Ingen plopping

lachris

Norbrygg-medlem
Vi laget en batch på en Speidel 50l på lørdag og fordelt den på to 30l gjæringskar.

Det ene karet fikk 22,5l vørter og en starter på 2l med ett rør med Belgian Ale og ett med Burton Ale (totalt 24,5l). Dette karet startet å ploppe i går morges (søndag) og har stormgjæret i går og i natt. Så pass at lokket "knakk opp" (uten at det åpnet seg) og en del vørter og gjærmasse tøyt ut av gjærlåsen. Nå er det bøyd på plass igjen og tørka opp litt og det ser ut som om den verste ploppinga har gitt seg.

Det andre karet fikk 22l vørter og 2 pakker med Safale US-05 tørrgjær rørt ut i ca 2 dl nedkjølt (20 grader) vørter. Her skjer det ingenting. Ingen plopping. Nå er vi altså ca 36 timer etter at gjæren ble tilsatt... Er det noe galt? Hva gjør vi?
 

Marius K.

Norbrygg-medlem
Det kan være at gjæringskaret ikke er 100 prosent tett, og at CO2 slipper ut andre veier enn gjennom gjærlåsen. Om det er et skumlag på ølet så er det et godt tegn på at det er business. Er du usikker på om gjæringen er i gang kan du alltids ta å måle SG.

Jeg tipper alt er som det skal.
 

nonshaugen

Norbrygg-medlem
Gjær oppfører seg forskjellig. Har brukt US-05 to ganger, og begge ganger virket det som om den sank som en stein til bunnen, og aktivitet i gjærlåsen var helt fraværende. Ble (godt) øl av det også...
 

lachris

Norbrygg-medlem
Kom hjem nå og så at vannet hadde flyttet seg litt. Trykket litt på lokket og vips så var det i gang! Ploppeti plopp! :)
 

lachris

Norbrygg-medlem
Oppsummering: Selv om det ploppet veldig lite i karet med Safale US-05 så har det gjæret ut akkurat like mye som det andre karet som stormgjæret som bare det. FG i begge dunkene var lik ved tapping til flaske. 1.008.
 
  • Like
Reaksjoner: JoW

Gahr

Norbrygg-medlem
Som det er nevnt tidligere i tråden: Ikke bruk bevegelser i gjærlåsen som indikator på hvordan aktiviteten i ølet er. Hvis det ikke bobler er det nok fordi karet ikke er helt tett og CO2 siver ut rundt lokket.
 
Topp