Oddvar Demmo
Norbrygg-medlem
Jeg er blitt spurt om hva 2,5 CO₂ er for noe, hva tallet 2,5 betyr.
Det betyr enkelt og greit 2,5 CO₂ enheter, det er 2,5 liter CO₂, enheten er altså liter.
For å karbonere 1 liter øl fyller vi da et 2,5 litermål med CO₂, vi har da ikke noe trykk på dette, dette presser vi så inn i ølet. Men dette blir praktisk vanskelig, umulig, det er her tabeller over trykk og temperatur kommer inn, vi tar et øl på 7 grader og stiller inn regulatoren på 1 bar, etter ettpar dager vil dette ølet inneholde 2,5 CO₂ enheter, vi behøver ikke være redd for at det blir for mye, i dette tilfellet vil det om så etter mange år ikke bli mer enn 2,5.
Egenvekten på CO₂ er 1,97 gram, (rundet av til 2) vi buker da 5 gram CO₂ pr. liter øl.
Forbruk av CO₂:
Skal du tomme et fat for renseveske trenger du 19liter x 2 gram = 38 gram
Karbonering 18 x 2,5 x 2 = 90 gram
Tømt fat 19 x 2 x 2 = 76 gram
Ved 1 bar trykk 204 gram
(19 liter brutto og 18 liter øl, ca.)
Brukes det sukker må det huskes på at utgjæret øl inneholder ca 1 CO₂ enhet.
Av sukker blir det 50/50 CO₂/alkohol. I dette tillfellet mangler vi 1,5 CO₂ enheter, vi trenger da til 1 liter øl 1,5 enheter * 2 i egenvekt * 100/50 i CO₂/alc. forhold = 6 gram/liter.
Sjekk tabeller for rest CO₂ og trykk/temp.
Dette skulle,være en PM men tillater meg å tro at det kan ha interesse for flere.
Minnerer også om artikkelen til Gahr i medlemsdelen så det er bare å betale medlemsavgift og få masse nyttefull info.
Linken som gjorde karbonering og tapping av øl til en lek uten problemer.
http://www.meheen-mfg.com/tankcarb.html
Det betyr enkelt og greit 2,5 CO₂ enheter, det er 2,5 liter CO₂, enheten er altså liter.
For å karbonere 1 liter øl fyller vi da et 2,5 litermål med CO₂, vi har da ikke noe trykk på dette, dette presser vi så inn i ølet. Men dette blir praktisk vanskelig, umulig, det er her tabeller over trykk og temperatur kommer inn, vi tar et øl på 7 grader og stiller inn regulatoren på 1 bar, etter ettpar dager vil dette ølet inneholde 2,5 CO₂ enheter, vi behøver ikke være redd for at det blir for mye, i dette tilfellet vil det om så etter mange år ikke bli mer enn 2,5.
Egenvekten på CO₂ er 1,97 gram, (rundet av til 2) vi buker da 5 gram CO₂ pr. liter øl.
Forbruk av CO₂:
Skal du tomme et fat for renseveske trenger du 19liter x 2 gram = 38 gram
Karbonering 18 x 2,5 x 2 = 90 gram
Tømt fat 19 x 2 x 2 = 76 gram
Ved 1 bar trykk 204 gram
(19 liter brutto og 18 liter øl, ca.)
Brukes det sukker må det huskes på at utgjæret øl inneholder ca 1 CO₂ enhet.
Av sukker blir det 50/50 CO₂/alkohol. I dette tillfellet mangler vi 1,5 CO₂ enheter, vi trenger da til 1 liter øl 1,5 enheter * 2 i egenvekt * 100/50 i CO₂/alc. forhold = 6 gram/liter.
Sjekk tabeller for rest CO₂ og trykk/temp.
Dette skulle,være en PM men tillater meg å tro at det kan ha interesse for flere.
Minnerer også om artikkelen til Gahr i medlemsdelen så det er bare å betale medlemsavgift og få masse nyttefull info.
Linken som gjorde karbonering og tapping av øl til en lek uten problemer.
http://www.meheen-mfg.com/tankcarb.html