Når en skal igang å brygge er det mangle potensielle fallgruver å unngå, å mange ting som kan ødelegge resultatet.
Slik jeg har forstått er renslighet høyeste prioritet, eller sagt på en annen måte renslighet er bryggeren 1.lov. Om vi da sier at meskingen blir ivaretatt av Speidel har man kontroll på den biten.
Da er vi over på den delen jeg føler man har lite kontroll på, nemlig gjæringen.
1: Fra vørteren er kokt opp til gjæren tilsettes er det da kritisk å få kjølt ned vørteren raskest mulig? (Det er vel derfor det eksister chill-plate og spiral-kjølere?)
2: Om en bruker magnetrører og lager en gjærkultur til gjæringen vil det være fordeler med å kunne kjøre konstant temperatur på gjærkulturen før denne tilsettes vørteren?
3: Ved tapping fra Speidelen til gjærtank har jeg sett mange mener en må slippe til luft. Dette strider med bryggerens 1.lov, renslighet mener jeg. Her forestiller jeg meg at et lukket system fra Speidel til gjæringskaret via sterilisert slange via pumpe eller fallhøyde må være overlegent da en fjerner muligheten for å forurense/smitte vørteren før gjæringsprosessen får starte. Men også denne måten å løse problemet på har jo ulemper, nemlig at en har kokt vannet/vørteren så lenge at oksygennivået i vørteren er for lavt til at gjærkulturen vil yte maks. Finnes det måter å tilføre en nøye oppmålt mengde oksygen til et lukket system?
4: Om en til slutt har løst disse problemene så vil jo naturligvis temperaturen gjæringen foregår på påvirke sluttresultatet. Hvor temperatur-var er egentlig gjæren? Jeg mener hvor stor avvik tåles før det gjør noe med smaksopplevelsen?
5: Om en skal få kontroll på gjærings-temperaturen kan en jo gjøre det med en styringsenhet som regulerer tempen i kjøler/fryser. Men hvordan får en kontroll på tregheten i temperatur eller temperaturforskjellen mellom temp inni gjæringskar og temp inne i kjøleskap? Om tempen i kjøleskapet justeres for tidlig i forhold til temperaturen i selve gjæringskaret vil jo dette påvirke kvaliteten på ølet. Bør en kanskje bruke en føler i selve gjæringskaret heller enn på innsiden av kjøleskapet/varmeskapet? Var litt vanskelig å forklare dette. Spør heller om dette punktet var uklart.
Slik jeg har forstått er renslighet høyeste prioritet, eller sagt på en annen måte renslighet er bryggeren 1.lov. Om vi da sier at meskingen blir ivaretatt av Speidel har man kontroll på den biten.
Da er vi over på den delen jeg føler man har lite kontroll på, nemlig gjæringen.
1: Fra vørteren er kokt opp til gjæren tilsettes er det da kritisk å få kjølt ned vørteren raskest mulig? (Det er vel derfor det eksister chill-plate og spiral-kjølere?)
2: Om en bruker magnetrører og lager en gjærkultur til gjæringen vil det være fordeler med å kunne kjøre konstant temperatur på gjærkulturen før denne tilsettes vørteren?
3: Ved tapping fra Speidelen til gjærtank har jeg sett mange mener en må slippe til luft. Dette strider med bryggerens 1.lov, renslighet mener jeg. Her forestiller jeg meg at et lukket system fra Speidel til gjæringskaret via sterilisert slange via pumpe eller fallhøyde må være overlegent da en fjerner muligheten for å forurense/smitte vørteren før gjæringsprosessen får starte. Men også denne måten å løse problemet på har jo ulemper, nemlig at en har kokt vannet/vørteren så lenge at oksygennivået i vørteren er for lavt til at gjærkulturen vil yte maks. Finnes det måter å tilføre en nøye oppmålt mengde oksygen til et lukket system?
4: Om en til slutt har løst disse problemene så vil jo naturligvis temperaturen gjæringen foregår på påvirke sluttresultatet. Hvor temperatur-var er egentlig gjæren? Jeg mener hvor stor avvik tåles før det gjør noe med smaksopplevelsen?
5: Om en skal få kontroll på gjærings-temperaturen kan en jo gjøre det med en styringsenhet som regulerer tempen i kjøler/fryser. Men hvordan får en kontroll på tregheten i temperatur eller temperaturforskjellen mellom temp inni gjæringskar og temp inne i kjøleskap? Om tempen i kjøleskapet justeres for tidlig i forhold til temperaturen i selve gjæringskaret vil jo dette påvirke kvaliteten på ølet. Bør en kanskje bruke en føler i selve gjæringskaret heller enn på innsiden av kjøleskapet/varmeskapet? Var litt vanskelig å forklare dette. Spør heller om dette punktet var uklart.