Holdbarehet og lagring

Hei, jeg lurer på hva holdbarheten på hjemmebrygget øl er. Varierer det etter hvilken sort det er? Jeg har heller ingen kald kjeller/garasje/bod. Så må jeg da oppbevare alle flaskene i kjøleskapet? Eller tåler de å stå i rom temp...?

Mvh Nybegynner.
 
Generelt kan man si at sterkere øl holder seg lenger enn svakere. Mørke øltyper har en tendens til å stå seg bedre enn lysere, om øl som baserer seg på mye humlearoma taper seg raskere enn annet øl, fordi humlearomaen minker med lang lagring.

Det som først og fremst gjør at øl taper seg ved lagring er oksidering (og ALT øl oksiderer etterhvert). Man kan imidlertid begrense/forsinke problemet ved kald lagring. Jo kaldere man lagrer, jo lenger vil ølet holde seg. Modning går dog saktere ved kald lagring.

Sterkøl som imperial stout og barley wine kan fint klare seg i 10 år, mens en ipa vil ha tapt seg merkbart etter 6 mnd. Svarkere typer som mild og ordinary bitter bør strengt tatt ikke lagres, hvis man ønsker å nyte dem mens de er på toppen.
 
Interesant tema.

Vi har alltid lagret ølet kaldt 0-2°C. Vi har også vært en del plaget med tåkete øl. Pils som har vært lagret (på fat) ved disse temperaturene er fortsatt litt tåkete etter 3 mnd. Den er krystallklar etter 6 mnd. Vi har begynt å bruke isningsglass på en del ale for å unngå dette.

Vil en høyere lagringstemperatur gjøre ølet mere eller mindre tåkete?

Vil ølet tape seg smaksmessig (oksyderes) på å lagres ved feks 15°C/20°C i 3 mnd, eventuellt 6 mnd?

Vi bruker for det meste naturlig karbonering (2 uker i romtemperatur og så kaldlagring) på pils og primer fatene godt med Co2 for å få ut luft.

MVH
Børge
 
Øl blir ofte tåkete ved kald lagring. Dette fenomenet kalles kjøletåke, og skyldes at partikler felles ut ved kjølige temperaturer. Hvis man varmer ølet opp til "normal" temperatur, vil tåken forsvinne, men ved kjøling vil det bli tåkete igjen. Dersom man lagrer ølet lenge ved lav temperatur, vil tåken etterhvert felles ut, og ølet blir klart. Dette skjer ikke i samme grad med lagng lagring. Kjøletåke er dog av liten eller ingen betydning rent smaksmessig.

Isinglass påvirker ikke kjøletåke. Den binder gjær, slik at den felles ut raskere, men gjør ingenting med protein (som er grunnen til kjøletåke). Ofte skyldes dog uklart øl fra fat at man suger opp litt gjær ved tapping. Ølet over bunnen er helt klart, men pga. bunnfall vil ølet som serveres være noe uklart. Isinglass kan hjelpe mot dette, ved at gjæren flokkulerer bedre og fjernes raskere fra ølet ved tapping.

Ang. lagring og tap av smak: Oksideringsreaksjoner går fortere ved høyere temperaturer, og slik sett vil et øl holde seg bedre om det lagres ved f.eks. 10 C i forhold til 15 C. Det er derimor mange faktorer som avgjør hvorvidt ølet vil tape seg i smak. Om man har et sterkt øl, vil det kanskje tjene på å lagres i 6 mnd., mens det kanskje fortsatt er rått etter bare 3 mnd. Om man derimot lagrer en pils ved 15 C i 3-6 mnd., er det ganske sikkert at det taper seg i smak. Imidlertid har mengden oksygen det har blitt utsatt for ved. f.eks. tapping av betydning for hvor fort oksideringen vil gå.
 
Takk for oppklaring  :ilike: .

Er klar over fenomenet med at slam suges med når man tapper fra fat. Dette gjelder som regel bare de første halvliterne, hvis da fatet får stå i ro.

Er denne kjøletåka mulig å få bort på en eller annen måte? Tenker på om det er noe i bryggeprosessen som kan forbedres?

Er ellers enig i at det ikke betyr noe smaksmessig, men det estetiske er nå viktig også. Litt hyggeligere å servere et glass krystallklart øl enn et tåkete. Dette har vært et tema for oss lenge, men vi har vært for opptatt med andre forbedringer til å ta tak i det.
 
Lang, kjølig lagring vil fjerne den. Eventuelt kan man filtrere den bort (med alt det måtte innebære av arbeid og infeksjonsfare). Relativt viktig å ha en nogenlunde klar vørter ut fra meskekaret, og få rimelig god hot og cold break i kokegryta.
 
Takk.

Mener vi er ganske flinke på det som du lister opp. Lang resirkulering av vørteren, kraftig kok (av og til overkok  ;) ). Kansje raskere kjøling kan gi en bedre coldbreak og dermed mindre kjøletåke?
 
Tilbake
Topp