1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Hjemmebryggertur til EC Dahls

En tråd i 'Trøndersk Bryggerlaug' startet av Bjørnar Tøndel, 8 Mai 2011.

  1. Shea-Arne

    Shea-Arne
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Veldig kult! Godt å se at beregningene vi foretar oss er egentlig ganske nært de litt mer "eksakte" tallene. Hva var tilbakemeldingene på smaken på ølet da?
     
  2. Chriselv

    Chriselv
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Det glemte jeg selvsagt :p

    Her er tilbakemeldingen: Nå har vi smakt ølet ditt i smakspanelet med stort sett positive tilbakemeldinger. Det ble beskrevet som rent og uten feil, men bitterheten ble vel av noen vurdert som vel høy for denne typen øl, men det er selvsagt like mye en smakssak og spørsmål om bryggerens intensjoner. Det kom også innspill om at det kanskje burde vært valgt en annen type humle uten at dette ble konkretisert nærmere.

    Min kommentar: den er litt bitter, men den ligger fortsatt godt innenfor retningslinjene for tysk pils. Humletypene som er brukt er Saaz og Hallertauer.

    edit: Endret på noen småting.
     
  3. Shea-Arne

    Shea-Arne
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Veldig kult! Må være veldig smigrende å få så gode tilbakemeldinger fra det panelet - ikke akkurat amatører! :)

    Husker jeg smakte på det ølet på samfundet (hvis det var den samme du hadde med da?), og husker den var ung, men lovende god - jeg likte at den var så bitter :D
     
  4. Chriselv

    Chriselv
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Ja det var helt supert at de tok seg tid til dette.

    Det er den samme ølen som du smakte på Samfundet, men den er litt mer moden nå da. Mener den hadde stått på fat i én uke da du smakte den, smaker litt mer "pils-aktig" i dag, men den har nok godt av enda mer lagring :)

    Har forresten laget en hybrid IPA og en stout med gjær fra Dahls også. Ikke fått smakt noe særlig på noen av de enda, men synes de hadde en litt merkelig lukt. IPA'en var i gang med gjæringa ca. 20 min. etter pitching av gjær :p
     
  5. Lars

    Lars
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Trondheim
    Takk til Terje Wenaas for flott knipsing av trivelig kveld, lagerbryggernes Santa Lucia i Trondheim. ;D
     

    Vedlagte filer:

  6. Lars

    Lars
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Trondheim
    Mer bilder.
     

    Vedlagte filer:

  7. Lars

    Lars
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Trondheim
    ...og enda noen bilder!

    Tilslutt en sniktitt på Dalhs nye prototype på corneliusfat med hjul og navnelapp.
     

    Vedlagte filer:

  8. Erlendso

    Erlendso
    Expand Collapse
    Dommer

    Bosted:
    Trondheim
    Noen som klarte å finne ut noe om råvarer, OG og FG?
     
  9. Lars

    Lars
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Trondheim
    Dahlspilsen er brygget utelukkende på pilsnermalt, og en humletilsetting for bitterhet. Nå var det svensk malt og amerikansk humle som gjaldt, her er det vel tilgang, kvalitet og pris som bestemmer. Andre må gjerne suplere her.
     
  10. Roger78

    Roger78
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Dahlspils brygges nesten utelukkende med Pilsmalt, 8 tonn for å være eksakt, samt 10 kg fargemalt for fargejustering (mengden avhenger av fargen på Pilsmalten). For tida benyttes Pilsmalt fra DMG i Danmark og spesialmalt fra Vikingmalt i Finland. Bitterhumlen er Zeus, "aromahumle" i Dahlsprodukter er Perle.
     
  11. Roger78

    Roger78
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Stamvørter ("OG") Dahlspils 10,5 % Plato, forgjæringsgrad 67 %, restsukker ("FG") ca 3,5 % Plato
     
  12. Roger78

    Roger78
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Jeg hadde gleden av å smake nevnte øl i nevnte situsjon, og selv syntes jeg ikke bitterheten var for høy for denne typen øl. Innspillet om at "det kanskje burde vært valgt en annen type humle" kom derimot fra meg, da jeg ut i fra smaken antok at det var benytta ei lavalfahumle for bitterhet, noe som bekreftes ut i fra gitte humletyper. Personlig synes jeg at i øl hvor relativt store mengder lavalfahumler brukes for bitterhet, så har humlen en tendens til å bidra med en mindre attraktiv smak enn om det benyttes en anonym høyalfa for å nå ønska bitterhet, og en klassisk lavalfaPilsnerhumle for aroma.
     
  13. Erlendso

    Erlendso
    Expand Collapse
    Dommer

    Bosted:
    Trondheim
    Er du sikker?
    10,5 plato =  SG 1.042
    3,5 plato = SG 1.014

    Dette vil gi en alkoholprosent på ca. 3.6%?
     
  14. Lars

    Lars
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Trondheim
    Flott å få deg på banen her, Roger!
    Jeg tenkte å spørre deg om hva du mente med forgjæringsgrad, men knakk etterhvert koden, og ser at det er det samme som utgjæringsgrad.
    Når blir "aromahumlen" tilsatt? :)

    Er ikke OG 11% Plato (OG=44) og restsukker ca 2,5% plato (FG=10) for pilsneren?
    Det vil etter min beregning bli nærmere i alkoholstyrken (OG-FG)/7,5= ca. 4,5, og jeg synes å huske at Terje nevnte 11 plato.
     
  15. Bjørnar Tøndel

    Bjørnar Tøndel
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Trondheim
    Med de OG og FG tallene er det tatt hensyn til at ølet ble brygget ned (Tilsatt okygenfritt vann med co2)?
     
  16. Roger78

    Roger78
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    I følge mine beregninger skal alkoholprosenten med 10,5/3,5 ligge temmelig nære 4,5
     

    Vedlagte filer:

    • Oel.bmp
      Filstørrelse:
      224,5 KB
      Visninger:
      212
  17. Roger78

    Roger78
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    I følge spec skal stamvørter være 10,5 +/- 0,5 % P, så det er mulig Terje sa 11. For beregning av alkohol se forrige innlegg.
    "Aromahumla" tilsettes ved kokestart (derav klammene), men ble tidligere tilsatt mot slutten av kokinga, sågar under rotasjon.
     
  18. Roger78

    Roger78
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Tallene er tatt fra våre spesifikasjoner for ferdig produkt (men forholdet mellom OG og FG blir jo forøvrig forholdsvis likt).
     
  19. Knut André

    Knut André
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Trondhjem
    Viss "ER" er korrigert for forskjellen alkoholen gjør (altså ER er restsukkerinnholdet)
    og "EA" er uten korrigering (altså vekten/tettheten)
    har alle rett.

    Kan det stemme? Restsukkerinholdet er sikkert mest artig for dahls, mens hjemmebryggere kun (somregel) kan måle FG, som jeg tolker "EA" er. 
     
  20. Roger78

    Roger78
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    ER= Extract real, EA= Extract apparent, RDF= Real degree of fermentation, ADF= Apparent degree of fermentation

    ER er som du antyder det virkelige restekstraktet, mens EA er det man tilsynelatende måler med et sakkarometer
     

Del denne siden