Gjenbruk av gjær

Gammel tråd. Gjæren liker ikke trykk ? Vil det si at jeg ikke kan gjenbruke gjær som jeg har hatt under trykk ? Ca 1 bar
Om man ser på tankene til de profesjonelle bryggeriene så vil høyden på disse nødvendigvis gi atmosfærisk trykk på gjæren, hvor mye er et enkelt regnestykke for de som regner sånt, og vil variere ifht de ulike tankene. Så vet vi at de gjenbruker gjæren, så dette er nok uproblematisk, selv om gjæren ikke nødvendigvis liker trykk
 
Om man ser på tankene til de profesjonelle bryggeriene så vil høyden på disse nødvendigvis gi atmosfærisk trykk på gjæren, hvor mye er et enkelt regnestykke for de som regner sånt, og vil variere ifht de ulike tankene. Så vet vi at de gjenbruker gjæren, så dette er nok uproblematisk, selv om gjæren ikke nødvendigvis liker trykk
Ja, det er riktig. Gjenbrukt gjær fra gjærkake vil gi bra øl selv om den har vært utsatt for alkohol, CO2 og trykk. Men som hjemmebryggere har vi muligheten til å gi gjæren enda bedre vilkår enn de profesjonelle, og potensielt kunne løfte ølet enda et hakk. Det var en tråd her på forumet der @MonoBryggeriet spurte bl.a. Imperial Yeast og Whitelabs om de kunne rangere kvaliteten på gjenbrukt gjær. De brukte litt ulike formuleringer, men Jess Caudill – head tech hos Imperial – svarte slik:

”I'd say the healthiest yeast will be the extra yeast you harvest from the starter as it is produced in the best environment (lower gravity wort, lower constant CO2 levels, likely higher O2 during growth, no hops, etc.

The top cropped yeast would be second best due to lower exposure time to the fermentation byproducts (alcohol and CO2).

The yeast cake will likely be the least happy due to the opposite... longer exposure times to alcohol and CO2.

I would also add that it's important to refrigerate the harvested yeast from any of these process as quickly as possible to preserve the health of the yeast... i.e. avoid warm storage once nutrients are depleted.”
 
Sist redigert:
Tilbake
Topp