Harlequin humle; tropisk brite.

Finn Berger

Moderator
Da har jeg nettopp avslutta brygginga av en engelsk golden ale der jeg tester ut ei ny (for meg, i alle fall) engelsk humle som heter Harlequin. Den skal være godt pakka med tropiske aromaer, og sjøl om jeg har litt svake forventninger, så fant jeg i alle fall én overveldende positiv rapport:Harlequin hop SMaSH beer

@Miguel peker i et innlegg i en annen tråd på at det ikke er allverdens totale mengde av oljer i denne humla, men kanskje er det like viktig hvilke oljer det er relativt mye av? Om oljemengden er stor fordi det er masse myrcene - som det ofte er - så er ikke det nødvendigvis alltid noe poeng.

Nåja; det jeg lurte på, er om det er noen andre som har prøvd denne humla, og kan bekrefte eller avkrefte inntrykket fra den henrykte rapporten jeg lenka til ovenfor her.

Det skal sies at jeg bare hadde en pose, og den skal rekke til et brygg på 17 liter i dunken. Så jeg skal vel ikke vente meg noen aromabombe uansett. 3 gr/l til tørrhumling er jo moderat etter dagens litt elleville standard. (Brukte 10 gram som bitterhumle @30, og 40 gram i en 15 min/68 grader wp.)
 
Nå fikk jeg utrolig lyst til å finne ut av hvilke næringsstoffer i jorden som fremmer myrcene,-oljen. Men jeg stopper meg selv, for en gangs skyld.

Men 3g/l med 1.0 - 1.6 mg tror jeg gir et fint" preg". Merkbarnt, og ikke i amerika-land. F.eks amarillo ligger på 1.5 opp til 2.0 tror jeg som regel? Den er jo finfin, med mye forskjellig, men skal den dominere et am IPA bilde må man bruke en del av den.
 
Jeg tror ikke du finner humler hvor det er overveldende mye olje av en sort ifht til de andre. Det er ofte relativt balansert. Er det lite oljer i humla, så gir den mindre, det er det jo ikke no tvil om. Men å finne en humle hvor f.eks myrcene er så dominant at hvis den er borte, og så at "resten" skal smake veldig lite, tror jeg ikke du finner.

Jeg tok det ikke helt ut av lufta; Scott Janish (nok en gang:p!) refererer forskning som indikerer at totalt oljeinnhold ikke er noen god indikator på hvor mye aroma du kan få ut av ei humle. Centennial kan f.eks. ha så mye som 60% myrcene, mens beta-pinene, som bare utgjør 1%, antakelig er langt viktigere. (The New IPA, s.115/116)

Nå fikk jeg utrolig lyst til å finne ut av hvilke næringsstoffer i jorden som fremmer myrcene,-oljen. Men jeg stopper meg selv, for en gangs skyld.

Men 3g/l med 1.0 - 1.6 mg tror jeg gir et fint" preg". Merkbarnt, og ikke i amerika-land. F.eks amarillo ligger på 1.5 opp til 2.0 tror jeg som regel? Den er jo finfin, med mye forskjellig, men skal den dominere et am IPA bilde må man bruke en del av den.

Det er i alle fall sikkert at jordsmonn ("terroir") og klima spiller en stor rolle. Amarillo dyrka i Tyskland skal ligne fint lite på original amerikansk Amarillo, f.eks..
 
Jeg tok det ikke helt ut av lufta; Scott Janish (nok en gang:p!) refererer forskning som indikerer at totalt oljeinnhold ikke er noen god indikator på hvor mye aroma du kan få ut av ei humle. Centennial kan f.eks. ha så mye som 60% myrcene, mens beta-pinene, som bare utgjør 1%, antakelig er langt viktigere. (The New IPA, s.115/116)



Det er i alle fall sikkert at jordsmonn ("terroir") og klima spiller en stor rolle. Amarillo dyrka i Tyskland skal ligne fint lite på original amerikansk Amarillo, f.eks..

Er vi på rent humleprat nå? Men okei. Forskjellige oljer, har forskjellige terskeler for når man plukker de opp, enten i aroma eller smak, nese og munn henger jo sammen så det utsagnet der er litt "heh".

Men fjern myrcene fra et øl, så for meg så vil det ølet virke gammelt iallefall hvis vi snakker om am IPA. En skikkelig god tysker lukter humulene. Friskt herbalt. Hadde en Spaten tidligere, og aromaen der var helt fantastisk, land-race aroma.
 
Er vi på rent humleprat nå? Men okei. Forskjellige oljer, har forskjellige terskeler for når man plukker de opp, enten i aroma eller smak, nese og munn henger jo sammen så det utsagnet der er litt "heh".

Men fjern myrcene fra et øl, så for meg så vil det ølet virke gammelt iallefall hvis vi snakker om am IPA. En skikkelig god tysker lukter humulene. Friskt herbalt. Hadde en Spaten tidligere, og aromaen der var helt fantastisk, land-race aroma.

Det er knytta til forskning som involverer sensoriske tester, så jeg synes vel ikke det er "heh".
 
Det er knytta til forskning som involverer sensoriske tester, så jeg synes vel ikke det er "heh".
Jeg mente "heh" siden det er vanskelig å skille nese fra munn, ref at jeg sa enten smak eller aroma.

Men f.eks for å gå tilbake til åpningsinnlegget ditt. Du sa mye myrcene, myrcene finner du oftest i de amerikanske, i de klassiske tyske finner du mer humulene. Begge gir helt forskjellig preg, det som sitter ytterst i smaken av ølet. Fjern det så er nok ikke ølet dødt, men du får mindre smak?
 
Jeg tok det ikke helt ut av lufta; Scott Janish (nok en gang:p!) refererer forskning som indikerer at totalt oljeinnhold ikke er noen god indikator på hvor mye aroma du kan få ut av ei humle. Centennial kan f.eks. ha så mye som 60% myrcene, mens beta-pinene, som bare utgjør 1%, antakelig er langt viktigere. (The New IPA, s.115/116)



Det er i alle fall sikkert at jordsmonn ("terroir") og klima spiller en stor rolle. Amarillo dyrka i Tyskland skal ligne fint lite på original amerikansk Amarillo, f.eks..
Sånn helt ut av kontekst så fikk det meg til å tenke på willamette som egentlig bare er fuggle som er dyrket i Amerika, av det jeg har lest er forskjellene store på de to humlene.
 
Sånn helt ut av kontekst så fikk det meg til å tenke på willamette som egentlig bare er fuggle som er dyrket i Amerika, av det jeg har lest er forskjellene store på de to humlene.

Ja, jeg har prøvd å bytte ut Fuggles med Willamette en gang. Jeg har fremdeles en rest av den posen liggende:eek:.
 
Jeg mente "heh" siden det er vanskelig å skille nese fra munn, ref at jeg sa enten smak eller aroma.

Men f.eks for å gå tilbake til åpningsinnlegget ditt. Du sa mye myrcene, myrcene finner du oftest i de amerikanske, i de klassiske tyske finner du mer humulene. Begge gir helt forskjellig preg, det som sitter ytterst i smaken av ølet. Fjern det så er nok ikke ølet dødt, men du får mindre smak?

Et hovedpoeng i sammenhengen Janish refererte, var, om jeg forsto det rett, at myrcene er blant de stoffene som er svært volatile (hydrokarboner), og at det derfor ikke nødvendigvis sier så mye om det totale potensialet til ei humle om den har et høyt oljeinnhold dersom en veldig stor del av det er myrcene.(Men er man en hund etter myrcene som noen av oss - jeg behøver vel ikke nevne navn - er, så ser det selvfølgelig litt annerledes ut:).)

Så tilbake til det som trådtemaet; jeg fikk litt håp om at dette kanskje blir et litt spenstig øl likevel, sjøl om det totale oljeinnholdet er lavt, etter å ha lest den korte rapporten fra hun som fikk så godt øl ut av en SMASH med denne humla. På den annen side; når jeg sjekker de opplysningene jeg finner, ser jeg at 60% av det relativt lave oljeinnholdet Harlequin har, faktisk er myrcene:confused:.
 
Et hovedpoeng i sammenhengen Janish refererte, var, om jeg forsto det rett, at myrcene er blant de stoffene som er svært volatile (hydrokarboner), og at det derfor ikke nødvendigvis sier så mye om det totale potensialet til ei humle om den har et høyt oljeinnhold dersom en veldig stor del av det er myrcene.(Men er man en hund etter myrcene som noen av oss - jeg behøver vel ikke nevne navn - er, så ser det selvfølgelig litt annerledes ut:).)

Så tilbake til det som trådtemaet; jeg fikk litt håp om at dette kanskje blir et litt spenstig øl likevel, sjøl om det totale oljeinnholdet er lavt, etter å ha lest den korte rapporten fra hun som fikk så godt øl ut av en SMASH med denne humla. På den annen side; når jeg sjekker de opplysningene jeg finner, ser jeg at 60% av det relativt lave oljeinnholdet Harlequin har, faktisk er myrcene:confused:.

Så det du sier er at den humla er veldig amerikansk, men svak..Det er egetntlig det tallet om oljenivået sier. Samme som de tyske "amerikanske". Jeg husker ikke navnet på de nå, men huell melon og noen til. Da de kom så var det stor ståhei her og der pga deskriptorene, men når folk begynte å brygge med de, svake greier, men, så det er vel en grunn til at de ikke har fått fotfeste innenfor amerikanske stiler.

Men uansett. Det trenger ikke smake mye humle for å bli et godt øl, med et visst humlepreg.
 
Så det du sier er at den humla er veldig amerikansk, men svak..Det er egetntlig det tallet om oljenivået sier. Samme som de tyske "amerikanske". Jeg husker ikke navnet på de nå, men huell melon og noen til. Da de kom så var det stor ståhei her og der pga deskriptorene, men når folk begynte å brygge med de, svake greier, men, så det er vel en grunn til at de ikke har fått fotfeste innenfor amerikanske stiler.

Men uansett. Det trenger ikke smake mye humle for å bli et godt øl, med et visst humlepreg.

Nei, forventningene var å få et godt, lettdrikkelig engelsk øl med bare et lett anstrøk av noe eksotisk. Det er vel det jeg forventer. Men det hadde vært artig om det tropiske slo litt kraftigere igjennom. (Sjøl om jeg egentlig ikke er noen stor fan av øl som er tunge på ananas og mango.)
 
Nei, forventningene var å få et godt, lettdrikkelig engelsk øl med bare et lett anstrøk av noe eksotisk. Det er vel det jeg forventer. Men det hadde vært artig om det tropiske slo litt kraftigere igjennom. (Sjøl om jeg egentlig ikke er noen stor fan av øl som er tunge på ananas og mango.)
Kan jo være at jeg ikke har smakt nok, mtp på hvor stor andel en type olje er av det totale olje nivået av de essensielle. Men står det 1mg 2mg 3mg etc så har det ofte stemt mtp hva man får ut av den humla.
 
Kan jo være at jeg ikke har smakt nok, mtp på hvor stor andel en type olje er av det totale olje nivået av de essensielle. Men står det 1mg 2mg 3mg etc så har det ofte stemt mtp hva man får ut av den humla.

Det er jo stor forskjell mellom de ulike oljene når det gjelder hvor mye som trengs for at vi skal oppfatte dem. Mest ekstreme er vel thiolene - f.eks. 4MMP og 3MHA, som begge bidrar med kraftige frukaromaer - som er svovelforbindelser. De forekommer i så små mengder at det er uhyre komplisert og kostbart å måle innholdet av dem, men de gir likevel merkbare aromaer i disse ørsmå mengdene. Og det er altså ikke noen nødvendig sammenheng mellom mengden av en bestemt olje og den totale oljemengden - sjøl om det skal sies at det er en tendens til samvariasjon.
 
Det er jo stor forskjell mellom de ulike oljene når det gjelder hvor mye som trengs for at vi skal oppfatte dem. Mest ekstreme er vel thiolene - f.eks. 4MMP og 3MHA, som begge bidrar med kraftige frukaromaer - som er svovelforbindelser. De forekommer i så små mengder at det er uhyre komplisert og kostbart å måle innholdet av dem, men de gir likevel merkbare aromaer i disse ørsmå mengdene. Og det er altså ikke noen nødvendig sammenheng mellom mengden av en bestemt olje og den totale oljemengden - sjøl om det skal sies at det er en tendens til samvariasjon.

Bare gi en rapport på hvor mye du fikk ut av 1.0-1.6 humla :)

Ja, du har rett i det. 4MMP har en helt annen terskel enn de andre store oljene. Er det nok av den synes flere visstnok at her drikkes det kattepiss. Er det litt mindre så drikker de solbær, rart det der.
 
Ser ikke at Scott har oppgitt vørtermengde eller OG/FG...
Nå er ikke det avgjørende for utregningen, men viktig for smaksbidraget

Kalkulatoren beregner ikke IBU, og den tar ikke med tilsetninger under kok. Den forteller deg:
  • Hop oil composition in the finished beer
  • Hop build composition percentages
  • Average total oil figures
  • Estimated flavor and aroma of the finished beer
  • Estimated spider chart of the finished beer
Vørtermengde og OG/FG er ikke interessant i forhold til denne informasjonen. Du tenker deg vel at den skulle gi deg kvantifiserte verdier for aromaoljer i ølet, noe i likhet med IBU? Det hadde jo vært kjekt, men jeg veit ikke om det er mulig reint teoretisk engang. Det er altfor mange faktorer som påvirker sluttresultatet, vil jeg tro. F.eks. endrer du profilen kraftig om du går opp fra 4 gr/l til 8gr/l tørrhumle.

Så hvor mye vi skal bruke for å få den smaks- og aromaintensiteten vi ønsker, og hvilke andre tiltak vi trenger å gjøre, må vi stadig vurdere sjøl:). Men kalkulatoren gir oss mye mer informasjon enn det vi ellers har. Vi handler litt mindre i blinde - men er stadig helt avhengige av kunnskap og erfaring. Det tror jeg en kalkulator vanskelig kan redde oss fra på dette området.
 
Tilbake
Topp