Hvor mye Gjær? igjen..

Har lest utallige tråder om gjær her på forumet og andre steder.
Blir fremdeles ikke helt klok på hvordan jeg skal beregne hvor mye jeg skal bruke..
For eksempel Gahr sin pils https://www.bryggselv.no/media/multicase/documents/oppskrifter/pilsner.pdf .
Her står Gjær White Labs WLP833 / WLP830 / WLP800 / Saflager 34-70.
Men hvor mange pakker?? Eventuelt med starter, hvor mye med hvor stor starter?
Lurer helst på fersk gjær. Tørrgjær står på pakken. Om en kan slavisk følge dette?
Kan noen gi konkrete tall på dette og muligens en forklaring på hvordan komme frem til disse? Har magnetrører.
Og ja, prøvd har mr malty kalkulator + flere. Blir bare ikke helt klok på hvordan dette brukes.
Brygger forresten på 50 liter speidel. Har ca 10 brygg bak meg med tørrgjær. Ble godt øl hver gang, men det ligger nok mest til tilfeldighetene.
 
Selv bruker jeg yeastcalculator.com og velger kai troester. Til ales har det fungert finfint.
 
Du er ikke alene om å slite med dette. Det som kanskje er mest forvirrende er at kalkulatorene estimerer innholdet i en 6 måneder gammel pakke til å være dødt. Har laget en liten forklaring til den kalkulatoren jeg (og mange andre) bruker. Håper det kan være til hjelp.
http://www.brewersfriend.com/yeast-pitch-rate-and-starter-calculator/
Vis vedlegget 29183
Takk for beskrivelsen. Ble litt klokere nå. Tror jeg.
Dvs. jeg kan bruke en pakke gjær, sette en 5 liter starter med OG 1.05 så skal det bli nok til 50liter brygg pils?

Hvis jeg trykker inn 1,2 eller 4 pakker så utgjør det liten forskjell på sluttresultatet? Stemmer det?
 
Takk for beskrivelsen. Ble litt klokere nå. Tror jeg.
Dvs. jeg kan bruke en pakke gjær, sette en 5 liter starter med OG 1.05 så skal det bli nok til 50liter brygg pils?

Hvis jeg trykker inn 1,2 eller 4 pakker så utgjør det liten forskjell på sluttresultatet? Stemmer det?
Ja, særlig hvis pakkene er ”gamle”. Starterstørrelsen betyr mest. Gjæren man har i utgangspunktet ”kommer i tillegg”.

Potensiale.jpg
 
Tilbake
Topp