Morten Alver
Norbrygg-medlem
Hei! Jeg er i alvorlig trøbbel.
Har fått en usmak som har kommet i flere batcher. I alle tilfellene har ølet smakt godt etter 2-3 uker på flaske, deretter endrer det karakter innenfor en ukes tid. Det ser ikke ut til å gjelde individuelle flasker, men hele batchen. Jeg kan ikke plassere det i forhold til beskrivelsene av forskjellige usmaker man kan få, men det blir litt den samme smaken uansett hva slags øl det startet som, og den opprinnelige karakteristikken til ølet forsvinner til en vis grad.
Jeg har spekulert på om det kunne være oksidering, men det er vel en mer langsom og snikende prosess? Med tanke på mulig infeksjon tok jeg en SG-måling på en batch som har vært 6 måneder på flaske. Denne hadde FG på ca. 1.011, og i målingen nå fikk jeg 1.007. Er dette et tegn på at noe skummelt har foregått?
Er det noen som har tips/ideer om dette? Er det bare å bytte ut gjæringskar, hevert osv. snarest? Jeg kjører gjerne ut en smaksprøve (i Trondheimsområdet) hvis noen vil bistå med feilsøking!
Har fått en usmak som har kommet i flere batcher. I alle tilfellene har ølet smakt godt etter 2-3 uker på flaske, deretter endrer det karakter innenfor en ukes tid. Det ser ikke ut til å gjelde individuelle flasker, men hele batchen. Jeg kan ikke plassere det i forhold til beskrivelsene av forskjellige usmaker man kan få, men det blir litt den samme smaken uansett hva slags øl det startet som, og den opprinnelige karakteristikken til ølet forsvinner til en vis grad.
Jeg har spekulert på om det kunne være oksidering, men det er vel en mer langsom og snikende prosess? Med tanke på mulig infeksjon tok jeg en SG-måling på en batch som har vært 6 måneder på flaske. Denne hadde FG på ca. 1.011, og i målingen nå fikk jeg 1.007. Er dette et tegn på at noe skummelt har foregått?
Er det noen som har tips/ideer om dette? Er det bare å bytte ut gjæringskar, hevert osv. snarest? Jeg kjører gjerne ut en smaksprøve (i Trondheimsområdet) hvis noen vil bistå med feilsøking!