1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
 2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
  Fjern notisen

How-to Corneliusfat?

En tråd i 'Utstyr' startet av Miguel, 19 Mar 2014.

 1. Miguel

  Miguel
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Bosted:
  Hamar
  Etter enda en vaskeøkt av flasker så synes jeg dråpen begynner å nærme seg kanten av begeret, så tenkte å se på hva som er et slags minumum som trengs for å starte med fat.

  Har søkt litt her og der men er så mye info som er spredt utover masse tråder at jeg tenkte jeg kunne få svar på det jeg lurer på i en tråd, nemlig denne :)

  Hva er det absolutte minimum (uten strikk & binders) for å starte med fat?

  Jeg tenkte først at man kan karbonere med sukker, men man trenger vel co2 for å drive ølen ut og inn i munnen? Da er det vel like greit å karbonere med co2 vel.

  Det jeg mistenker:
  1x corneliusfat
  1x co2 fat
  picnic-kran?
  manometer?
  Regulator? Det er her det stokker seg for meg. Har sett løsninger med flere manometre, jeg aner ikke hva som er hva. Ser at startkittet til bryggeland har regulator med to manometre, hva viser de?

  Og hvis (når) jeg en gang i fremtiden skal oppgradere til flere fat på samme linje. Hva trenger man da? ett co2-fat med en slags fordeler? Blir det et manometer/regulator pr fat? Hvis man vil ha to fat med samme trykk, da må man vel fortsatt ha to regulatorer? Man kan vel ikke splitte det? Da vil vel trykket i fatene variere ettersom hvilken det er mest/minst øl i?

  Hva er secondary regulator?

  Med ett oppsett, kan man karbonere, sette fatet til lagring, karbonere ett til fat, sette det bort etc, og så bare finne frem det fatet man vil leske seg med, koble det på og tut og kjør? At man bare kan bytte fat uten stress?

  Sikkert mer jeg burde spørre om, men jeg vet ikke hva jeg burde spørre om enda. Hjelp mottas med stor takk. Bilr forvirret av hele greia, det virker ved første øyenkast komplisert, men regner med at det ikke er det hvis man vet hva som er hva.
   
 2. Odland

  Odland
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Bosted:
  Stavanger
  http://www.bryggselv.no/products/CO₂-flaske-og-Cornelius-fat-komplett
  Manometer er klokkene i regulatoren. At det har 2 indikerer at det viser trykket i flaska og trykket du setter ut i fatet (vanligvis).
  Trykket skal være det samme i fatene samme hvor mye øl det er i dem, men forskjellige ølstiler skal ha forskjellig trykk. Dette kan du regne deg ut til med alskens fiffige kalkulatorerer på nett eller iDings.
  Skal du ha to fat som skal ha samme CO2-vols kan du bruke en slik en:

  http://www.bryggselv.no/products/co2-manifold-2-utganger
  Vil du ha muligheten til å sette forskjellig trykk på flere fat samtidig kan dette være løsningen:

  http://www.bryggselv.no/products/co2-regulator-med-2-utganger http://www.bryggselv.no/products/co2-regulator-med-3-utganger
  http://www.bryggselv.no/products/co2-regulator-med-4-utganger
   
 3. Frode Granli

  Frode Granli
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Super tråd.
  Når dere vasker fatene. Hva med stigerøret? Tar man det ut?
   
 4. Gunnar84

  Gunnar84
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Bosted:
  Trondheim
  Men man kan vel karbonere med sukker for å få forskjellig trykk og bruke 1 stk co2 tank med splitter for å kun drive øl ut?
   
 5. Ole Bråten

  Ole Bråten
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Fauske
  Går fint med manifold og lufttrykksregulator fra Biltema også, for å få forskjellig trykk på fatene.

  Denne bruker jeg: http://biltema.no/no/Verktoy/Trykkluft/Tilbehor/Trykkregulator-med-manometer-17179/
   
 6. Johnemann

  Johnemann
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Godvik - Bergen
 7. Miguel

  Miguel
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Bosted:
  Hamar
  Og hvis jeg vil kjøpe de bitene som trengs litt billigere enn fra en vanlig butikk, hva går jeg for da, og fra hvor?

  Er det co2 redukjsjonsventil med to utganger jeg trenger?

  Sent from my GT-I9300 using Tapatalk
   
 8. Miguel

  Miguel
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Bosted:
  Hamar
  Lurer egentlig fortsatt på dette..
   
  Gunnar Hermansen liker dette.
 9. oysts

  oysts
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Bosted:
  Ålesund
  Da jeg begynte med fat kjøpte jeg følgende:

  3.5kg CO₂-flaske via en bekjent: 600,-
  Brukt 19l fat: 500,-
  Regulator fra Bryggselv: 899,-
  Ball lock koblinger, picnic-kran og ølslange fra Ebay: ca 300,- (se liste under)
  Trykkslange kjøpt på Biltema, mener den var 9mm: ca 90,-
  Slangeklemmer fra Biltema: 20,-

  Totalt ble det omkring 2400,-.

  Fra Ebay kjøpte jeg følgende. Varene er under 200 NOK så du slipper moms og tollgebyr. Ølslangen selges per 3 foot, som er ca det samme som en meter.
  http://www.ebay.com/itm/Black-Plast...48?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item232c0faec8 http://www.ebay.com/itm/Clear-Vinyl-Tubing-3-16in-ID-Sold-Per-3-Foot-Length-/150869835492?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item23208afee4
  http://www.ebay.com/itm/Ball-Lock-G...24?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item53d9786da0 http://www.ebay.com/itm/Ball-Lock-Liquid-Coupler-Home-Brewing-Soda-Kegs-/360130833838?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item53d9786dae

  Trykkslange: http://Biltema.no/no/Verktoy/Trykkluft/Luftslange-og-koblinger/Trykkluftslange-15300/ Regulator: http://www.bryggselv.no/products/CO₂-regulator-med-to-manometere
  Kjøpte regulatoren fra Bryggselv fordi jeg leste at enkelte hadde hatt problemer med feil gjenger på regulatorer bestilt fra utlandet slik at de ikke passer på norske CO₂-flasker.

  Det er nok CO₂-flasken og fatet jeg har spart mest på i forhold til å kjøpe ferdig pakke på bryggebutikk....

  Øystein
   
 10. oysts

  oysts
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Bosted:
  Ålesund
  Det kan du. men etter hvert vil du nok finne ut at det er ganske upraktisk å bytte over koblingene for hver gang du vil smake av det andre fatet. Og ikke minst at det fortsatt ligger øl fra det forrige fatet i ølslangen når du bytter over.....

  Så lenge du skal ha samme karboneringsnivå på alle fatene så er det ikke særlig dyrt å utvide til å kunne ha trykk på flere fat samtidig. En manifoild (http://www.bryggselv.no/products/co2-manifold-2-utganger), ekstra trykkslange (som du allerede har om du kjøper en rull på Biltema), noen slangeklemmer og en ny bestilling fra Ebay (se forrige post) er alt som skal til.
   
 11. Miguel

  Miguel
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Bosted:
  Hamar
  Hva er forskjellen på den regulatoren du kjøpte og denne? http://www.bryggselv.no/products/co2-regulator-3-bar-med-2-utganger
  Ser jo ut som at det er to utganger og to manometere på begge?
   
 12. oysts

  oysts
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Bosted:
  Ålesund
 13. oysts

  oysts
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Bosted:
  Ålesund
  Er det andre som har problemer med linkene til Bryggselv som inneholder "CO₂"? Ser ut som at forumet automatisk gjør det om til et lite totall som ikke Bryggselv liker i adressen :)

  Øystein
   
 14. Miguel

  Miguel
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Bosted:
  Hamar
  Og hvis jeg vil ha forskjellig trykk på de så går jeg for noe slikt? http://www.bryggselv.no/products/co2-regulator-med-2-utganger
  Og det med trykk. Hvis det bare er å bytte mellom fat, er de ikke ferdig karbonerte? Trengs det ikke samme trykk for kun å drive ølen ut? Hvorfor skal man sette forskjellig trykk på de?

  Jeg skjønner at man setter forskjellig trykk for å karbonere de annerledes. Er det ikke slik at man setter trykk på de for karbonering, og så er de karbonert? Så er det bare å koble på for å drive ølen ut?
   
 15. Ole Bråten

  Ole Bråten
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Fauske
  Ja, skal gå fint det. Har ikke brukt den allverden enda. Men den er kanskje hakket vanskeligere å stille inn enn en vanlig regulator, men det er jo bare å prøve seg fram.
   
 16. Miguel

  Miguel
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Bosted:
  Hamar
  Og med ball-lock-koblinger så er jeg avhengig av å skaffe et fat med ball-lock og, ikke sant?
   
 17. Ole Bråten

  Ole Bråten
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Fauske
  Riktig. De passer ikke om hverandre, så vidt jeg har forstått.
   
 18. Ole Bråten

  Ole Bråten
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Fauske
  Spørsmål 1: Hvorfor ikke heller kjøpe manifold og trykkluftsregulatorer fra Biltema, som nevnt? To utganger holder skjedent lenge.(baller fort på seg med fat)

  Vet ikke om jeg forstår helt. Men du trenger vel forsåvidt ikke samme trykk for å drive ut ølen, som det du har karbonert den på, men det er jo gunstig så en slipper å drive slippe ut trykk og regulere i hytt og vær. Og hvis du ikke setter opp til det trykket ølet ble karbonert på, så vil du etter hvert miste karboneringsnivået. Går jo raskere å karbonere hvis en setter ølet kaldt og har høyt trykk, men da har en mindre kontroll på prosessen.

  Eksempel: Du har en Pils du vil ha karbonert til 2,6 vol ved 6 grader C, da må du bruke 1 bar. Det tar vel ei god uke ville jeg tippe. Finnes tabeller for dette her inne på forumet.

  Jeg har ikke allverdens peiling sjøl, men håper dette var rette svar ;D
   
 19. Miguel

  Miguel
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Bosted:
  Hamar
  Altså, Oysts skrev: "Så lenge du skal ha samme karboneringsnivå på alle fatene så er det ikke særlig dyrt å utvide til å kunne ha trykk på flere fat samtidig"

  Det tolker jeg som: Man kan ikke karbonere enkelte fat individuelt, med forskjellig trykk etter øltype, og så sette alle fatene på en manifold og sette regulatoren til serveringstrykk.
  Jeg trodde at man først karbonerte ølen alt etter øltype, og da forble den karbonert. Så kunne man koble på co2 for å få den ut av fatet, da kunne man bruke manifold, og fortsatt ha forskjellig co2-nivåer på de forskjellige ølene. Men dette er visst feil.
   
  Eureka liker dette.
 20. Miguel

  Miguel
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Bosted:
  Hamar
  Manifold og trykkluftsregulatorer gjør det samme som den biten jeg linket til, "regulator med to utganger". Altså, jeg kan velge regulator med fem utganger (som eks) men de bitene du refererer til gjør det samme, ikke sant?
   

Del denne siden