HJELP! Står å skal lage sukkerlake

Hvis du lot den stå 24 timer etter at du stakkom før du flaska så er det en sjans for at en del av sykret ble spist op i løpet av de 24 timene.
 
Slenger meg på denne tråden....

Skal karbonere på flaske for første gang, (5ltr. på 10x0,5 flasker), skjønner at jeg skal benytte 6gr. pr. ltr., 6*5=30gr. sukker - men spørsmålet er hvor mye vann? feks. koke opp 30gr. sukker i 2dl. vann, deretter dele det på 10 flasker?

Gjæringspannet står kaldt/kjølerom, bør ølet være ca. 20gr. før en blander det med sukkerlaken?

Kosl
 
kosl skrev:
Slenger meg på denne tråden....

Skal karbonere på flaske for første gang, (5ltr. på 10x0,5 flasker), skjønner at jeg skal benytte 6gr. pr. ltr., 6*5=30gr. sukker - men spørsmålet er hvor mye vann? feks. koke opp 30gr. sukker i 2dl. vann, deretter dele det på 10 flasker?

Gjæringspannet står kaldt/kjølerom, bør ølet være ca. 20gr. før en blander det med sukkerlaken?

Kosl

Ølet trenger ikke å være 20 grader. Bare sett flaskene i romtemperatur når du skal karbonere.

Høres ut som en god ide med 1,5-2 dl sukkerlake. Jeg ville (om du har) hatt sukkerlaken oppi desinfisert beholder og tappet ølet over på denne mens du blander sukkerlaken og ølet med et desinfisert redskap. (blander ikke pisker)
 
kintii skrev:
kosl skrev:
Slenger meg på denne tråden....

Skal karbonere på flaske for første gang, (5ltr. på 10x0,5 flasker), skjønner at jeg skal benytte 6gr. pr. ltr., 6*5=30gr. sukker - men spørsmålet er hvor mye vann? feks. koke opp 30gr. sukker i 2dl. vann, deretter dele det på 10 flasker?

Gjæringspannet står kaldt/kjølerom, bør ølet være ca. 20gr. før en blander det med sukkerlaken?

Kosl



Ølet trenger ikke å være 20 grader. Bare sett flaskene i romtemperatur når du skal karbonere.

Høres ut som en god idé med 1,5-2 dl sukkerlake. Jeg ville (om du har) hatt sukkerlaken oppi desinfisert beholder og tappet ølet over på denne mens du blander sukkerlaken og ølet med et desinfisert redskap. (blander ikke pisker)

Jeg lurer også på dette med hvor mye vann. Er det noe tommelfingerregel for hvor mye vann man skal bruke i forhold til sukker? Eller bruker man 1 til 2 dl "uansett"?
 
Marius K. skrev:
kintii skrev:
kosl skrev:
Slenger meg på denne tråden....

Skal karbonere på flaske for første gang, (5ltr. på 10x0,5 flasker), skjønner at jeg skal benytte 6gr. pr. ltr., 6*5=30gr. sukker - men spørsmålet er hvor mye vann? feks. koke opp 30gr. sukker i 2dl. vann, deretter dele det på 10 flasker?

Gjæringspannet står kaldt/kjølerom, bør ølet være ca. 20gr. før en blander det med sukkerlaken?

Kosl



Ølet trenger ikke å være 20 grader. Bare sett flaskene i romtemperatur når du skal karbonere.

Høres ut som en god idé med 1,5-2 dl sukkerlake. Jeg ville (om du har) hatt sukkerlaken oppi desinfisert beholder og tappet ølet over på denne mens du blander sukkerlaken og ølet med et desinfisert redskap. (blander ikke pisker)

Jeg lurer også på dette med hvor mye vann. Er det noe tommelfingerregel for hvor mye vann man skal bruke i forhold til sukker? Eller bruker man 1 til 2 dl "uansett"?

Jeg bruker ikke mer enn 2-3 dl på 20 liter (brygger ikke større en 20 liters batcher)

Jeg bruker så lite vann som mulig for å unngå å vanne ut brygget. Det føles ikke riktig  ;D
Har aldri hatt problemer med ujevn karbonering.
 
Marius K. skrev:
kintii skrev:
kosl skrev:
Slenger meg på denne tråden....

Skal karbonere på flaske for første gang, (5ltr. på 10x0,5 flasker), skjønner at jeg skal benytte 6gr. pr. ltr., 6*5=30gr. sukker - men spørsmålet er hvor mye vann? feks. koke opp 30gr. sukker i 2dl. vann, deretter dele det på 10 flasker?

Gjæringspannet står kaldt/kjølerom, bør ølet være ca. 20gr. før en blander det med sukkerlaken?

Kosl




Ølet trenger ikke å være 20 grader. Bare sett flaskene i romtemperatur når du skal karbonere.

Høres ut som en god idé med 1,5-2 dl sukkerlake. Jeg ville (om du har) hatt sukkerlaken oppi desinfisert beholder og tappet ølet over på denne mens du blander sukkerlaken og ølet med et desinfisert redskap. (blander ikke pisker)

Jeg lurer også på dette med hvor mye vann. Er det noe tommelfingerregel for hvor mye vann man skal bruke i forhold til sukker? Eller bruker man 1 til 2 dl "uansett"?

Takk for svar!!
Får ca. 5ltr. "overskudd" når øl blir satt på fat, tenkte å karbonere dette  på flasker. Da det kun er 10 flasker, tenkte jeg at jeg kunne dosere sukkerlake rett på flaska før de fylles, men sikrere å blande i bøtte først kanskje?
 
kosl skrev:
Marius K. skrev:
kintii skrev:
kosl skrev:
Slenger meg på denne tråden....

Skal karbonere på flaske for første gang, (5ltr. på 10x0,5 flasker), skjønner at jeg skal benytte 6gr. pr. ltr., 6*5=30gr. sukker - men spørsmålet er hvor mye vann? feks. koke opp 30gr. sukker i 2dl. vann, deretter dele det på 10 flasker?

Gjæringspannet står kaldt/kjølerom, bør ølet være ca. 20gr. før en blander det med sukkerlaken?

Kosl




Ølet trenger ikke å være 20 grader. Bare sett flaskene i romtemperatur når du skal karbonere.

Høres ut som en god idé med 1,5-2 dl sukkerlake. Jeg ville (om du har) hatt sukkerlaken oppi desinfisert beholder og tappet ølet over på denne mens du blander sukkerlaken og ølet med et desinfisert redskap. (blander ikke pisker)

Jeg lurer også på dette med hvor mye vann. Er det noe tommelfingerregel for hvor mye vann man skal bruke i forhold til sukker? Eller bruker man 1 til 2 dl "uansett"?

Takk for svar!!
Får ca. 5ltr. "overskudd" når øl blir satt på fat, tenkte å karbonere dette  på flasker. Da det kun er 10 flasker, tenkte jeg at jeg kunne dosere sukkerlake rett på flaska før de fylles, men sikrere å blande i bøtte først kanskje?

Noen doserer i flaske, det har jeg ikke prøvd. Men jeg synes det er veldig enkelt å bare blande rett i ølet før flasking. Det fungerer ypperlig for meg og jeg har jevn karbonering på alle ølene mine  ;)
 
Kva med å ta litt av vørteren å koka sukkeret i? Har aldri prøvd det sjølv, men dersom det går er det vel spesielt på små batcher det har noko for seg.
 
Jeg lurer også på dette med hvor mye vann. Er det noe tommelfingerregel for hvor mye vann man skal bruke i forhold til sukker? Eller bruker man 1 til 2 dl "uansett"?

Tommelfingerregelen for sukkerlake er like mange gram vann som sukker  :ilike:
 
Bruk nok vann. Lettere å blande ut og få jevn karbonering. 1:1 virket tykt. Tror ikke det er lett å kjenne smakforskjell om en bruker 2 el 4dl vann.

--
 
Hans Einar skrev:
1:1 virket tykt. Tror ikke det er lett å kjenne smakforskjell om en bruker 2 el 4dl vann.

+1

Pleier å bruke 5-6 dl på lake til 25 liter øl. Koker det ned i 10 minutters tid. 1:1 virker veldig lite, blir jo ikke store greiene igjen om man skal koke dette tilstrekkelig...
 
Jeg bruker ca 2-3dl vann til mine 25 liters batcher og jeg stikker alltid om i ny dunk. Når jeg har fått en liter eller to i nye dunken tømmer jeg sukkerlake som stort sett er koketemp rett i øllet. Får alltid helt jevn karbonering :) Hadde sett veldig mørkt på arbeidet med å bruke pipett eller sprøyte i hver flaske. Er jo så fantastisk mye enklere å tilsette ved omstikk.
 
Karl Johan skrev:
Jeg bruker ca 2-3dl vann til mine 25 liters batcher og jeg stikker alltid om i ny dunk. Når jeg har fått en liter eller to i nye dunken tømmer jeg sukkerlake som stort sett er koketemp rett i øllet. Får alltid helt jevn karbonering :) Hadde sett veldig mørkt på arbeidet med å bruke pipett eller sprøyte i hver flaske. Er jo så fantastisk mye enklere å tilsette ved omstikk.

+1 100%min oppskrift,sjappt og enkelt
 
Karl Johan skrev:
Jeg bruker ca 2-3dl vann til mine 25 liters batcher og jeg stikker alltid om i ny dunk. Når jeg har fått en liter eller to i nye dunken tømmer jeg sukkerlake som stort sett er koketemp rett i øllet. Får alltid helt jevn karbonering :) Hadde sett veldig mørkt på arbeidet med å bruke pipett eller sprøyte i hver flaske. Er jo så fantastisk mye enklere å tilsette ved omstikk.

Om du bruker 2-3 dl til 25 liter så må det vel holde med 1-2 dl for meg på 7-8 liter øl?
 
Tilbake
Topp