Har jeg brygget en soyasaus? soyastaut?

RolfK

 
Kremt. Dette er kanskje bare nybegynner-angsten som fortsatt sitter i, men jeg tar meg den frihet å konsultere oraklene. I verste fall får dere en god latter ;D

Jeg hadde noen ingredienser til overs etter mitt første brygg, og var ivrig på å prøve å lage min første oppskrift på frihånd, nesten totalt uten peiling på hva jeg gjorde :bank2:
Så med "man tager hva man haver"-prinsippet, sammen med "hva kan jeg få kjøpt lokalt?", en del nysgjerrighet og en generelt eksperimentell personlighet, så endte jeg med å brygge følgende mikro-batch:

Batch Size: 2,20 L     
Boil Size: 3,30 L
Estimated OG: 1,051 SG
Estimated Color: 57,9 EBC
Estimated IBU: 40,9 IBU
Brewhouse Efficiency: - %
Boil Time: 60 Minutes

Ingredients:
------------
Amount        Item                                      Type        % or IBU     
0,25 kg      Amber Dry Extract (24,6 EBC)              Dry Extract  71,4 %       
0,03 kg      Roasted Barley (591,0 EBC)                Grain        8,6 %       
0,02 kg      Carafa I (800,0 EBC)                      Grain        5,7 %       
3,00 gm      Northern Brewer [8,50%]  (60 min)        Hops        30,8 IBU     
2,00 gm      Northern Brewer [8,50%]  (15 min)        Hops        7,6 IBU     
0,05 kg      Dememera Sugar (3,9 EBC)                  Sugar        14,3 %       
1 Pkgs        Cooper Ale (Coopers #-)                  Yeast-Ale                 


I tillegg slengte jeg oppi 10 gram kakaopulver på slutten av koketiden.

OG ble målt til 1.059 (korrigert for temperatur)
FG har vært 1.014 nå i flere dager, uten aktivitet i gjærlåsen. (korrigert for temperatur)
7 gram tørrgjær rehydrert i vørter kjølet ned til 30 °C sparket virkelig liv i gjæringen!

Kjapp logg:
varmet ca 3 liter vann til 75 C, hadde i spesialmalt (knust med morter, deretter puttet i humlepose), dette ble raskt en svart "te" som luktet røstet kaffe. Tok ut posen med spesmalt etter 30 min, lot posen ligge litt i kokt vann for å trekke ut mer namnam, hadde i denne ekstra-teen (klemte ikke på posen med spesmalt), kokte opp, tilsatte spraymalt, tilsatte første porsjon humle etter 10 min, sukker en halvtime deretter, aromahumle 15 min deretter, kokte ytterligere 15 min, hadde i 10 gram kakaopulver når jeg tok kasserollen av kokeplata. Måtte tilsette en del vann i løpet av kokingen, da mer kokte bort enn jeg hadde antatt. Satte til kjøling i oppvaskkum med kaldt vann. Greide å rote oppi en liten halvliter vann fra springen under kjølingen, fikk panikk, men husket mantraet "RDWHAHB", så jeg bestemte meg for å slappe av, og endte opp med en vørter på ca 2,2 liter som da var nydelige 20 °C, så jeg tømte den i min mini-gjæringsbøtte og hadde i gjæren som kanskje var litt overdimensjonert for en så liten batch. Som nevnt gjæret det heftig i ca 1 døgn før det roet seg. Nå ser det ut til at gjæringen er over. Skal la den stå noen dager til før jeg flasker.

Målet med dette var et eksperimentelt brygg i grenselandet porter / stout, eller deromkring.

Uansett - og nå kommer poenget: Jeg tok en liten prøve i dag for å måle FG, og smakte litt på vørteren. Det eneste jeg egentlig kan si om smaken er: soyasaus, men søt/bitter istedet for salt. Ellers var det det eneste som slo meg. Soyasaus. Jeg liker soyasaus altså, men tror ikke jeg vil like smaken som hovedaroma i en øl... :/

Gjengen på homebrewtalk.com sier at tiden leger alle sår og at det skal mye til før man bør vurdere å dumpe en batch. Jeg skal flaske denne uansett og vente minst en måned med å smake på den - kanskje det blir bra? Mye kan jo skje med smaken over tid, som kjent. Er dette "vanlig" for en øl i porter/stout-land? I BeerSmith prøvde jeg å treffe på stilen "Foreign Extra Stout", og selve oppskriften var ikke langt unna den stilen.

Er det noen som har lignende erfaringer eller kan uttale seg om oppskriften/brygget? Kan dette gå bra? Time will show, men det er jo som sagt godt mulig den er helt :bank2: siden jeg egentlig ikke har særlig peiling på å formulere en oppskrift. Andelene spesialmalt er f.eks. kanskje ikke helt bra. Gjæren er vel bare ok, men burde være grei nok utifra det jeg har lest. Humlen (Northern Brewer) ble valgt fordi de hadde den på Vinråstoffhuset og utifra beskrivelser jeg leste ville den funke fint. I might be wrong.

Takknemlig for innspill, hvis noen har det :)
 
Det første som slår meg er at du har brukt en enørm mengde gjær til brygget. 7 g tørrgjær er nok til nesten 10 ganger så mye øl av moderat styrke. Kanskje det er en av grunnene.
 
Gahr skrev:
Det første som slår meg er at du har brukt en enørm mengde gjær til brygget. 7 g tørrgjær er nok til nesten 10 ganger så mye øl av moderat styrke. Kanskje det er en av grunnene.

Ja, var litt redd for det... Tenkte ikke så mye over det der og da, bare "slengte oppi" en pakke ::)
 
Om noen er interesserte i utviklingen av dette eksperimentet, så kan jeg melde om at jeg fikk det over på flaske i dag etter 23 dager i gjæringsbøtta. Smakte ikke på det, men det lukta ganske godt og interessant: jordbær! Eller, mørk øl med jordbær, kanskje litt sjokolade inni der også. Alkoholen var også tilstede i lukta. Men alt i alt overraskende fruktig! Eller, det er jo ikke helt uvanlig at mørke øl har en viss fruktighet da. Hm. :jaha: Skal la de 5 stakkars små flaskene jeg fikk pressa ut av bøtta få stå en stund nå - til jul ihvertfall - og så får vi se om det blir drikkende eller ikke :) I beste fall har jeg en bitteliten mengde nydelig øl - i verste fall, som påpekt over, en heftig marinade! :laugh:
 
For eventuelle interesserte i dette heksebrygget kan jeg nå melde om at jeg har åpnet en av de fem flaskene, og er ikke helt forskrekket av det jeg drikker. Ølet er så svart som du får det, og ihvertfall denne flasken er helt uten kullsyre. Jeg glemte jo å ha oppi sukker på ordentlig vis under flaskingen, og "slengte oppi" ei lita teskje sukker rett fra posen oppi de ferdig fylte flaskene, så det kan vel være noe av grunnen... Lukten minner mest om en rødvin, med noe kirsebærpreg og et hint av sjokolade. Egentlig minner hele brygget ganske mye som rødvin. Smaken er "ikke helt jævlig", men ganske vinøs (minner veeeldig om rødvin generelt). Lett fruktig, men besk (astringent), nærmest litt syrlig. Første slurk var veldig rar. I begynnelsen syntes jeg at jeg kjente noe lakris og kaffe og lær i smaken. Etter noen slurker er det hele mer vinøst. Men det er noe galt som ikke er helt riktig i dette brygget. Spesielt ettersmaken er ganske besk, og det minner ikke spesielt mye om øl. Det minner meg ørlite om Mikkeller Beer Geek Breakfast.

Konklusjon: De 4 siste flaskene får stå en god stund til, så får vi se om skjer noen fornuftig utvikling (og om noen av de har kullsyre!). Skal jeg brygge dette igjen trengs det en del justeringerr. Jeg tror f.eks. den trenger mindre roasted barley. Det er noe askeaktig i smaken som ikke er så veldig tiltalende... Klarte ikke mange slurkene av dette før det ble for mye.
 
Tilbake
Topp