Vi bruker is når vi brygger lager.
Vår kokekjele er kun på 70 liter, mens vi oppnår ca. 85 liter ferdig på flaske. Vår metode er å fylle vår 95 liter store gjæringskar med 20 liter vann dagen før brygging og så sette STC1000+ på 3 grader. Vi benytter en oppskrift som er skalert for 80 liter, men har ofte såpass godt utbytte at vi ligger litt over oppskriften som benytter 83% utbytte.
Når vi har kjølt ned til ca. 40 grader (tar ca 20 min) har vi i to pakker "Mr. Ice" på 2 kg. hver. Da har volumet i kokekjelen krympet nok til at vi får plass. Dette kjøler ned de øverste tre cm. i kjelen som alltid er mye varmere enn resten. Kjøling foregår ved at vi sirkulerer vørter gjennom varmeveksler og dermed også får en "mild" whirlpool i kjelen. Med denne metoden oppnår vi ca. 10 grader ut fra varmeveksleren og over i gjæringsfatet, noe som ender opp på ca. 8 grader fordi vi fyller fatet fra bunnen, gjennom vannet som allerede er på 3 grader.
Rikelig med oksygen, godt med fersk lagergjær (som vi høster fra forrige batch), og gjæringen er igang 12 timer etter pitch. Normalt starter vi nedkjøling fra ti grader til tre grader med en grad i døgnet når det har gått en uke. Da er SG som oftest ørlite over det som er ønsket FG. Flasking/fating skjer som regel etter 14 - 16 dager, og etter en ukes modning er vår lager klar. Det er bare tull at pils/lager tar mang tid fra du brygger.
Aldri hatt infeksjon, selv om vi fyller gjæringsfatet rett fra en hageslange. Fint å bo i en hovedstad som har så rent vann, er ikke like god tilgang på den type kvalitet i andre land.