Glutenfritt øl

På Bryggeland har de nå tatt inn maltet bokhvete. Etterhvert som jeg høster erfaringer med ordinær ølproduksjon, er målet å starte produksjon av glutenfritt øl. Jeg ser at andre har nevnt nettstedet http://www.glutenfreehomebrewing.org/. Etter det jeg kan se, er hirse det som kanskje gir best resultat.

Siden jeg er ny når det gjelder brygging, skal jeg ikke påberope meg mye kunnskap på området. Likevel, når jeg snakket med gutta på Bryggeland, hørtes det ut som det var greit med ettrinns mesking, så lenge man mesker i 90 min og bokhveten ikke knuses for fint. Det blir også bekreftet av enkelte av oppskriftene på http://www.glutenfreehomebrewing.org/. Samtidig beskriver de en meskeprosess som er nokså tidkrevende hvis man skal ta den helt ut.

Gleder meg til å prøve. Hører gjerne fra andre som har høstet erfaringer.
 
Hei! Jeg er interessert i å finne ut av mer om glutenfri ølbrygging, da jeg har opptil flere øltørste med intoleranse/cøliaki i nær omgangskrets.
Har det skjedd noe mer de siste 5 årene?
 

erikraude

Norbrygg-medlem
Hei! Jeg er interessert i å finne ut av mer om glutenfri ølbrygging, da jeg har opptil flere øltørste med intoleranse/cøliaki i nær omgangskrets.
Har det skjedd noe mer de siste 5 årene?
Det er vel verdt å vurdere brewer's Clarex. Jeg gir det mitt første forsøk idag, men jeg har egentlig ingen glutenintolerante i omgangskretsen, så for min del er det bare for å se om det blir klart, pent øl.
 
Det er vel verdt å vurdere brewer's Clarex. Jeg gir det mitt første forsøk idag, men jeg har egentlig ingen glutenintolerante i omgangskretsen, så for min del er det bare for å se om det blir klart, pent øl.
Ja, det virker som om det er den enkleste måten. Litt røff måte å teste på, da risikoen for magesmerter er til stede, men hva gjør man ikke for å kunne drikke godt øl si. Takk for tips!
 

erikraude

Norbrygg-medlem
Ja, det virker som om det er den enkleste måten. Litt røff måte å teste på, da risikoen for magesmerter er til stede, men hva gjør man ikke for å kunne drikke godt øl si. Takk for tips!
Du kan jo sikkert betale et laboratorium en formue for å teste ølet for deg, men...
 

Holmentoppen

Norbrygg-medlem
Jeg skrev en mail til produsenten, da det var litt usikkerhet om Brewers Clarex også spalter gluten fra rug. Fikk et hyggelig svar – og forsikring om at man tilsetter samme dosering som for bygg. Har brukt BC siden 2015 i alle øl, og det fungerer meget godt.
 
Jeg skrev en mail til produsenten, da det var litt usikkerhet om Brewers Clarex også spalter gluten fra rug. Fikk et hyggelig svar – og forsikring om at man tilsetter samme dosering som for bygg. Har brukt BC siden 2015 i alle øl, og det fungerer meget godt.
Så du har servert øl brygget med BC til glutenallergikere med stort hell?
Forsto det slik at dette stoffet får gluteninnholdet ned til (og ofte lavere enn) 20ppm, og det lover veldig bra.
 

Holmentoppen

Norbrygg-medlem
Så du har servert øl brygget med BC til glutenallergikere med stort hell?
Forsto det slik at dette stoffet får gluteninnholdet ned til (og ofte lavere enn) 20ppm, og det lover veldig bra.
Ja, det stemmer. Vet også om bryggere med cøliaki som bruker BC med stort hell i egne brygg.
 

cjohansen

Norbrygg-medlem
For de med "intoleranse" så holder det å skrive "glutenfri" på flaska ;) Ellers skal vel brewer's clarex gi deg et lovlig glutenfritt produkt. Såvidt jeg skjønner er det dette bryggeriene som merker ølene sine med "glutenfri" bruker også.
 

Bård Fosse

Norbrygg-medlem
Jeg har cøliaki og det var hovedgrunnen til jeg begynte å brygge selv. Jeg bruker Clarity-Ferm/Clarex i alle bryggene mine og med testing har det alltid kommet under grenseverdien slik det kan betegnes som glutenfritt øl som Gahr nevner over. Så dette har fungert supert for meg uten noen problemer overhodet. Jeg følger oppskrifter uten noen som helst modifisering annet enn å bruke clarity-ferm når jeg pitcher gjæren, enklere blir det ikke.

Men når jeg går i gang med nytt brygg med annet innhold av annet kornslag som mer hvete tar jeg ny test for å være sikker, men som sagt so far so good og null problem etter brygg hvor jeg har vært oppe i 50% hvete fremdeles innenfor.
 
Jeg har cøliaki og det var hovedgrunnen til jeg begynte å brygge selv. Jeg bruker Clarity-Ferm/Clarex i alle bryggene mine og med testing har det alltid kommet under grenseverdien slik det kan betegnes som glutenfritt øl som Gahr nevner over. Så dette har fungert supert for meg uten noen problemer overhodet. Jeg følger oppskrifter uten noen som helst modifisering annet enn å bruke clarity-ferm når jeg pitcher gjæren, enklere blir det ikke.

Men når jeg går i gang med nytt brygg med annet innhold av annet kornslag som mer hvete tar jeg ny test for å være sikker, men som sagt so far so good og null problem etter brygg hvor jeg har vært oppe i 50% hvete fremdeles innenfor.
Tusen takk for tilbakemelding. Da vil jeg tro svigerfar blir fornøyd, da han mislikte å gi opp ‘vanlig’ øl.
Så får vi se om jeg klarer å brygge bayer selv etter hvert..
 

Marvin

Norbrygg-medlem
Jeg har akkurat fått påvist cøliaki og da raste nesten verden sammen når jeg så for meg at all hyggen med ølbrygging skulle forsvinne. Men så ser jeg at man klarer å bli kvitt gluten med Clarity Ferm/Clarex. Hvor er det jeg kan få tak i dette? Og er jeg da "back on track"?
 

Marvin

Norbrygg-medlem
Jeg har cøliaki og det var hovedgrunnen til jeg begynte å brygge selv. Jeg bruker Clarity-Ferm/Clarex i alle bryggene mine og med testing har det alltid kommet under grenseverdien slik det kan betegnes som glutenfritt øl som Gahr nevner over. Så dette har fungert supert for meg uten noen problemer overhodet. Jeg følger oppskrifter uten noen som helst modifisering annet enn å bruke clarity-ferm når jeg pitcher gjæren, enklere blir det ikke.

Men når jeg går i gang med nytt brygg med annet innhold av annet kornslag som mer hvete tar jeg ny test for å være sikker, men som sagt so far so good og null problem etter brygg hvor jeg har vært oppe i 50% hvete fremdeles innenfor.
Hvor får du tak i Clarity-Ferm/Clarex?
 

Tideman

Norbrygg-medlem
Jeg har akkurat fått påvist cøliaki og da raste nesten verden sammen når jeg så for meg at all hyggen med ølbrygging skulle forsvinne. Men så ser jeg at man klarer å bli kvitt gluten med Clarity Ferm/Clarex. Hvor er det jeg kan få tak i dette? Og er jeg da "back on track"?

Du finner det for eksempel her, Det skal vist bryte ned gluten til under 20 ppm som vist regnes som glutenfritt/redusert. Folk med cøliaki som har smakt øl fra meg der jeg har brukt det har det gått bra med. Men jeg har ikke gitt dem øl med hvete i. Så jeg vet ikke om det fungerer like bra der. Men så vet jeg at de har vert ekstra følsomme for hvete.

Hvordan du vil tåle det er det bare du som kan finne ut. Men vile nok redusert inntaket slik at det ikke blir for mye.
 

Kloakk

Norbrygg-medlem
Du finner det for eksempel her, Det skal vist bryte ned gluten til under 20 ppm som vist regnes som glutenfritt/redusert. Folk med cøliaki som har smakt øl fra meg der jeg har brukt det har det gått bra med. Men jeg har ikke gitt dem øl med hvete i. Så jeg vet ikke om det fungerer like bra der. Men så vet jeg at de har vert ekstra følsomme for hvete.

Hvordan du vil tåle det er det bare du som kan finne ut. Men vile nok redusert inntaket slik at det ikke blir for mye.
Under 20 ppm gir forhandlere og produsenter lov til å kalle sine produkter glutenfri så det burde gå greit, i tilfeller hvor man er gluten intolerant så skal man allikevel være forsiktig som du sier.

Søstra mi har søliaki, men er heldig på den måten at ho merker nesten umiddelbart om ho tåler det eller ikke, alle mine øl med clarity ferm/clarex merker ho ingenting på.

Jeg tenker at om du ikke har fått påvist det før nå @Marvin så er du ikke helt intolerant mot gluten og vil kunne leve fint med å komme under 20 ppm :)
 

Finn Berger

Moderator
Under 20 ppm gir forhandlere og produsenter lov til å kalle sine produkter glutenfri så det burde gå greit, i tilfeller hvor man er gluten intolerant så skal man allikevel være forsiktig som du sier.

Søstra mi har søliaki, men er heldig på den måten at ho merker nesten umiddelbart om ho tåler det eller ikke, alle mine øl med clarity ferm/clarex merker ho ingenting på.

Jeg tenker at om du ikke har fått påvist det før nå @Marvin så er du ikke helt intolerant mot gluten og vil kunne leve fint med å komme under 20 ppm :)
Både Clarity Ferm og Clarex virker bra for frua hjemme som ellers sliter med magesmerter osv ved inntak av gluten.

Ingen av dere har fått rapport om at det kan være forskjell på virkninga av ulke øl? Det skal visstnok kunne være noe forskjell i glutenreduksjon alt etter hvilken gjær man bruker.
 

Kloakk

Norbrygg-medlem
Ingen av dere har fått rapport om at det kan være forskjell på virkninga av ulke øl? Det skal visstnok kunne være noe forskjell i glutenreduksjon alt etter hvilken gjær man bruker.
Rapport fra hvem? Jeg vil gjerne lese mer om dette med gjær typer og gluten om du finner de igjen.
 
Topp