Hvordan regne ut IBU

Hei folkens. Jeg har sett så mange måter å regne ut IBU-en på nå, at det begynner å gå litt i surr for meg (regner med at det kommer en del forskjellige måter nå også, da, men kanskje de kan forklares litt bedre ::))

Har dere en tips tiol en enkel måte og finne den "korrekte" IBU-en på? Man bruker jo ofte forskjellige humletyper, med forskjellige alfasyre-verdi osv. hvordan spiller dette inn for eksempel?

Håper på noen gode tips :help:

Andreas
 
Eneste måten å finne den korrekte IBUen er å gjøre målinger i lab. Finnes masse formler som skal tilnærme dette, og de ligger inne i bryggekalkulatorer. Men de er vel alle basert på diagrammer for utbytte av alfasyre avhengig av koketid og OG.
 
Takk for kjappe svar!

Trenger ikke vite nøyaktig, selvfølgelig, men grei å ha sånn ca.peiling på hva man gjør. Da ser man om man gjør noe riktig, i alle fall.

A
 
Disse har jeg fått her på forumet :

Utregning av bitterhet (IBU). Følgende formel brukes :

IBU = (% utnyttelse x % alfasyre x m)/(v x 10)
% utnyttelse = typisk 26 ved 60 minutts koketid, høyere OG = lavere utnyttelse
% alfasyre = oppgitt på humlepakken
m = humlens vekt
v = bryggest volum

Alternativt :

Hvor mye humle trenger jeg for å oppnå x IBU

Humlevekt = (IBU x V)/(% alfasyre x 2,6)
 
Petter F skrev:
Eneste måten å finne den korrekte IBUen er å gjøre målinger i lab.

Og for de spesielt interesserte har jeg litt lesestoff. Se vedlegg.
 

Vedlegg

  • phpfusUmj.pdf
    197,2 KB · Sett: 971
Tilbake
Topp