite aktivitet etter rist. Øverste cm ble også helt klar så den skiller seg. Takk for innspill @Finn BergerDet går nok. Mulig du mister noe vekst, da. men ... .
En test på om den er ferdig, er å la den stå 10 minutter, med godt tetta åpning. (Plasfilm og strikk.) Så rister du litt, og da merker du fort om det har skjedd noe.