Gjennomstrømningstermometer

Aage

Norbrygg-medlem
Har etter masse om og men endelig forlatt ekstraktbrygginga og gått til innkjøp av en speidel 50ltr. ;D

Fra før hadde jeg liggende en ubrukt platekjøler som jeg tenkte å ta i bruk nå. Leste i en praktfull artikkel om Speidelbrygging av Haandbryggerne i DK at de brukte et gjennomstrømningstermometer til måling av temperatur ut fra kjøleren.

Vet noen hvor det er mulig å få tak i et sånt termometer?

Og et dumt spørsmål fra en som aldri har brukt en platekjøler, : Er det det samme hvilken side av kjøleren man velger til henholdsvis vørter og kjølevann?
 
Er det ikke egentlig en større ulempe at det ikke går kan måle høyere enn 31 grader, og blir ødelagt av mer enn 60? Da må man jo kjøle ned et godt stykke før man i det hele tatt kobler det på...
 
neslekkim skrev:
Jeg kjøpte en slik, så slipper jeg å røre vørtern:
http://www.thermoworks.com/products/ir/irgun.html

Fungerer en sånn sak bra på væske?

Ellers så kan jeg tenke meg at det ikke er altfor vanskelig å mekke et gjennomstrømningstermometer selv. Ha et lite rør med hull i, og lim et steketermometer i hullet, noe sånt.

På den andre siden, noe av det som jeg synes er så kjekt med Speidel sin Braumeister, er at den har et innbygd termometer. Jeg har en spiralkjøler opp i vørteren og etter endt koking så slår jeg på kjølevannet. Imens har jeg på pumpen i Speidelen, slik at vørteren får ordentlig kontakt med spiralkjøleren. Når tempen i vørteren nærmer seg den tempen jeg ønsker slår jeg av pumpen slik at grumset kan legge seg i bunn. Det tar toppen 20 minutter å komme ned til 17 grader (for ale) på denne måten og jeg slipper å bruke et separat termometer. Faktisk så bruker jeg nå bare mitt alkotermometer for å sjekke tempen på skyllevannet.
 
Vet jeg beveger meg litt utenfor emnet, men Eduard: Bruker du pellets til humling, og i tilfellet: Hvordan takler pumpa det??

Paal J
 
Eduard skrev:
Ellers så kan jeg tenke meg at det ikke er altfor vanskelig å mekke et gjennomstrømningstermometer selv. Ha et lite rør med hull i, og lim et steketermometer i hullet, noe sånt.

Et termometer, noen rørkoblinger, et par t-gren og så har du det du trenger :)
Og med en liten brusesten i rustfritt stål så har du også "inline" oksygenering  ;D
 

Vedlegg

  • DSCN2876.JPG
    25,9 KB · Sett: 221
  • DSCN2616.jpg
    87,6 KB · Sett: 220
Eduard skrev:
neslekkim skrev:
Jeg kjøpte en slik, så slipper jeg å røre vørtern:
http://www.thermoworks.com/products/ir/irgun.html

Fungerer en sånn sak bra på væske?

Ja, på det jeg har testet nå så fungerer det godt, men man må tenke litt på avstand og slikt, denne har optikk på 12:1, som betyr at diameter på målepunktet er 1 cm ved 12 cm avstand (mener det var slik), men tror det fungerer dårlig om det er masse bobler etc. men det sier seg nok selv.

Eduard skrev:
Ellers så kan jeg tenke meg at det ikke er altfor vanskelig å mekke et gjennomstrømningstermometer selv. Ha et lite rør med hull i, og lim et steketermometer i hullet, noe sånt.

Hvis jeg bare får ting igang her, så vurderer jeg å skaffe andre prober til noen K type målere jeg har, evt også skaffe loggere slik at jeg kan se koketemperatur, gjæringstemperatur etc, men lite poeng å rote med det der før jeg får tak i det jeg mangler til å brygge. :)

Eduard skrev:
På den andre siden, noe av det som jeg synes er så kjekt med Speidel sin Braumeister, er at den har et innbygd termometer. Jeg har en spiralkjøler opp i vørteren og etter endt koking så slår jeg på kjølevannet. Imens har jeg på pumpen i Speidelen, slik at vørteren får ordentlig kontakt med spiralkjøleren. Når tempen i vørteren nærmer seg den tempen jeg ønsker slår jeg av pumpen slik at grumset kan legge seg i bunn. Det tar toppen 20 minutter å komme ned til 17 grader (for ale) på denne måten og jeg slipper å bruke et separat termometer. Faktisk så bruker jeg nå bare mitt alkotermometer for å sjekke tempen på skyllevannet.

Alltid plass til litt speidelreklame ! :)
 
Paal J skrev:
Vet jeg beveger meg litt utenfor emnet, men Eduard: Bruker du pellets til humling, og i tilfellet: Hvordan takler pumpa det??

Paal J

Jeg bruker 20l Speidel, og humlepellets tetter pumpa under kjølingen en gang i blandt. Da blir temperaturvisningen feil også. Nå bruker jeg pumpa i speidelen til en svak whirlpool under kjølinga. Da kommer innløpet til pumpa fri for humle og trub, og den går ikke så lett tett. En lett fiks med andre ord  :)
 
Martin E skrev:
Er det ikke egentlig en større ulempe at det ikke går kan måle høyere enn 31 grader, og blir ødelagt av mer enn 60? Da må man jo kjøle ned et godt stykke før man i det hele tatt kobler det på...

Du kobler det på etter kjøleren. 
 
Lars skrev:
Her er to alternativ fra MoreBeer, med og uten hurtigkoblinger:
http://MoreBeer.com/view_product/16616//Inline_Thermometer_-_Assembly
http://MoreBeer.com/view_product/11253//Inline_Thermometer_with_Stainless_Quick_Disconnects

Selv har jeg fått tak i termometer til selve kokekjelen, noe jeg håper å få sjekket ut ved neste brygging, når det nå blir tid til det..:
http://MoreBeer.com/view_product/19799//Weldless_Thermometer_2%22_-_Stainless

Kult! Hvordan kobler du den til kjelen?
 
Roar Øimo skrev:
Lars skrev:
Her er to alternativ fra MoreBeer, med og uten hurtigkoblinger:
http://MoreBeer.com/view_product/16616//Inline_Thermometer_-_Assembly
http://MoreBeer.com/view_product/11253//Inline_Thermometer_with_Stainless_Quick_Disconnects

Selv har jeg fått tak i termometer til selve kokekjelen, noe jeg håper å få sjekket ut ved neste brygging, når det nå blir tid til det..:
http://MoreBeer.com/view_product/19799//Weldless_Thermometer_2%22_-_Stainless

Kult! Hvordan kobler du den til kjelen?

Har ikke satt det på enda, men det er bare å bore hull. Gummipakning på inn- og utsiden.
 
Trygve skrev:
Blichmann Engineering lager en type særlig rettet mot hjemme- og mikrobryggere.  Jeg tror Petit fører det, og iallefall Humlegården.  + selvfølgelig en drøss amerikanske nettbutikker.  http://shop.humle.se/se/art/thrumometer-termometer.php
Jeg har et slikt, og det funkler greit, men det er en ulempe at det ikke går lavere enn 14 ºC.

Takker masse for mange fine innspil!.  :)
Er virkelig imponert over mekkepotensialet, men jeg kjøpte meg en Speidel nettopp fordi jeg ikke har sveiseapparat i garasjen.

Og denne enkle saken fra Humlegården er vel mitt i blinken for meg, kobler den bare inn på silikonslangen etter kjøleren, jeg har heller ikke tenkt å brygge lager/pilsner med det første, så temperaturområdet er ikke noe problem.
 
Tilbake
Topp