(egentlig tenkt som del av et internt memo, men der det for gjær-delen kunne kanskje bidra og generere nyttige kommentarer her?)
Vi har nå brygget et halvt år, 33 batcher, 1500 liter øl, som har gitt oss mye godt ale type øl. Men vi har enda ikke kommet dit vi skal med lager type øl. Bortsett fra Bokk'en så har (etter min mening) ingen hatt den kvaliteten vi streber etter.
Jeg har brukt julen til å lese meg opp på gjær, boken Yeast, artikler og kommentarer på Norbrygg, og wyeastlab.com, whitelabs.com, mrmalty.com.
Jeg ser for meg at vi fortsetter med tørrgjær for ale, gjerne standardiserer oss på Safale US-05. Denne skal, i følge teorien, helst rehydreres før pitching. Det må gjerne gjøres (og eksperimenteres med), men jeg tror jeg fortsetter med å drysse gjæren rett i vørteren (vi brygger jo godt ale type øl). Fordelen med ale og gjær er at den kan pitches på riktig temperatur, 20+ grader (rehydrering eller ikke). Mens for lager hvis denne skal rehydreres (som også krever minst 20 grader) så må enten lageren starte gjæringen på 20 grader og så kjøles raskt ned (hvilket kan by på problemer) eller den rehydrerte gjæren må langsomt kjøles ned til lager-gjæringstemperatur (10-12 grader) før pitching. Gjærcellene skal ikke ha for store temperatursvingninger, for stort fall i temperatur over kort tid. For den siste lageren rehydrerte vi gjæren (som startet på 23 grader), og ble over noe tid kjølt ned ved å blande den opp med den 12 grader kalde vørteren før pitching.
For lager type øl vil jeg starte å bruke flytende gjær med gjærstarter. Vi har magnetrører og 2L og 5L Erlenmeyer-kolber. Jeg vil bruke Mr Malty's Pitching Rate Calculator og Wyeast Labs Pitch Rate and Growth Calculator for å beregne riktig gjærmengde. Jeg vil ikke helle starteren direkte i vørteren, men kjøle ned (en dag eller to) for bunnfelling og så dekantere mest mulig væske. Startergjæren vil så langsomt bli varmet opp til gjæringstemperatur før pitching.
Vi har nå brygget et halvt år, 33 batcher, 1500 liter øl, som har gitt oss mye godt ale type øl. Men vi har enda ikke kommet dit vi skal med lager type øl. Bortsett fra Bokk'en så har (etter min mening) ingen hatt den kvaliteten vi streber etter.
Jeg har brukt julen til å lese meg opp på gjær, boken Yeast, artikler og kommentarer på Norbrygg, og wyeastlab.com, whitelabs.com, mrmalty.com.
Jeg ser for meg at vi fortsetter med tørrgjær for ale, gjerne standardiserer oss på Safale US-05. Denne skal, i følge teorien, helst rehydreres før pitching. Det må gjerne gjøres (og eksperimenteres med), men jeg tror jeg fortsetter med å drysse gjæren rett i vørteren (vi brygger jo godt ale type øl). Fordelen med ale og gjær er at den kan pitches på riktig temperatur, 20+ grader (rehydrering eller ikke). Mens for lager hvis denne skal rehydreres (som også krever minst 20 grader) så må enten lageren starte gjæringen på 20 grader og så kjøles raskt ned (hvilket kan by på problemer) eller den rehydrerte gjæren må langsomt kjøles ned til lager-gjæringstemperatur (10-12 grader) før pitching. Gjærcellene skal ikke ha for store temperatursvingninger, for stort fall i temperatur over kort tid. For den siste lageren rehydrerte vi gjæren (som startet på 23 grader), og ble over noe tid kjølt ned ved å blande den opp med den 12 grader kalde vørteren før pitching.
For lager type øl vil jeg starte å bruke flytende gjær med gjærstarter. Vi har magnetrører og 2L og 5L Erlenmeyer-kolber. Jeg vil bruke Mr Malty's Pitching Rate Calculator og Wyeast Labs Pitch Rate and Growth Calculator for å beregne riktig gjærmengde. Jeg vil ikke helle starteren direkte i vørteren, men kjøle ned (en dag eller to) for bunnfelling og så dekantere mest mulig væske. Startergjæren vil så langsomt bli varmet opp til gjæringstemperatur før pitching.