1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Hjemmebryggertur til EC Dahls

En tråd i 'Trøndersk Bryggerlaug' startet av Bjørnar Tøndel, 8 Mai 2011.

  1. Gahr

    Gahr
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Og da stemmer jo alt veldig bra!

    Sent from my HTC Desire using Tapatalk
     
  2. Erlendso

    Erlendso
    Expand Collapse
    Dommer

    Bosted:
    Trondheim
    Oi, Dahls pils har altså en FG på 1.007...?
    Det er noe å ha i bakhodet når vi hjemmebryggere skal bevise at vi kan lage pils som den i butikken :)
     
  3. Lars

    Lars
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Trondheim
    Nyttig diskusjon! :skitbra:
     
  4. Erlendso

    Erlendso
    Expand Collapse
    Dommer

    Bosted:
    Trondheim
    Hvor mange IBU ligger Dahls-pilsen på?
     
  5. Roger78

    Roger78
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Stemmer nok det at om du måler ferdig Dahlspils med økselvekt så skal du forhåpentligvis få en FG som ligger på rundt 1.007 ja, så det er bare å begynne å eksperimentere seg fram til en fullverdig butikkpils 8) Nå kan det jo i samme slengen også nevnes at vi får ca 55.000 liter av ølet fra 8 tonn malt, et mål på utbytte det kan være verdt å strekke seg mot :skitbra:
     
  6. Roger78

    Roger78
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Tar jeg ikke helt feil (ferdig med brygginga for dagen, har overlatt en kokende pilsvørter og et dekoktivt julebrygg til ettermiddagsskiftet og kommet meg hjem) ligger IBUen på Dahlspils på ca 20 (mot Tuborg som har ca 18 og Ringnespils som har ca 24)
     
  7. Erlendso

    Erlendso
    Expand Collapse
    Dommer

    Bosted:
    Trondheim
    Ca. 98-99%, det er definitivt respektabelt! Tøft å ha representanter fra et storbryggeri her på Norbrygg og! 8)

    Hvordan klarer dere den ekstrakten uten å trekke ut tanniner osv?
     
  8. gustavf

    gustavf
    Expand Collapse
    Sentralstyre

    Er ikke tett oppunder 100% helt normalt i industriell brygging?
     
  9. Roger78

    Roger78
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Tett oppunder er helt normalt, men gjerne også over 100 %.
     
  10. Chriselv

    Chriselv
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Som nevnt, fantastisk å ha storbryggere her på forumet! :skitbra:

    Da er jeg fullstendig enig! Blir fort store mengder lavalfahumle, og det kan jo føre til uønskede smaker.

    Jeg lurer forresten på en ting angående henting av gjær på Dahls. Jeg ringte nettopp og spurte om det var muligheter for å hente gjær i morgen. Fikk beskjed om at det ble igjen en del gjær fra noen som hentet i dag, og at det derfor skulle gå bra. Hvordan blir gjæren lagret frem til i morgen, og er det stor fare for at gjæren kan bli infisert?

    Ellers så kan jeg nevne at vi har prøvd å lage to andre typer øl med Dahls-gjær. En stout som ble gjæret på 16 - 17 grader, og en IPA som gjæret på rundt 20 grader. Begge ble meget vellykkede, og det viser vel at gjæren klarer seg fint i ale-temperaturer :)
     
  11. Ole Mørkved

    Ole Mørkved
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Trondheim
    Hmmm, interessant. Det skal jeg jammen forsøke jeg også! Har et vaskerom som holder ca 18 grader, så det rommet burde vel gå bra å forsøke noe det samme som du har gjort.
     
  12. Chriselv

    Chriselv
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Ja det er bare å prøve i vei :)

    Det vil nok fungerer greit til de fleste øl der gjæren ikke skal være særlig fremtredende . På IPA'en overpitchet jeg noe hinsides for å se hvilken innvirkning det fikk, og smaken ble som ventet veldig ren, til tross for meget høy gjæringstemp (tror den var oppe i 22 grader en liten stund pga. manglende kjøling). Den andre halvdelen av batchen ble gjæret med US-05. FG med Dahls gjær ble 1014 og 1010 med US-05.
     
  13. Roger78

    Roger78
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Ikke verst at du er enig, selv om det bare var konstruktiv kritikk basert på mine egne meninger og ikke på noe som helst vis ment for å rakke ned på ølet ditt.

    Når det gjdler henting av gjær og fare for infeksjon er nok svaret mitt dessverre ja. Flesteparten av de som skaffer seg gjær på bryggeriet skal bruke den i klassisk Stjørdalsøl, som ofte er oppdrukket 2- 3 uker etter brygginga, og i det tidsintervallet går det som oftest greit. Selv kjøpte jeg gjær ved et par anledninger før jeg begynte på bryggeriet, og erfarte begge gangene at ølet (lagertype) ble surt innen det var klart for tapping (3 uker). Årsaken til dette er nok at gjæren oftest blir tatt ut fra en av våre gjærbakker og overført til ei dertil egna reingjort plastbøtte av operatøren i gjærkjelleren. Så langt så godt, men når bøtta ankommer utsalget settes den oftes ute på rampa kun tildekt med en vanlig plastpose, hvorpå det da øses opp fra denne i den beholderen gjærhenteren kommer med dagen etter.

    Gir du lyd/ PM fra deg litt på forhånd, som Ragnarf gjorde i går, og avtaler innlevering av desinfisert beholder som du ønsker gjæren i, så skal jeg se om jeg ikke får tatt ut en dasj gjær direkte i denne beholderen, så er i alle fall infeksjonsfaren minimert. Det vil muligens også være nok å levere inn beholderen i utsalget dagen før du ønsker den, og presisere at du vil ha rein gjær, fylt direkte i beholderen (som for øvrig bør ha en forholdsvis stor åpning, og kunne holde på noe trykk).
     
  14. Chriselv

    Chriselv
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Meget bra at det er mulighet for å få tak i ren gjær.

    Oppdatering på IPA og pils brygget med Dahls gjær: begge har begynt å bli dårlige. Pilsen har ikke blitt direkte fæl, men den har mistet piffen og begynner å få usmaker. IPA'en er det jeg vil kalle "ikke drikkbar" lenger. Begge to har stått lagret kaldt (4 - 7 grader) siden fating. Lærdommen er altså at ølet bør drikkes fort som faan (om det da ikke allerede har blitt surt før tapping som du erfarte) ;D
     

Del denne siden