Imperial Stout med WLP001 og WLP099

Eirik Furenes

Norbrygg-medlem
Vi brygget en Imperial stout hvor vi mesket 21 kg malt (23 liters batch), og fikk OG på 1.150. Vi pitchet gjærkake fra annen stout hvor vi anvendte WLP001, og tilsatte ren oksygen. Etter 12 timer tilsatte vi mer oksygen. Gjæring stoppet på 1.061. I mellomtiden laget vi en 2 liters gjærstarter med WLP099 (Super high gravity gjær), oksygen og gjærnæring. Batchen ble stukket om da WLP001 hadde gitt seg og FG va konstant på 1.061 over flere dager. Starteren ble tilsatt i den nye gjæringstanken. Etter 1.5 uke ser det ikke ut som om WLP099 har hatt noe aktivitet. FG er fremdeles på 1.061. Vi tilsatte ikke oksygen ved andre gjæring, p.g.a. oksideringsfare. Kan denne gjæringen dra ut, eller har det stoppet opp? Noen ideer om hva som kan gjøres?
 
Var det aktivitet i starteren da? Kan ha vært dau gjær.. Har ved et par anledninger brukt EC-1118 til større stouts der Nottingham, Skarekveik, S-04 og US-05 takker for seg litt for tidlig. Kanskje det er et triks å prøve ei pose med den varianten.
 
Var det aktivitet i starteren da? Kan ha vært dau gjær.. Har ved et par anledninger brukt EC-1118 til større stouts der Nottingham, Skarekveik, S-04 og US-05 takker for seg litt for tidlig. Kanskje det er et triks å prøve ei pose med den varianten.
Hei. Takk for svar. Batchen er allerede på 12% men veldig tykk og søt. Klarer EC-1118 så mye alkohol. WLP099 klarer 25%. Gjæren (WLP099) var bare 1 måned gammel. Det var god aktivitet i starteren forøvrig. Har lest at WLP099 kan være treig, men bekymrer meg at den ikke har starter. Var et syltynt lag med bobler noen steder i begynnelsen etter 12-24 timer.
 
Lagde forøvrig samme øl i 2014, men brukte da WLP007 og WLP099. Den blir bare bedre og bedre, men har bare et par flasker igjen.
 
Tilbake
Topp