Finn Berger
Moderator
@erikraude forteller i tråden Hva slags øl har du i hånden nå om en lykkelig opplevelse av humlearoma i en pils han hadde brygga. Det avfødte en liten erfaringsutveksling med @YngveKL . Den kan spores bakover fra dette innlegget.
Nå er dette med humlearoma i pils noe jeg trur mange sliter med. Ofte blir det langt mindre av den enn vi hadde ønska oss, og jeg synes dette er noe det er verdt å snakke litt om, så jeg tar utgangspunkt i det siste innlegget til Erik, det jeg lenka til ovenfor her, og fortsetter altså diskusjonen i egen tråd:
Men samtidig koker du jo vekk de flyktige aromaoljene, så for alle andre smakskomponenter - bortsett fra bitterhet, sjølsagt - er det en heller dårlig strategi å tilsette alt ved eller før 30. Skal du få med hele spekteret av smak som edelhumlene kan gi, må bruke både tidlige og seine tilsetninger.
Jeg har prøvd ut dette nå i flere brygg, men har ikke opplevd den store effekten av det. Jeg får noe, men ikke nok, og er ivrig på jakt etter alle mulige måter å nå målet på.
Nå er dette med humlearoma i pils noe jeg trur mange sliter med. Ofte blir det langt mindre av den enn vi hadde ønska oss, og jeg synes dette er noe det er verdt å snakke litt om, så jeg tar utgangspunkt i det siste innlegget til Erik, det jeg lenka til ovenfor her, og fortsetter altså diskusjonen i egen tråd:
Du bekrefter vel det Scott Janish legger fram i The New IPA (s.39); at koking av edelhumler gir kryddertoner fordi det øker innholdet av oksidasjonsprodukter av caryofyllene og humulene. Minimum koketid for å få denne effekten er 20 minutter, og dine 30 er kanskje ideelt.Jeg har mildna litt med alderen, men lenge hadde jeg 30 minutter som minimum koketid for humletilsetninger. Jeg syns fortsatt det i mange tilfeller gir bedre øl enn seinere tilsetninger eller tørrhumle.
Men samtidig koker du jo vekk de flyktige aromaoljene, så for alle andre smakskomponenter - bortsett fra bitterhet, sjølsagt - er det en heller dårlig strategi å tilsette alt ved eller før 30. Skal du få med hele spekteret av smak som edelhumlene kan gi, må bruke både tidlige og seine tilsetninger.
Jeg har prøvd ut dette nå i flere brygg, men har ikke opplevd den store effekten av det. Jeg får noe, men ikke nok, og er ivrig på jakt etter alle mulige måter å nå målet på.