1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
 2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
  Fjern notisen

Ingen plopping

En tråd i 'Generelt og nybegynnerspørsmål' startet av lachris, 23 Jun 2014.

 1. lachris

  lachris
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Asker
  Vi laget en batch på en Speidel 50l på lørdag og fordelt den på to 30l gjæringskar.

  Det ene karet fikk 22,5l vørter og en starter på 2l med ett rør med Belgian Ale og ett med Burton Ale (totalt 24,5l). Dette karet startet å ploppe i går morges (søndag) og har stormgjæret i går og i natt. Så pass at lokket "knakk opp" (uten at det åpnet seg) og en del vørter og gjærmasse tøyt ut av gjærlåsen. Nå er det bøyd på plass igjen og tørka opp litt og det ser ut som om den verste ploppinga har gitt seg.

  Det andre karet fikk 22l vørter og 2 pakker med Safale US-05 tørrgjær rørt ut i ca 2 dl nedkjølt (20 grader) vørter. Her skjer det ingenting. Ingen plopping. Nå er vi altså ca 36 timer etter at gjæren ble tilsatt... Er det noe galt? Hva gjør vi?
   
 2. Trond C

  Trond C
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Bosted:
  Bergen
  Venter litt til, mitt siste, med US-05 det også, tok henimot to døgn før det ploppet :)
   
 3. lachris

  lachris
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Asker
  Det var beroligende å høre! Takk. Skal prøve å RDWHAHB:)
   
 4. Marius K.

  Marius K.
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Det kan være at gjæringskaret ikke er 100 prosent tett, og at CO2 slipper ut andre veier enn gjennom gjærlåsen. Om det er et skumlag på ølet så er det et godt tegn på at det er business. Er du usikker på om gjæringen er i gang kan du alltids ta å måle SG.

  Jeg tipper alt er som det skal.
   
 5. nonshaugen

  nonshaugen
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Fetsund
  Gjær oppfører seg forskjellig. Har brukt US-05 to ganger, og begge ganger virket det som om den sank som en stein til bunnen, og aktivitet i gjærlåsen var helt fraværende. Ble (godt) øl av det også...
   
 6. lachris

  lachris
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Asker
  Kom hjem nå og så at vannet hadde flyttet seg litt. Trykket litt på lokket og vips så var det i gang! Ploppeti plopp! :)
   
  hanshefu liker dette.
 7. lachris

  lachris
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Asker
  Oppsummering: Selv om det ploppet veldig lite i karet med Safale US-05 så har det gjæret ut akkurat like mye som det andre karet som stormgjæret som bare det. FG i begge dunkene var lik ved tapping til flaske. 1.008.
   
  JoW liker dette.
 8. Gahr

  Gahr
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Som det er nevnt tidligere i tråden: Ikke bruk bevegelser i gjærlåsen som indikator på hvordan aktiviteten i ølet er. Hvis det ikke bobler er det nok fordi karet ikke er helt tett og CO2 siver ut rundt lokket.
   

Del denne siden