Høyere mesketemperatur

Hvor mange grader høyere mesketemp en det som står i oppskriften skal man varme opp vannet til? Noen mener 2-3, andre 5-6
 
Det har du kalkulatorer til. For eksempel i Brewfather, men også finnes de på brewers friend. Google strike water temperature
 
Stemmer. Mål også temperaturen i kornet ditt og plott inn i kalkulatoren, er det garasjekaldt får du et større fall. Du får og et lite temperaturfall om du bruker maltrør og det er romtemperert når du setter det ned i vannet.
 
Jeg måtte faktisk opp et par grader når jeg begynte å kverne maltet rett i meskeposen og senke den ned sammen med maltet, kontra å ha meskeposen oppi før oppvarming, og maltet etterpå. Så uansett hvor irriterende det er, så må man nok lage seg egne erfaringstall.
 
Stemmer. Mål også temperaturen i kornet ditt og plott inn i kalkulatoren, er det garasjekaldt får du et større fall. Du får og et lite temperaturfall om du bruker maltrør og det er romtemperert når du setter det ned i vannet.
Skjønner. Da klarer ikke bryggeren å varme opp til riktig temp automatisk når tempen synker etter malten er satt inn?
 
Skjønner. Da klarer ikke bryggeren å varme opp til riktig temp automatisk når tempen synker etter malten er satt inn?
Jo, men det går jo gjerne et par minutter. Skal du meske på 64, og antar malten er 20C (så er den 8C), og så setter du et kaldt maltrør nedi, så ender du fort på 59-60C. Dette lærer du.
 
Jo, men det går jo gjerne et par minutter. Skal du meske på 64, og antar malten er 20C (så er den 8C), og så setter du et kaldt maltrør nedi, så ender du fort på 59-60C. Dette lærer du
Jo, men det går jo gjerne et par minutter. Skal du meske på 64, og antar malten er 20C (så er den 8C), og så setter du et kaldt maltrør nedi, så ender du fort på 59-60C. Dette lærer du.
Vil ikke mesketempen bli for høy i alt for lang periode dersom jeg stiller den inn til feks 7 grader høyere en det den skal være? Jeg må nok bare erfare dette selv, men bryggeren vil jo prøve å holde tempen på feks 71C hvis jeg må opp 7C høyere dersom mesketemp er 64C. Vil ikke da tempen holde seg på 71C for lenge når den egentlig skal være 64? Mulig det ikke er så viktig å være så pirkete på mesketempen?
 
Vil ikke mesketempen bli for høy i alt for lang periode dersom jeg stiller den inn til feks 7 grader høyere en det den skal være? Jeg må nok bare erfare dette selv, men bryggeren vil jo prøve å holde tempen på feks 71C hvis jeg må opp 7C høyere dersom mesketemp er 64C. Vil ikke da tempen holde seg på 71C for lenge når den egentlig skal være 64? Mulig det ikke er så viktig å være så pirkete på mesketempen?
Du stiller jo selvfølgelig ned temperaturen til mesketemperatur etter du har varmet til strike temperatur.
 
Tilbake
Topp