Jeg satte i går kveld 22 liter av coopers øl-sett Australian Pale Ale, sammen med 1,5 k. Muntons Ekstra Light Malt (syrup-ekstrakt). Jeg tilsatte ingenting utover dette, og benyttet meg av tørrgjæren som følger med ølsettet. Jeg lagde en gjærstarter ca. 30 minutter før den gikk i gjæringspannet: 3-4 dl kokt vann avkjølt ned til 40 grader.
Som tittelen tilsier, har gjærkaka lagt seg på bunnen av gjæringsspannet med en gang. Det er riktignok liv i gjærlåsen, ca. annenhvert minutt, men jeg er da likevel litt bekymret. Det første jeg antok var at jeg hadde muligens hadde fått med et undergjær, men det hadde jeg ikke. Gjærpakken var merket med AP (Australian Pale Ale), og instruksjonen til ølsettet leste gjæringstemperatur til 18-23 grader. Den var heller ikke utgått på dato.
Det neste som slo meg var at jeg kanskje skulle ha ristet oksygen inn i vørteren før jeg tilsatte gjærstarteren, og ikke etterpå, slik jeg gjorde. Jeg har sett Joakim Ruud på frokost-tv riste både vørter og gjær sammen, så jeg tror vel heller ikke at problemet ligger der.
Utover dette vet jeg ikke hva som kan være årsaken, ei heller hvordan jeg kan løse problemet. Kan noen hjelpe meg?
Mvh Anders
Som tittelen tilsier, har gjærkaka lagt seg på bunnen av gjæringsspannet med en gang. Det er riktignok liv i gjærlåsen, ca. annenhvert minutt, men jeg er da likevel litt bekymret. Det første jeg antok var at jeg hadde muligens hadde fått med et undergjær, men det hadde jeg ikke. Gjærpakken var merket med AP (Australian Pale Ale), og instruksjonen til ølsettet leste gjæringstemperatur til 18-23 grader. Den var heller ikke utgått på dato.
Det neste som slo meg var at jeg kanskje skulle ha ristet oksygen inn i vørteren før jeg tilsatte gjærstarteren, og ikke etterpå, slik jeg gjorde. Jeg har sett Joakim Ruud på frokost-tv riste både vørter og gjær sammen, så jeg tror vel heller ikke at problemet ligger der.
Utover dette vet jeg ikke hva som kan være årsaken, ei heller hvordan jeg kan løse problemet. Kan noen hjelpe meg?
Mvh Anders