Kremt. Dette er kanskje bare nybegynner-angsten som fortsatt sitter i, men jeg tar meg den frihet å konsultere oraklene. I verste fall får dere en god latter ;D
Jeg hadde noen ingredienser til overs etter mitt første brygg, og var ivrig på å prøve å lage min første oppskrift på frihånd, nesten totalt uten peiling på hva jeg gjorde :bank2:
Så med "man tager hva man haver"-prinsippet, sammen med "hva kan jeg få kjøpt lokalt?", en del nysgjerrighet og en generelt eksperimentell personlighet, så endte jeg med å brygge følgende mikro-batch:
Batch Size: 2,20 L
Boil Size: 3,30 L
Estimated OG: 1,051 SG
Estimated Color: 57,9 EBC
Estimated IBU: 40,9 IBU
Brewhouse Efficiency: - %
Boil Time: 60 Minutes
Ingredients:
------------
Amount Item Type % or IBU
0,25 kg Amber Dry Extract (24,6 EBC) Dry Extract 71,4 %
0,03 kg Roasted Barley (591,0 EBC) Grain 8,6 %
0,02 kg Carafa I (800,0 EBC) Grain 5,7 %
3,00 gm Northern Brewer [8,50%] (60 min) Hops 30,8 IBU
2,00 gm Northern Brewer [8,50%] (15 min) Hops 7,6 IBU
0,05 kg Dememera Sugar (3,9 EBC) Sugar 14,3 %
1 Pkgs Cooper Ale (Coopers #-) Yeast-Ale
I tillegg slengte jeg oppi 10 gram kakaopulver på slutten av koketiden.
OG ble målt til 1.059 (korrigert for temperatur)
FG har vært 1.014 nå i flere dager, uten aktivitet i gjærlåsen. (korrigert for temperatur)
7 gram tørrgjær rehydrert i vørter kjølet ned til 30 °C sparket virkelig liv i gjæringen!
Kjapp logg:
varmet ca 3 liter vann til 75 C, hadde i spesialmalt (knust med morter, deretter puttet i humlepose), dette ble raskt en svart "te" som luktet røstet kaffe. Tok ut posen med spesmalt etter 30 min, lot posen ligge litt i kokt vann for å trekke ut mer namnam, hadde i denne ekstra-teen (klemte ikke på posen med spesmalt), kokte opp, tilsatte spraymalt, tilsatte første porsjon humle etter 10 min, sukker en halvtime deretter, aromahumle 15 min deretter, kokte ytterligere 15 min, hadde i 10 gram kakaopulver når jeg tok kasserollen av kokeplata. Måtte tilsette en del vann i løpet av kokingen, da mer kokte bort enn jeg hadde antatt. Satte til kjøling i oppvaskkum med kaldt vann. Greide å rote oppi en liten halvliter vann fra springen under kjølingen, fikk panikk, men husket mantraet "RDWHAHB", så jeg bestemte meg for å slappe av, og endte opp med en vørter på ca 2,2 liter som da var nydelige 20 °C, så jeg tømte den i min mini-gjæringsbøtte og hadde i gjæren som kanskje var litt overdimensjonert for en så liten batch. Som nevnt gjæret det heftig i ca 1 døgn før det roet seg. Nå ser det ut til at gjæringen er over. Skal la den stå noen dager til før jeg flasker.
Målet med dette var et eksperimentelt brygg i grenselandet porter / stout, eller deromkring.
Uansett - og nå kommer poenget: Jeg tok en liten prøve i dag for å måle FG, og smakte litt på vørteren. Det eneste jeg egentlig kan si om smaken er: soyasaus, men søt/bitter istedet for salt. Ellers var det det eneste som slo meg. Soyasaus. Jeg liker soyasaus altså, men tror ikke jeg vil like smaken som hovedaroma i en øl... :/
Gjengen på homebrewtalk.com sier at tiden leger alle sår og at det skal mye til før man bør vurdere å dumpe en batch. Jeg skal flaske denne uansett og vente minst en måned med å smake på den - kanskje det blir bra? Mye kan jo skje med smaken over tid, som kjent. Er dette "vanlig" for en øl i porter/stout-land? I BeerSmith prøvde jeg å treffe på stilen "Foreign Extra Stout", og selve oppskriften var ikke langt unna den stilen.
Er det noen som har lignende erfaringer eller kan uttale seg om oppskriften/brygget? Kan dette gå bra? Time will show, men det er jo som sagt godt mulig den er helt :bank2: siden jeg egentlig ikke har særlig peiling på å formulere en oppskrift. Andelene spesialmalt er f.eks. kanskje ikke helt bra. Gjæren er vel bare ok, men burde være grei nok utifra det jeg har lest. Humlen (Northern Brewer) ble valgt fordi de hadde den på Vinråstoffhuset og utifra beskrivelser jeg leste ville den funke fint. I might be wrong.
Takknemlig for innspill, hvis noen har det
Jeg hadde noen ingredienser til overs etter mitt første brygg, og var ivrig på å prøve å lage min første oppskrift på frihånd, nesten totalt uten peiling på hva jeg gjorde :bank2:
Så med "man tager hva man haver"-prinsippet, sammen med "hva kan jeg få kjøpt lokalt?", en del nysgjerrighet og en generelt eksperimentell personlighet, så endte jeg med å brygge følgende mikro-batch:
Batch Size: 2,20 L
Boil Size: 3,30 L
Estimated OG: 1,051 SG
Estimated Color: 57,9 EBC
Estimated IBU: 40,9 IBU
Brewhouse Efficiency: - %
Boil Time: 60 Minutes
Ingredients:
------------
Amount Item Type % or IBU
0,25 kg Amber Dry Extract (24,6 EBC) Dry Extract 71,4 %
0,03 kg Roasted Barley (591,0 EBC) Grain 8,6 %
0,02 kg Carafa I (800,0 EBC) Grain 5,7 %
3,00 gm Northern Brewer [8,50%] (60 min) Hops 30,8 IBU
2,00 gm Northern Brewer [8,50%] (15 min) Hops 7,6 IBU
0,05 kg Dememera Sugar (3,9 EBC) Sugar 14,3 %
1 Pkgs Cooper Ale (Coopers #-) Yeast-Ale
I tillegg slengte jeg oppi 10 gram kakaopulver på slutten av koketiden.
OG ble målt til 1.059 (korrigert for temperatur)
FG har vært 1.014 nå i flere dager, uten aktivitet i gjærlåsen. (korrigert for temperatur)
7 gram tørrgjær rehydrert i vørter kjølet ned til 30 °C sparket virkelig liv i gjæringen!
Kjapp logg:
varmet ca 3 liter vann til 75 C, hadde i spesialmalt (knust med morter, deretter puttet i humlepose), dette ble raskt en svart "te" som luktet røstet kaffe. Tok ut posen med spesmalt etter 30 min, lot posen ligge litt i kokt vann for å trekke ut mer namnam, hadde i denne ekstra-teen (klemte ikke på posen med spesmalt), kokte opp, tilsatte spraymalt, tilsatte første porsjon humle etter 10 min, sukker en halvtime deretter, aromahumle 15 min deretter, kokte ytterligere 15 min, hadde i 10 gram kakaopulver når jeg tok kasserollen av kokeplata. Måtte tilsette en del vann i løpet av kokingen, da mer kokte bort enn jeg hadde antatt. Satte til kjøling i oppvaskkum med kaldt vann. Greide å rote oppi en liten halvliter vann fra springen under kjølingen, fikk panikk, men husket mantraet "RDWHAHB", så jeg bestemte meg for å slappe av, og endte opp med en vørter på ca 2,2 liter som da var nydelige 20 °C, så jeg tømte den i min mini-gjæringsbøtte og hadde i gjæren som kanskje var litt overdimensjonert for en så liten batch. Som nevnt gjæret det heftig i ca 1 døgn før det roet seg. Nå ser det ut til at gjæringen er over. Skal la den stå noen dager til før jeg flasker.
Målet med dette var et eksperimentelt brygg i grenselandet porter / stout, eller deromkring.
Uansett - og nå kommer poenget: Jeg tok en liten prøve i dag for å måle FG, og smakte litt på vørteren. Det eneste jeg egentlig kan si om smaken er: soyasaus, men søt/bitter istedet for salt. Ellers var det det eneste som slo meg. Soyasaus. Jeg liker soyasaus altså, men tror ikke jeg vil like smaken som hovedaroma i en øl... :/
Gjengen på homebrewtalk.com sier at tiden leger alle sår og at det skal mye til før man bør vurdere å dumpe en batch. Jeg skal flaske denne uansett og vente minst en måned med å smake på den - kanskje det blir bra? Mye kan jo skje med smaken over tid, som kjent. Er dette "vanlig" for en øl i porter/stout-land? I BeerSmith prøvde jeg å treffe på stilen "Foreign Extra Stout", og selve oppskriften var ikke langt unna den stilen.
Er det noen som har lignende erfaringer eller kan uttale seg om oppskriften/brygget? Kan dette gå bra? Time will show, men det er jo som sagt godt mulig den er helt :bank2: siden jeg egentlig ikke har særlig peiling på å formulere en oppskrift. Andelene spesialmalt er f.eks. kanskje ikke helt bra. Gjæren er vel bare ok, men burde være grei nok utifra det jeg har lest. Humlen (Northern Brewer) ble valgt fordi de hadde den på Vinråstoffhuset og utifra beskrivelser jeg leste ville den funke fint. I might be wrong.
Takknemlig for innspill, hvis noen har det