Etter mange års brygging opplever jeg nå problemer med å få rett FG. Er det noen som har opplevd noen endring med gjæren? Har den blitt mer effektiv. Jeg får nå veldig høy utgjæringsgrad ved bruk av flere ulike gjærtyper. Av de siste 6 bryggene har 5 gjæret ut langt mer enn planlagt:
1. OG 1,060 - US 05 - plan for utgjæring 77% - reell 85%
2. OG 1,062 - Bry 97 - plan for utgjæring 78% - reell 84%
3. OG 1,056 - BE 256 - plan for utgjæring 84% - reell 93%
4. OG 1,074 - WLP 566 - plan for utgjæring 84% - reell 95%
5. OG 1,051 - Wyeast 1318 - plan for utgjæring 75% - reell 84%
Noen ganger kan høy utgjæring fungere, men i disse tilfelle har ølet blitt for tørt. Nå har jeg prøvd meg med laktose, men tørr ikke å bruke så mye som beregningene tilsier. Jeg har økt mesketemp på en del brygg også uten at det ser ut til hjelpe. Kan det være noe annet ?
1. OG 1,060 - US 05 - plan for utgjæring 77% - reell 85%
2. OG 1,062 - Bry 97 - plan for utgjæring 78% - reell 84%
3. OG 1,056 - BE 256 - plan for utgjæring 84% - reell 93%
4. OG 1,074 - WLP 566 - plan for utgjæring 84% - reell 95%
5. OG 1,051 - Wyeast 1318 - plan for utgjæring 75% - reell 84%
Noen ganger kan høy utgjæring fungere, men i disse tilfelle har ølet blitt for tørt. Nå har jeg prøvd meg med laktose, men tørr ikke å bruke så mye som beregningene tilsier. Jeg har økt mesketemp på en del brygg også uten at det ser ut til hjelpe. Kan det være noe annet ?